Eğitim

Eğitim Haberleri

Abdulkadir Gayretli: YKS'ye girecek depremzede öğrencilerin psikolojisine destek olacağız

Türkiye'de depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini fakat gerekli tedbirleri de almanın zorunlu olduğunu belirten Abdulkadir Gayretli, 'Herkes hakkına razı olarak, kanuni noktadan ve insani açıdan yapılması gereken ne varsa yapmalı.  Hasarları ve ölümleri en aza indirgemek eğitimden geçiyor. Türkiye'de deprem eğitimi ile bütün kurum ve kuruluşlarda bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Bizler de üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız' diye konuştu.

Üniversite sınavına hazırlanan aday öğrencilerin deprem travmasını yenmeleri için okullardaki rehber öğretmenlerin, ilçelerdeki rehberlik araştırma merkezi görevlilerinin bu bölgeye özel çalışma yapması gerektiğine değinen Gayretli, 'Milli eğitim müdürlükleri desteğiyle öğrenciler ve aileleri bilinçlendirilip deprem korkularını üzerlerinden atması sağlanmalı. Spor veya sosyal aktiviteye, ferdi ve grup halinde teşvik edilmeliler. Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin motivasyon bozukluğu, özgüven eksikliği, gelecek endişesi yaşamlarını etkiliyor' ifadelerini kullandı.

İGÜ Mütevelli Heyeti Üyesi Şule Gayretli ile deprem bölgesinde ziyaretlerde bulunacaklarını ifade eden Abdulkadir Gayretli, 'Aday öğrencilerin deprem travmalarını yenmeleri için her türlü çalışmayı ve desteği vermeye hazırız. Gençlerin gelecek kaygılarını en aza indirmek için çalışacağız' dedi.

Deprem Gerçeği İle Yaşamalı Ve Ona Göre Tedbirler Almalıyız

Deprem Eğitim Simülasyon Merkezi Ve Bilim Atölyesi, Deprem Eğitiminde Adından Söz Ettiriyor

Veliler çocukları için öğrenci oldu

EBEVEYN VE ÇOCUK ARASINDAKİ İLİŞKİYİ ŞEKİLLENDİRECEK BİR ÖNEMİ VAR

Atölye formatında gerçekleşen etkinliklerin 30 Mayıs 2020 tarihine kadar sürmesi bekleniyor. İstanbul Kültür Eğitim Kurumları AR-GE ve İnsan Kaynakları Yöneticisi Züleyha Yüzük ebeveynlerin rolünü önemsediklerini belirterek Kültürlü Ebeveyn Akademisi adı altındaki etkinlikler ve faydaları hakkında şunları söyledi: Burada çocuklarımızın öğrenme deneyimlerinden tutun, yabancı dile yatkınlıkları, sanat yetenekleri, akranları ile olan ilişkileri, sosyal dünyaları, farkındalıkları, sınav deneyimleri, sınırları, ailedeki otoritenin nasıl olması gerektiği gibi birçok konunun ele alındığı bir akademi. Dolayısıyla bu akademi aslında ebeveyn ile çocuk arasındaki ilişkiyi de şekillendirecek bir öneme sahip. Burada anne baba olarak yaklaşımlarımız noktasında kendimizi sorguladığımız dönemler de oluyor. Burada velilerimize bir kılavuz niteliğinde olacak akademiler.

Eğitimde ihracatın lideri İAÜ oldu

Türkiye'nin En Büyük 500 Hizmet İhracatçısı İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı da yer aldı. Türkiye genelinde en çok hizmet ihracatı yapan ilk 10 firma ile 17 sektördeki ilk 3 firmanın ödüllendirildiği törende, bu yıl eğitim alanında en fazla hizmet ihracatı yapan vakıf üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi oldu. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aydın'a ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takdim etti.

Emekli Olan Maarif Müfettişlerine Veda Yemeği

Emekliye ayrılan Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif Müfettişleri Hüseyin ESEN, Dursun KÖYMEN, Yusuf Ziya KILIÇ için veda yemeği programı düzenlendi.

EKG Derneği Çocuk Tiyatrosu miniklerinden muhteşem başlangıç…

Merkez İsmet Paşa İlkokulu 1/L sınıfı öğrencileri olan, EKG Derneği Çocuk Tiyatrosu minik oyuncuları, aldıkları drama eğitimi sonrasında, Mevlana'nın 746. Vuslat Yıl Dönümünü, (Şeb-i Arus) minik semazenleri ve canlandırmalarıyla andılar.

2. Dede Korkut Uluslararası Hikâye Yazma Yarışması Başladı

Elazığ Belediyesi ve Bizim Külliye Dergisi tarafından hikâye yazma geleneğini teşvik etmek ve yeni nesillerin yazma eylemiyle daha yakın bir bağ kurmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen 2. Dede Korkut Uluslararası Hikâye Yarışması başvuruları başladı.

''Çocuğu sevgiden yoksun bırakmak ileriki yaşantısı için duygusal istismar içeriğinden biridir''

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Engin Eker, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 71'inci yıldönümünde konuyla ilgili farkındalık yaratmanın önemine vurgu yaptı.

GÜNÜMÜZDE ŞİDDET ARTARAK DEVAM EDİYOR

Dr. Engin Eker, gelişen teknolojinin şiddetle olan bağı için 'İnsanlar, teknolojik gelişimin de etkisiyle güvenli bağlanma yaşayamamakta ve bu durum da kişilerin mentalizasyon kapasitelerini düşürmekte. Yani artık kişiler diğerlerini iç dünyası, özlemleri, umut ve beklentileri olan varlıklar gibi değil sadece davranıştan ibaret olan varlıklar olarak deneyimlemekte. Bu durum da sadece kendi arzumuza odaklanmamız sonucunu doğurmaktadır. Sadece kendi arzumuz ve doyumumuz söz konusu olunca engellenme tahammül edilemez bir şey olarak yaşanmakta ve saldırgan davranışın ortaya çıkması kolaylaşmaktadır' diye konuştu.

Şiddet kavramının içeriğinin iyi bilinmesi gerektiğini söyleyen Dr. Engin Eker 'Ne olduğu tam kavranamayan boyutlarının tamamından haberdar olunmayan bir şeyin önüne geçilemez. Şiddet dediğimizde çoğu insanın aklına fiziksel şiddet gelir fakat şiddetin, fiziksel ve cinsel şiddet başta olmak üzere, bütün şiddet türlerinin şemsiyesi olma niteliğinde olan duygusal şiddet, ekonomik şiddet gibi farklı boyutları vardır' dedi.

ÇOCUKLARA İNSAN HAKLARININ ÖNEMİ NASIL ÖĞRETİLMELİ?

Dr. Engin Eker çocuklara hakların nasıl öğretilmesi gerektiği konusunda ise şunları söyledi: 'Bir çocuğu sevgiden yoksun bırakmak veya çocuğun sevilmediğini düşünmesine yol açmak farkına kolay kolay varılamayan fakat çocuğun ileriki yaşantısı için büyük önem arz eden duygusal istismar içeriğinden biridir. Çocuklara bir olguyu en kolay öğretmenin yolu onu görerek öğrenmesini sağlamaktır. Dolayısıyla bir uygulamayı çocuğa aktarmak istiyorsak o uygulamanın en büyük uygulayıcısı kendimiz olmalıyız. Ailelerin bu konudaki tutumlarını değiştirmek için eğitim kuruluşlarına ve yayın organlarına önemli görevler düşmektedir. Bilgilendirici ve öğretici içeriklerle eğitim seminerleri düzenlemek ve katılımın sağlanmasını gerçekleştirmek bu bilgilendirmelerin ailelere ve dolayısıyla çocuklara ulaşmasını sağlayabilir. Yetişkinlere yapılan benzer uygulamalar, çocuklara onların anlayabileceği şekilde aktarılabilir' 

AHLAKİ GELİŞİMLERİNİ TAMAMLAMIŞ BİREYLER HAKLARI ÖNEMSER

Dr. Eker insan hakları kavramıyla ilgili 'O beni öldürünce insan hakları olmuyor, ben öldürene tepki gösterince insan hakları oluyor' şeklindeki çelişkiyi şöyle açıkladı:  'Yaşama hakkı insanın en temel haklarından biridir.  Diğer haklarda geçerli olduğu gibi insanın böyle bir temel hakkına saldırı, onu öldürme veya öldürmeye kastetme gibi kabul edilemez bir hak ihlalidir. Bazı bireyler kişilik örgütlenmeleri ve çevresel faktörler sebebiyle hak ihlallerinde bulunabilirler. Bu psikopatolojik durum köklerini ne kadar ilkel döneme dayandırıyorsa o kadar soğukkanlı ve bir duygu ortaya çıkarmadan bu ihlalleri gerçekleştirirler. Ahlaki gelişimlerini gerçekleştirmiş ve düşünme becerilerini geliştirmiş bireyler kendi haklarını korudukları gibi hak ihlallerinin de önlenmesi konusunda yerlerini alırlar. Burada temel husus, bir hak savunucusuyken karşı tarafın haklarını farkında olmadan ihlal edip hak ihlalcisi konumuna düşmemektedir.'

'Engelli çocukların yetenekleri desteklenirse yaşıtlarından üstün duruma gelebilir'

Engelli çocuğu kabullenmenin güç olduğunu belirten Özel Eğitimci Şeref Baysal, 'Anne babalar bu durumu bir süre inkr etme yoluna giderek birbirlerini suçlarlar. Hatta ailenin sosyal çevresindeki bazı kişiler de ebeveynleri suçlama eğilimi içine girerler. Daha sonraki aşamada ise kabullenme ve çözüm arayışı vardır. Artık aile geriye kalan yaşamını engelli bireyin özel ihtiyaçlarına göre düzenlemek zorundadır. Aileler özel yaşamlarında, sosyal çevrelerinde, beklentilerinde, planlarında, iş yaşamlarında ve mali konularda büyük değişikliklerle karşı karşıya kalıyor' dedi.

Beyin implantları hafızayı yüzde 20 arttırıyor

Dünyanın yaşlanan nüfusu nedeniyle hastalıklar üzerinde yoğunlaşan bilim insanları, Parkinson ve Alzheimer hastalarının maruz kaldığı zihinsel ve bedensel fonksiyon kayıplarını minimuma indirmeyi amaçlayarak geliştirdikleri beyin imptlantlarının depresyon, bağımlılık, otizm, epilepsi ve konuşma bozuklukları gibi gündelik yaşamı kısıtlayan hastalıklara da çözüm olabileceğini keşfetti. Dahası gerçek sinir hücreleri gibi davranan yapay sinir hücreleri geliştirildi ve bu yeniliğin yakın bir gelecekte omurilik yaralanmaları ve Alzheimer için önemli ölçüde çözüm olacağı düşünülüyor.

Öte yandan bilim insanları beyne takılan implantlar aracılığıyla yollanan elektrik sinyallerinin, hafızanın yüzde 15 ila yüzde 20 oranında arttığını gösterdi. Hatta geçtiğimiz haftalarda Elon Musk'ın teknoloji şirketi Neuralink doğrudan beyne takılan bir implant ile sinir hücrelerine elektrik sinyalleri göndererek bozulan fonksiyonları iyileştirmeyi vaat etmişti. Tüm bu gelişmelerle insanların bilişsel yeteneklerinin arttırılması amaçlanıyor.

'SÜPER İNSAN'A ULAŞMAK İÇİN ADIM ADIM

Bu implant ve iskelet destek sistemlerinin yanı sıra süper insana ulaşmak için genetik bilimi de aynı hızla yol alıyor. İnsan Genomu Projesi genlere müdahale edilerek, daha dayanıklı, daha zeki ve daha yetenekli bebeklerin dünyaya getirilebileceğini paylaştı ve çalışmaların 15-20 yıl içerisinde net sonuçlara verebileceğini vaat etti. Ahlaki endişelerle karşı çıkılsa da bilim çevreleri kansere kesin çare bulunması ve hasar gören organların yeniden üretilmesi gibi hayati konular nedeniyle projeyi savunmaya devam ediyor.

YAKIN GELECEKTE GENETİĞE MÜDAHALE BEKLENMİYOR

Konuya ilişkin olarak, 'Teknolojinin gelişmesi ile biyolojik sistemlerimizin çalışma şeklini çok daha iyi anladık' diyen Disiplinler Arası Beyin Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Korkut Ulucan şunları söyledi:

''Acıya ve yorgunluğa dayanıklı asker' ya da 'çok daha hızlı ve güzel çalım atan futbolcu yapılabilir mi?' konuları üzerine yıllardır düşünülüyor. Ütopya gibiydi fakat günümüzde teknolojinin de yardımıyla bunlar kısmen de olsa yapılabilir hale geldi. Asıl korku ise amaç dışı kullanım. Çünkü 'bunlar mümkün mü?' derken bugün olabileceğini görüyoruz. Genetik olarak da müdahale endişesi var fakat bunu çok yakın gelecekte mümkün görmüyorum. Bizim bir gene müdahalede bulunabilmemiz için o genin yapısını çok iyi biliyor olmamız lazım. Tek gen hastalıklarında bu mümkün ama süper zeki veya uzun boylu çocuklar gibi çoklu etki içeren sonuçlara kısa vadede ulaşılabileceğini düşünmüyorum.'

3. NÖROBİLİM KONGRESİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Genetik ile ilgili konuların bilim çevreleri için hem endişe hem de umut konusu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Korkut Ulucan, 'Bu tür konuların daha iyi anlaşılması için ülkemizde de en üst düzeyde konuşup tartışıyoruz.14-15 Aralık tarihlerinde Nişantaşı Üniversitesi'nde düzenleyeceğimiz 3. Nörobilim Kongresi'nde de geleceğin beyni, teknoloji ve beyin, genetik hastalıklar ve nörobilim gibi konuları 'Farklı Disiplinlerde Aynı Beyin' temasıyla 39 panel, 8 kurs ve 40 konferansta, 120 değerli akademisyenden dinleyeceğiz. Gelecek geldi, geç kalmamak adına bu çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum' dedi.

Şehit Polis Okan Doğan İlkokulu Eğitimde Fark Yaratıyor.

Şehit Polis Okan Doğan İlkokulu Sınıf Öğretmeni Cengiz Demirci’nin Koordinatörlüğünde “HAKLARIMLA BÜYÜYORUM” başlıklı Projeleriyle; Öğrencileri, öğretmenleri ve okul personelinden başlayarak, insan hakları ve çocuk hakları hakkında bilgilendirme toplantıları yaparak farkındalık oluşturmak istiyorlar…

3D yazıcılarla üretilen mercan resifleri okyanusa can veriyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, 15. yıldönümü kapsamında düzenlenen etkinlikte, Technion (İsrail Teknoloji Enstitüsü) Profesörü, t-Hub Başkanı ve aynı zamanda inovasyon ve girişimcilik merkezi Design-Tech Lab'in Başkanı Ezri Tarazi'yi ağırladı. Prof. Tarazi, doğa merkezli tasarım süreçleri ve projeleri üzerine önemli bilgiler verdi. İklim krizi nedeniyle yok olan mercan resifleriyle ilgili geliştirdiği projeyi paylaşan Prof. Tarazi, bilim ve tasarımı nasıl bir araya getirdiğini anlattı.

Uyum Biz Bize Sohbetleri Malatya’da Gerçekleştirildi

Malatya Valiliği Tarafından Uyum Biz Bize Sohbetleri Malatya’da Gerçekleştirildi

Başkan Ayhan’dan 24 Kasım Öğretmenler Günü mesajı

Milli Beka Hareketi Teşkilat Başkanı Süleyman Ayhan, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Ebeveynlere öneriler: Çocuk kitabı seçiminde nelere dikkat edilmeli?

Dijital teknolojiler ve internet, bilgiye ulaşımı kolaylaştırsa da güvenilir bilgiye ulaşmanın en güzel yolu hala kitaplardan geçiyor.

1999 depremini hatırlamayan gençler depreme karşı daha duyarlı

999 depremini hatırlamayan gençler depreme karşı daha duyarlı

Toplam 321 haber.