Eğitim

Eğitim Haberleri

Okullardaki Tüm Sosyal Etkinlikler İptal Edildi

MEB, okullarda yapılması planlanan toplantı, çalıştay, sempozyum, konferans, forum, ödül töreni, spor müsabakası, yarışma gibi sosyal etkinliklerin iptaline ilişkin yazıyı illere gönderdi - Sosyal etkinlikler için yapılan yeni müracaatlara izin verilmeyecek.

Ahmet Kabaklı Anadolu Lisesi, Fen Lisesine Dönüştürüldü

Elazığ Merkez Ahmet Kabaklı Anadolu Lisesi, Fen Lisesine dönüştürüldü.

Madde bağımlılığı yaşı 10'a kadar düştü

Bağımlılığın halk sağlığı sorunu olduğunu dile getiren İstanbul Kent Üniversitesi'nden Psikolog Dr. Öğr. Üyesi Merve Mamacı, bağımlılığın nedenlerine ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Herhangi bir maddeye olan bağımlılığın ekonomik, sosyal, psikolojik ve adli sonuçları olduğunu vurgulayan Mamacı, tütünün diğer maddelere geçişte aracı rol üstlendiğini ifade etti.

'MADDE BAĞIMLILIĞI YAŞI DÜŞTÜ'

Kişilerin duygusal olarak yaşadıkları sorunlarla başa çıkmak için madde kullanımına yöneldiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Merve Mamacı, 'Bağımlılıkta, genetik ve çevresel faktörler, psiko-sosyal nedenler, çocuğun büyüdüğü aile, aile içi şiddet, iletişim kopuklukları etkili oluyor. Kişilerin psikolojik dayanıklılık seviyesi düşükçe bağımlılık geliştirme eğilimleri artıyor. Günümüzde madde bağımlılığı yaşı oldukça düştü. Artık 10 yaşında çocuklar bağımlılık geliştirebiliyor. Çünkü artık çocuklar da maddeyi rahat ve kolay bir şekilde elde edebiliyor' diye konuştu.

ÇOCUKLARLA İYİ İLETİŞİM KURMAK ÖNEMLİ

Çocukların yoğun bir şekilde telefon ve tablet kullandığına dikkat çeken Merve Mamacı, 'Bu mecralardan rol model ediniyorlar, olumsuz birçok örnek var. Bağımlılığı etkileyen faktörlerden biri de sosyal medyadır. Ayrıca yetişkinler de etkileniyor. Çocukların bağımlı olmasını önlemek için onlarla sağlıklı ve iyi iletişim kurmak gerekiyor. Çocuk hata yaptığı zaman ailesiyle konuşabilmeli. Şiddete maruz kalmamalı çünkü şiddete maruz kalan çocuklarda, herhangi bir maddeyi kullanma eğilimi artıyor' şeklinde konuştu.

BAĞIMLILIKTAN KURTULMAK MÜMKÜN

Bağımlıktan kurtulmak için kişinin isteğinin ve motivasyonunun önemli olduğunu söyleyen Merve Mamacı, 'Kişiler bağımlılıktan tamamen kurtulabilir. Ancak bunun için çok büyük bir istek ve motivasyon içerisinde olması gerekiyor. Bu süreçte kişiye destek olmak ve yüreklendirmek lazım. Tedavi olması için ikna edilmelidir. Bağımlılar aslında maddenin sağlıksız ve zararlı olduğunu bilip kendi çabalarıyla bırakmaya çalışıyorlar. Fakat çoğunlukla bırakamıyorlar, o noktada uzmanlardan yardım almak gerekiyor. Tedavi maddenin türüne, ne kadar kullanıldığına bağlı olarak değişiyor' dedi.

ELEKTRONİK SİGARA ÇÖZÜM DEĞİL

'Bir maddenin bağımlılığından kurtulmak isterken yerine başka bir madde koyuyorsanız eğer başarılı olamazsınız' diyen Mamacı, elektronik sigaranın, sigarayı bırakmaya yardımcı olmadığı yönünde araştırmalar olduğunu vurguladı. Mamacı, 'Hiç sigara kullanmayan kişiler direkt elektronik sigara da içebiliyor. Bu durum da farklı bir bağımlılığa işaret ediyor. Elektronik sigara klasik sigaralar kadar zararlı değil belki ama yine kalp damar hastalıkları, kısırlık gibi sonuçları olduğu yönünde araştırmalar mevcut' diye konuştu.

Öğrenciler robotik yarışmasında Türkiye'yi ABD'de temsil edecek

Ortaokul ve lise öğrencilerinin yarıştığı dünyanın en büyük robotik etkinliği VEX Robotik Yarışması sonuçlandı. Yarışmaya, 40'tan fazla ülkeden 18 bin takım katılarak bin 350 oyun oynandı. Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi'nin Script Robotics takımı, ikinci elemeyi de başarıyla geçerek VEX Türkiye Şampiyonası'nda 'en prestijli' ödül olan 'Excellence Award'ı kazandı. Nisan ayında Amerika'da düzenlenecek olan VEX Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan takım, Amerika'da Türkiye'yi temsil etmek için robotlarını yarıştıracak ve stratejilerini uygulayacak.

'Beyin'20' kapılarını öğrencilere açtı

Yeditepe Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi Sistem Mühendisliği Topluluğu (YUSES) Kulübü, bu yıl on ikicisini düzenledikleri 'Beyin'20' etkinliğiyle öğrenciler ve çeşitli firmalardan üst düzey yöneticileri bir araya getiriyor.

Sağlıklı Bir Toplum İçin Hepimize Ciddi Görevler Düşüyor

Yeşilyurt Belediye Personellerine Bağımlılıkla Mücadele Farkındalık Eğitimi Verildi

Başkan Güder’den Milli Eğitim Müdürü Tatlı’ya Ziyaret

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı’yı ziyaret etti.

Meb Rehberlik Ve Denetim Başkanlığı İçin Yeni Teşkilat Yapısı Önerisi

4+4+4=12 yıllık zorunlu eğitimden başka; eğitim öğretim görmek isteyen her bireyin bu isteğinin devlet tarafından planlanıp, karşılanması ve denetlenmesi de esastır.

Çocuklar 3D maketlerle iç organları tanıyor

Bahçelievler Soğanlı Etkinlik Çadırı'nda vücuttaki dört önemli sistemin yer aldığı iç organların 3D maketleri çocuklara tanıtılıyor. 'Sağlıkta Sosyal Farkındalık Eğitimi' programı, çocukların okuldaki eğitimlerinin yanı sıra görsel olarak da öğrendiklerini desteklemek amacıyla düzenleniyor.

İstanbul'da eğitim zirvesi

60 ülkeden, 200 üniversite ile 2 bin 500'ün üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzmanların katıldığı zirvenin açılış konuşmasını Avrasya Üniversiteler Birliği'nin Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın yaptı.

'Yağmur Adam'ı izledi oğlunun hastalığına erken teşhis sağladı

28 yaşındaki Semih Yıldırım, 2 yaşına kadar diğer çocuklar gibi kelimeler kullanabiliyordu. O yaşa kadar dışarıya verdiği tepkilerde anormallik fark etmeyen Yıldırım ailesi, Semih'in konuşması durunca tereddüt etmeye başladı. Çocuğundaki değişimi izlediği Tom Cruise ve Dustin Hoffman'ın başrollerini paylaştığı 'Yağmur Adam' filmi ile bağdaştıran baba İbrahim Yıldırım, oğlunun da otizmli olabileceğini fark etti. Birkaç doktora başvuran aile, Semih 2 yaşındayken gerçekle yüzleşti. Otizm teşhisi konulan oğullarını özel eğitimlerle hayata bağladıklarını dile getiren baba İbrahim Yıldırım, 'Biz Semih'e hep top oynatırdık. Evin önünde, bahçede oynarken sonunda basketbol ile tanıştı. Birlikte maçlara gitmeye başladık. Sevdiği maçları hiç kaçırmadan izliyoruz. Sohbet etmeyi çok sevmiyor ama sporla hayata tutundu' dedi.

YKS'ye gireceklere uyarı: Arkadaşlık ilişkileri sınav başarısını etkiliyor

Sınava girecek aday öğrencilere uyarılarda bulunan Rehberlik ve Kariyer Uzmanı Muhammet Tosun arkadaşlık ilişkilerinin sınav başarısına direkt etkili olduğunu belirtti. 'Arkadaşlık ilişkileri sınav başarısını olumlu ve olumsuz yönde etkiliyor.

Avrasya Yükseköğretim Zirvesi başlıyor

Avrasya Üniversiteler Birliği'nin (EURAS) bu yıl 5'incisini düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) İstanbul'da başlıyor. 60 ülkeden, 200 üniversite ile 2 bin 500'ün üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzmanın katıldığı zirve başlıyor.

Enver Yücel: Yapay zeka eğitimini anaokulundan başlatmalıyız

Bahçeşehir Koleji, Microsoft iş birliğiyle hızla değişen dünyaya ayak uydurmak için yapay zeka konusundaki gelişmelerin takip edilmesi hedefiyle 'K12'de Yapay Zeka Konferansı gerçekleştirdi. Konferansta, eğitimde yapay zeka çözümleri, önemi, yapay zeka okuryazarlığı, Türkiye'nin nerede olduğu, dünyadan örnekler ve açıklanan raporlar ele alınarak tartışıldı.

Robotiğin yükselen yıldızlarına 'prestijli' ödül

40'tan fazla ülkeden 18 bin takımın bin 350 oyunda yarıştığı, ortaokul ve liselere yönelik dünyanın en büyük robotik etkinliği VEX Robotik Yarışması'nda, öğrenciler koçları rehberliğinde robotlar yapıp yıl boyunca düzenlenen yarışmalara katılıyorlar. Mühendislik probleminin oyun formatında verildiği yarışmada, öğrencilerin mühendislik becerileri ile birlikte ekip çalışması, iletişim, işbirliği, proje yönetimi ve eleştirel düşünme gibi hayat becerilerinin kazandırılması hedefleniyor. Dünya'nın en çok katılımcıya sahip yarışması unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren VEX Worlds Türkiye ile sezon sonunda şampiyon olan takım Amerika'da düzenlenen Vex Dünya Şampiyonasına katılım hakkı kazanıyor.  Bakırköy Uğur Anadolu Lisesi'nin Script Robotics takımı, geçtiğimiz hafta sonu 46 takımın yarıştığı İstanbul VRC turnuvasında en prestijli ödülün sahibi oldu. Ödül ile birlikte Türkiye şampiyonasına katılım hakkı kazanan öğrencilerin hedefi, Amerika'da Türkiye'yi temsil etmek.

'Türkiye bugün başarılıysa bu eğitim sayesinde oldu'

İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesindeki düşünce kuruluşlarından Aydın Düşünce Platformu'nun Şubat 2020 toplantısına Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün konuk oldu. Siyaset, akademi ve bürokrasi dünyasından konukların yer aldığı ve 'Türk Milli Eğitiminin Temel Meseleleri ve Türkiye Maarif Vakfı' başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda Prof. Dr. Akgün 'Ülke olarak ciddi sınamalardan geçtik. Bunun bir parçası da eğitimdir. Eğitim modelimizin tartışılmasını sağlıklı bir şey olarak görüyorum ama bugün eklektik olarak bu yapıyı devam ettirmemiz gerekiyor. Eğitim sistemini şu an başarısız olarak görmüyorum. Türkiye bugün başarılıysa bu, eğitim sayesinde oldu. Biz başarılarımızı çalışkan insanlar sayesinde sağladık. Bugün dünyada 'ortalama' denebilecek bir yerdeyiz. Dünyanın 15 – 16'ncı ekonomisiyiz. Günümüzde Türkiye'nin dünyada hiç olmadığı kadar yüksek bir çekiciliği var' diye konuştu.

Elazığ'da Ara Tatil Olmayacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, deprem bölgesi Elazığ'da ara tatil olmayacağını açıkladı.

Üniversite öğrencileri geliştirdi orman yangınlarıyla roketli mücadele

Türkiye'de her yıl yaklaşık 10 bin hektar ormanlık alan zarar görülüyor. Orman Genel Müdürlüğü, 2020 yazında orman yangınlarını tespit, erken müdahale, söndürme operasyonu amacıyla 'drone' kullanılmaya başlayacağını açıklamıştı.

Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Roket Takımı, Roket Taşımalı Drone ve Uydu projesini hayata geçirdi. Yangın bölgesine dronela birlikte gönderilecek roketin, alevlerin en hararetli olduğu yerlerde bile görev yapması hedefleniyor.

Projeyi tasarlayan 'Roket Takımı'nın danışmanlığını Maltepe Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Afif Sıddıki yapıyor. Ekipte, Gökova Roket Takımı ile Teknofest'te birçok ödül almış, hava modelciliği eğitmeni Can Gökovalı da var. Projeye ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Sıddıki, 'Asıl amacımız acil ve doğrudan erişemediğimiz durumlarda görev bölgesine roketi ulaştırmak' dedi.

NOTRE DAME KATEDRALİ YANGININDA DRONE KULLANILMIŞTI

Droneların şiddetli orman yangınları söz konusu olduğunda alevlerin arasından geçmekte zorlandığını, ancak roketle birlikte kullanılırsa en ulaşılmaz bölgelere dahi gönderilebildiklerini belirten Prof. Dr. Sıddıki, 'Fransa'da Notre Dame Katedrali yangınında drone kullanılmıştı. Türkiye'de orman yangınlarında da artık drone kullanılacak. Bizim projemiz roketi yangında en etkin olacağı noktaya en hızlı şekilde göndermeyi sağlıyor. Bin 500 metreden on bin metreye kadar yükselebiliyor' diye konuştu.

TASARIM TAMAMEN ÖĞRENCİLERE AİT

Benzer projelerin askeri amaçlı olarak bazı ülkelerde kullanıldığını, ancak Türkiye'de henüz böyle bir uygulamanın yapılmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sıddıki, tasarımları hayata geçtiğinde acil durumlarda kan ünitelerinin dahi bu yolla taşınabileceğini vurguladı. Geliştirdikleri sistemin sınır ötesi operasyonlarda da etkili olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Afif Sıddıki, projenin tasarım, yazılım ve üretim aşamalarının kendi gözetiminde tamamen öğrenciler tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Roket Takımı öğrencileri, 'Aerodinamik', 'Yapısal', 'Aviyonik' ve 'Ayrılma/Kurtarma' olmak üzere dört ekip olarak çalışıyor.

Takım danışmanı, hava modelciliği eğitmeni Can Gökovalı da hazırlayacakları roketle Teknofest Roket yarışmasına da katılmayı hedeflediklerini belirtti. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Adnan Gümüş ise öğrencilerin yürüttüğü bilimsel projelere büyük önem verdiklerini, proje tasarım ve üretim çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Toplam 321 haber.