AYM mahkeme olarak kalmalı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, 'AYM bir mahkeme olarak kalmalıdır. Daha önce siyasete bulaştığı için biz bununla ilgili bir adım attık' dedi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Meclis'te gazetecilerin AYM ve Yargıtay'daki seçimler ile Haşim Kılıç'ın değerlendirmelerine ilişkin soruları yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "AYM bir mahkeme olarak kalmalıdır. Daha önce siyasete bulaştığı için biz bununla ilgili bir adım attık. Ama gene döndük dolaştık, Haşim Bey'in tavırlarıyla bu noktaya geldik.  2013 yılının Eylül ayları gibi olabilir Konya'da bir konuşma yaptı, bütün siyasi partileri  ağır eleştirdi.  Sonra AYM kuruluş yıldönümü toplantısında Cumhurbaşkanı, Başbakan orada, 'gömlek değiştirmek' falan. Senin işin mi gömlek değiştirmek? Tamamen siyasetin sembolik konusu... Siyasete Mahkeme Başkanı olarak hazırlanmaması lazım. Emekli olduktan sonra hazırlanabilir. Bu tür konuşmalar AYM Başkanı ve mahkemeyi de tabii ki yıprattı. Kararlarıyla ilgili bir şey  demiyorum. Beğeniriz, beğenmeyiz o ayrı mesele. Ona diyecek sözümüz olmaz" diye konuştu. 

Şentop, "Geçmişteki artılarını sıfırladı mı?" sorusuna, "Hayır, yok öyle olmaz bence. Değerlendirme yaparken artıları bir tarafa, eksileri bir tarafa koymak lazım. Bana göre artıları fazladır her zaman... Bana kızsa da ben de ona kızsam bunu söylemek lazım" karşılığını verdi. 

"Hiç temasınız oldu mu?" sorusu üzerine Şentop, "Önceden çok iyiydik, son zamanlarda dargınız" dedi.  

Aday olacakların bugün saat 17.00'ye kadar istifa etmesi, aynı şekilde emekliliğini isteyenlerin de bugün saat 17.00'ye kadar talepte bulunması gereğine işaret eden Şentop, yasada "seçimin başlangıcından bir ay önce istifa etmedikçe aday gösterilemez" denildiğini kaydetti. Şentop, Kılıç'ın adaylığı konusunda, "Bugün itibarıyla istifa etmiş ya da emekliliğini istemiş olması lazım. Bugün itibarıyla emekliliğini isterse kanunen aday olabilir" diye konuştu.

Şentop, "Yeni Anayasayı birlikte hazırlarsınız" denilmesine, "Tecrübelerinden yararlanmak isteriz" karşılığını verirken, "AK Parti'den aday olabilir mi?"  sorusuna ise "Bilemem" dedi. 

"Saygın bir mahkeme olmak için iyi bir fırsat..." 

"Zühtü Arslan'ın seçilmesine ne dersiniz?" sorusuna Şentop, şunları kaydetti:

"Ben AYM'deki üye arkadaşların hemen hemen hepsini tanıyorum. hakikaten çok değerli üyeler, hukukçular var, hukukçu olmayan arkadaşlar var. Ben yeni üyelerin hemen hemen hepsi için bunu söyleyebilirim: Bu arkadaşlar AYM'nin olması gerektiği gibi bir yargı kurumuna dönüşmesi için uygun arkadaşlar. Tercih ettikleri tarzlar, yollar itibarıyla. Zühtü Bey'i onlardan farklı kılan, bana göre Anayasa hukukçusu olmasıdır. Anayasa hukuku çalışmış birisi, uluslararası çalışmaları, yayınları olan bir arkadaşımız. Saygın bir hukukçu... Bu bakımdan AYM'nin başında bir hukukçunun, Anayasa hukukçusunun olması çok önemli. Kişisel özellikleri itibarıyla AYM'nin daha önce  yaşadığımız benzer durumlarla, tablolarla karşılaştırılmayacak birisidir. Hem yaptığı işe özel bir dikkati, itinası olan birisi hem de kamuoyu önünde yaptığı işlerle, çalışmalarla ilgili konuşmayan birisidir. O bakımdan AYM, Zühtü Bey ile iyi bir fırsat yakalamış. Anayasa'da çizilen sınırlar içinde saygın bir mahkeme olmak için iyi bir fırsat diyorum." 

Yargıtay 1. Başkanlığı'na İsmail Rüştü Cirit'in seçilmesiyle ilgili sorulara karşılık Şentop, "Hayırlı olsun. Zaten 13. Ceza Dairesi Başkanı idi. Mahkemenin sevilen ağabeylerinden birisidir. Herkesin ağabey dediği, saygı gösterdiği biridir. O bakımdan Cirit'in seçilmesine de sevindim" dedi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN