Özgecan kızımıza Allah'tan rahmet diliyorum davasının bizzat takipçisi olacağım...

'MEVLANA'NIN PERGEL BENZETMESİNDEKİ GİBİ BİR AYAĞIMIZI TÜRKİYE'YE SABİTLEYİP DİĞERİYLE TÜM DÜNYAYI DOLAŞACAĞIZ'

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Ödül Töreni’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Ankara’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreni vesilesiyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında yer alan 42 firma ve dünyanın en büyük 225 teknik müşavirlik firması arasında yer alan 5 firmayı bu başarılarından dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ödül alan tüm firmalarımıza, patronlarından mühendislerine, şantiyedeki işçilerine kadar bu başarıda emeği olan herkese özellikle ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugüne kadar Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak dünyanın her yerinde ülkemize bu gururu, bu mutluluğu yaşatan sizlerin başarısı için, büyümesi için var gücümüzle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Hamd olsun bu emekler, bu gayretler, bu çabalar boşa gitmiyor. Bakınız bu ödül törenine ben en son 2010 yılında katılmıştım. O zaman ödül alan firma sayımız 33’tü, şimdi bu sayı 42’ye çıktı. 2010 yılında üstlenilen projelerin ortalama bedeli 40 milyon doların altındaydı. Bu rakam geçtiğimiz yıl 82 milyon doları aştı. Bizim 42 firmamızla ikinci sırada yer aldığımız bu listede ilk sırada 62 firmayla malum Çin bulunuyor. Diğer tüm ülkeler bizim gerimizde” dedi.

“YAPILAN İŞLER ORTAK TARİHÎ VE KÜLTÜREL GEÇMİŞE SAHİP OLDUĞUMUZ YAKIN ÇEVREMİZDE YOĞUNLAŞIYOR”

Firmaların 2014 yılında yürüttükleri projelerin coğrafi dağılımına bakıldığında, Bağımsız Devletler Topluluğu, Ortadoğu ve Afrika’nın yüzde 98’lik bir paya sahip olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Yapılan işler daha çok kardeş dediğimiz ortak tarihî ve kültürel geçmişe sahip olduğumuz yakın çevremizde yoğunlaşıyor. Sizler de duyuyorsunuz, görüyorsunuzdur. Bazen bize soruyorlar, daha doğrusu sataşıyorlar; ‘sizin Orta Doğu’da, Afrika’da, Güney Amerika’da, Güney Asya’da ne işiniz var diyorlar, niçin oralara gidiyorsunuz, niçin oralarla ilgileniyorsunuz’ diyorlar. İşte son olarak geçtiğimiz hafta Pazar akşamı yola çıktık ve Cuma gecesine kadar Kolombiya, Küba ve Meksika’yı kapsayan bir Güney Amerika ziyareti yaptık. Yine aynı serzenişler, yine aynı sataşmalar. Ve Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Bey, şu anda içimizde bulunan birçok arkadaşımız da bizimle beraberdi. Biz sürekli oralarda olmasak, oralara gitmesek, hem resmi ilişkilerimizi, hem kişisel dostluklarımızı geliştirmesek, iş adamlarımızın, müteahhitlerimizin oralardaki varlığını nasıl sağlarız, nasıl güçlendiririz? Bunu yapacağız ki bu ilişkiler neticesinde kapılar bize açılsın. Bakıyorsunuz bazı yerlerde 1’e 10, bazı yerlerde 1’e 100 şu 12-13 yıl içerisinde artışımız var. Dikkat ederseniz gittiğimiz her yere iş adamlarımızla birlikte gidiyoruz. Bazen iki uçakla gidiyoruz, bazen üç uçakla gidiyoruz, bazen de tek uçakla gidiyoruz bu seyahatte olduğu gibi. Mümkün olan her yerde mutlaka bir iş konseyi toplantısı da yapabilmek. Bu ziyaretler sırasında iş adamlarımız sektörel bazda gittiğimiz ülkenin iş adamlarıyla görüşmeler yapıyorlar, toplantılar yapıyorlar, bağlantılar kuruyorlar, bu adımları atıyoruz, anlaşmalar yapıyorlar, mekanizmalar oluşturuyoruz. Geçtiğimiz hafta gittiğimiz Güney Amerika ülkelerinde de müteahhitlik sektöründe müthiş bir potansiyel olduğunu gördük. Bunu biz bizzat o ülkelerin cumhurbaşkanları söylediler. Ve biz sizlerle beraber çalışmak isteriz dediler. Oradaki muhataplarımıza, müteahhitlerimizin dünyada üstlendikleri projelerdeki başarılarını anlattık. Kendilerinden faydalanmalarını özellikle onlara tavsiye ettik. Bize eşlik eden iş adamlarımız da oralarda inanıyorum ki çok faydalı, çok verimli gelişmeler yaptılar. Bu görüşmelerin neticesinde oluşan temaslar, bundan sonra onların bize yapacakları iadeyi ziyarette çok daha ileri seviyelere gelecektir.”

“MEVLANA’NIN PERGEL BENZETMESİNDEKİ GİBİ BİR AYAĞIMIZI TÜRKİYE’YE SABİTLEYİP DİĞERİYLE TÜM DÜNYAYI DOLAŞACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazılarının yurt dışına turistik seyahat yaptıklarını iddia ettiğini belirterek, “Kendileri sadece o amaçla yurt dışına çıkıyor olabilir. Ama biz gittiğimiz her yerde, görüştüğümüz herkesle ülkemize nasıl bir fayda sağlayabiliriz, oralarda insanımızın önünü nasıl açabiliriz onu konuşuyoruz, ona bakıyoruz. Bundan sonra da Mevlana’nın pergel benzetmesinden ilham alarak bir ayağımızı Türkiye’ye sabitleyip diğeriyle tüm dünyayı dolaşmaya devam edeceğiz. Durmak yok, yola devam diyeceğiz. Çünkü bizim 2023 hedeflerimiz var. Türkiye’yi dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinden biri haline getirmek için daha çok çalışmalı, daha çok gayret göstermeliyiz. Ben Ankara’da sadece evrak imzalayan değil çalışan, koşturan, terleyen bir Cumhurbaşkanı olacağım dediğim zaman birileri buna karşı çıkıyor. Oturarak başarı sağlanabilir mi? Burada ülkemizin en seçkin iş adamları var, kendilerine soruyorum; siz bu başarıyı oturarak mı elde ettiniz, oturarak başarı elde etmek mümkün mü? Dünya ikincisi nasıl oldunuz? Oturarak mı oldunuz, çalışarak, koşturarak mı oldunuz? Elbette çalışacağız, koşturacağız, terleyeceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE BU SEÇİMDE YENİ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ VE YENİ ANAYASAYI ÇOK GENİŞ ANLAMDA TARTIŞMALI”

Oturdukları yerden siyaset yapmaya, oturdukları yerden muhalefet yapmaya alışmış olanların kendi tavrını yadırgadıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hâlbuki asıl eleştirilmesi gereken, asıl garip karşılanması gereken onların durumu. Proje desen proje yok, vizyon desen vizyon yok. Hayal desen, o bile yok. Çalışma, gayret zaten hiç yok. O zaman bu millet sana niye ülkeyi temsil etsin, niye geleceğini emanet etsin? Sizlerin şantiyelerinizde güvenip, inanıp bekçi bile yapmayacağınız, bekçi olarak dahi işe almayacağınız kişilere bu millet niye itibar etsin ki, etmiyor zaten. Bakınız 7 Haziran’da seçim var. Ben diyorum ki; Türkiye bu seçimde yeni Türkiye’yi, yeni başkanlık sistemini, yeni Anayasayı bir defa çok geniş anlamda tartışmalı. İşte gittiğimiz üç tane ülke, üçü de başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Seçimden sonra oluşacak Meclis evvela bu mesele üzerinde çalışmalı ve süratle netice almalı. Çünkü sistem dinamik olmazsa, sistem ön açmazsa, sistem sürekli tıkarsa bir yere varamazsınız. Onun için ön açıcı bir sistem. Bu adımları bunun için atmaya mecburuz. Bu benim kişisel görüşüm, kişisel tavsiyem, ama 40 yıllık siyasi hayatımdaki deneyimlerimin neticesi bu. Ben kitabın sahifeleri arasından sadece konuşmuyorum. Teori başarıyı getirmez. Eğer teori pratikle bütünleşirse başarıyı elde edebilirsiniz. Ben şimdi bu sisteme karşı çıkanlara, bakıyorsunuz ne istiyorsunuz diyorsunuz, onlar seçim sonrası nasıl bir Türkiye hayal ediyorlar diye merak ediyorsunuz, anlamaya çalışıyorsunuz, maalesef hiçbir şey yok. Ne bu ülkenin geleceği için, ne milletin daha mutlu, müreffeh bir düzeye ulaşabilmesi için hiçbir projeleri, hiçbir öngörüleri yok. Onun için biz sizlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz, çünkü siz inşa için varsınız, siz ihya için varsanız, ama bunlarda ne inşa var, ne ihya var” dedi.

Orta Asya’ya, Orta Doğu’ya, Afrika’ya, Güney Asya’ya, Güney Amerika’ya, dünyanın her yerinde gidilmemiş ülke, el atılmamış iş bırakmayacaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Hamdolsun, gidiyoruz görüyoruz ve ülkemizin nasıl gayet iyi bir yerde olduğunu daha iyi anlıyoruz, oraları görmezsek bunu anlayamayız. Ama bu noktayı koyduk anlamına değil, demek ki iyi yoldayız, bu anlamda bunu söylüyorum, çünkü yapacağımız daha iyi şeyler var. Bizden geri olanlara bakmayacağız. Bizden ileride olanlara bakacağız ve ona ulaşmaya çalışacağız. Devlet düzeyinde resmî kurumlarımızla gideceğiz, iş adamlarımızla gideceğiz, sivil toplum kuruluşlarımızla gideceğiz, TİKA gibi, AFAD gibi, Kızılay gibi yardım kuruluşlarımızla gideceğiz, Yunus Emre Enstitümüzle, üniversitelerimizle gideceğiz”.

“BALKANLAR, ORTA ASYA VE ORTA DOĞU AYRILMAZ BİRER PARÇAMIZ; YETER Kİ ORALARA ULAŞALIM, GERİSİ KOLAY”

Gittikleri hiçbir yere sadece iş yapmak için, sadece para kazanmak için, sadece diplomatik temaslar için gitmediklerini, oralardaki insanları dostları olarak gördüklerine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir kardeş bir kardeşe nasıl giderse, bir dost bir dosta nasıl giderse, niçin giderse, biz de o şekilde gidiyoruz. Çünkü bizim oralardaki insanlara hem ortak bir tarihî ve kültürel geçmişiz, hem de ortak bir gelecek tasavvurumuz var” dedi ve şunları söyledi: “Mesela son ziyareti yaptığımız Güney Amerika bize ne kadar uzak, bizimle ne kadar ilgisiz gözüküyor değil mi? Yani non-stop 14 saat uçuşla ulaştık Kolombiya’ya. Hâlbuki tam tersi, Amerika Kıtasının tamamı gibi Güney Amerika ülkelerinde de 1800’lü yıllardan itibaren bu coğrafyadan göç edip oralara yerleşmiş yüzbinlerce kardeşimiz var, belki milyonlarca. Bunların içinde gittikleri ülkelerde siyasette, ticarette, kültürde, sanatta çok önemli konumlara gelen kişiler bulunuyor. Bu insanlar üzerinden oluşturacağımız ünsiyet bile tek başına bizim Güney Amerika’da çok güçlü bir şekilde var olmamıza yetiyor. Aynı şeklide Güney Asya’ya bakıyorsunuz, bize çok uzak gözüküyor, oysa Osmanlı döneminde oralarda çok ciddi, çok önemli ilişkiler tesis etmişiz. Afrika hakeza aynı şekilde. İşte kısa bir süre önce biliyorsunuz Etiyopya, Cibuti ve Somali’ye gittik ve buralara, düşünebiliyor musunuz, dünyanın en güçlü ülkeleri girmiyorlar, ama biz giriyoruz.  Diyoruz ki biz; gittiğimiz yer bizimle inanıyoruz ki farklı bir ilişki içerisine girecektir, ama gitmediğimiz yerde olmayacaktır. Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu, zaten ayrılmaz birer parçamız. Gönül sınırlarımızın kapsama alanı çok geniş. Yeter ki oralara ulaşalım, gerisi gerçekten çok kolay.”

“GÖZYAŞIYLA ISLANMIŞ EKMEK BOĞAMIZDAN GEÇEMEZ; KAN BULAŞMIŞ PARA BİZE MUTLULUK GETİRMEZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  gidilen yerlerde farklılıklarını ortaya koyarak, merhametini yitirmiş bir dönemde, aynı zamanda merhametin temsilcisi, vicdanların sesi olmak durumunda bulunduklarını vurgulayarak, “Bizim farkımız bu olmalı” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı ülkelerinin zenginlik bakımından, refah bakımından çok ileri bir düzeyde bulunduklarını, ancak Afrika’nın, Asya’nın bakıyorsunuz, Güney Amerika’nın bambaşka bir manzaraya sahip olduğuna dikkat çekerek, “Oralardaki milyarlarca insanın gözyaşı, ahı, kanı, emeği, doğal kaynağı üzerinden Batıda kurulan bir refah düzeni var. Biz asla garibin, mazlumun, mağdurun, yoksulun, ezilmişin sırtından bir refah düzeni kurmayız, kuramayız. Buna bizim ne inancımız, ne kültürümüz, ne de tarihimiz izin verir. Mazlumların gözyaşından, mağdurların kanından beslenen bir zenginlik bize ateşten gömlek olur hepimizi yakar. Biz başkalarının emeğini ve kaynağını sömürmek üzerine kurulu bir medeniyet inşa etmeyiz, edemeyiz. Gözyaşıyla ıslanmış ekmek bizim boğamızdan geçemez. Kan bulaşmış para bize mutluluk getirmez. Biz işte bunun için Suriye diyoruz, Mısır diyoruz, Filistin diyoruz, Myanmar diyoruz, biz işte bunun için dünya 5’ten büyüktür diye haykırıyoruz. Ortada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri var 5 tane, dünyadaki Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun diğer 191 üyesi bunların iki dudağının arasına mahkum. Böyle bir adalet düzeni olabilir mi, böyle bir haklar düzeni olabilir mi, böyle bir özgürlük dünyası olabilir mi? Olamaz ve olmuyor da. İşte bunun için uluslararası sistemin çarpıklıkları, yanlışları, eksikleri, her platformda insanlığı eziyor, ama biz de bunu yüksek sesle ifade ediyoruz. Davos’ta one minute dediysek bundan dolayı dedik sadece İsrail’e değil dünyadaki tüm zalimlere. Tüm mazlumlara sahip çıkma adına bunu yaptık. Amerika’da evlerinin içinde alçakça katledilen Suriye Türkmen’i kardeşlerimiz için Sayın Obama’ya ‘Neredesin Başkan?’ derken, aslında tüm dünyanın vicdanına sesleniyorduk, derdimiz buydu.  Biz insan değerinin inançla, ülkeyle, ırkla, renkle ilgili olmadığına inanıyoruz. Yaratılmışların en şereflisi olan insanoğlunun her bir ferdinin canı, hayatı aynı şekilde değerlidir, aynı şekilde azizdir. Paris’te öldürülen 12 kişi için dünyayı ayağa kaldıranların Suriye’de katledilen 350 bin mazlum karşısında üç maymunu oynaması, bizim kabullenebileceğimiz bir durum değildir. Bunu da görmemiz lazım. Sesleri çıkıyor mu? Çıkmıyor. Niye susuyorlar? Fransa’da yürüyorsun, ama 350 bin kişi öldüğü zaman Avrupa Birliği’nin sesi çıkmıyor. Amerika havadan geliyor bombalıyor, o kadar. Şöyle başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmemiz lazım, bu millete yakışan budur” diye konuştu.

“ÖZGECAN KIZIMIZA ALLAH’TAN RAHMET, ACILI AİLESİNE, SEVENLERİNE VE MİLLETİMİZE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM”

Aynı çarpıklığın ülkemizdeki birtakım çevreler için de geçerli olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Evine gitmek için bindiği otobüste teröristler tarafından diri diri yakılan kızımız için ses çıkarmayanlar, eylem sırasında ölenler için Türkiye’yi ayağa kaldırmaya çalıştılar. Bunlar kendi ülkesine, kendi milletine, kendi insanının değerlerine, kültürüne o kadar uzaklar ki, geçtiğimiz günlerde hunharca katledilen Özgecan’ımızın ölümünü dans ederek güya protesto ediyorlar. Bu ne biçim iştir ya. Önce sen biliyorsan bir Fatiha oku, bilmiyorsan bir rahmet dile. Ailesine bir başsağlığı dile. Dans ediyor, bunun bizim kültürümüzdeki yeri nedir? Adeta sanki o ölümden zevk alıyor; bu, bu anlama gelir. Ölüm karşısında, acı karşısında dans etmek nedir bizim kültürümüzde? Belli. Tabi ateş düştüğü yeri yakar. Özgecan kızımıza ben bir kez daha Cenab-ı Allah’tan rahmet, acılı ailesine, sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum. Bu alçaklığın, bu canice, vahşice yapılan bu katlin failleri yakalandılar, inşallah hak ettikleri cezayı da en ağır şekilde almaları için bizzat davanın takipçisi olacağım, şu anda da zaten takip ediyorum” diye konuştu.

“KADINA ŞİDDET UYGULAMAK, ALLAH’IN EMANETİNE İHANET ETMEKTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına şiddet konusu ülkemizin kanayan bir yarası olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim inancımızda insan eşref-i mahlukattır, yani yaratılmışların en şereflisidir. Dikkatinizi çekiyorum, erkek denmiyor, kadın denmiyor, çocuk denmiyor. İnsan deniyor. Bizim kültürümüzde de kadının ayrı ve özel bir yeri vardır. Selçuklu’yu anarken Terken Hatun’u, Osmanlı’yı anarken Hayme Ana’yı, Bala Hatun’u, Nilüfer Hatun’u anmadan geçemeyiz, annesi Hafsa Valide Sultan’ı zikretmeden Kanuni Sultan Süleyman’ı anlatamayız, Zübeyde Hanım’ı anmadan Gazi Mustafa Kemal’i anlayamayız. Cumhuriyetin kuruluşunda da kadınlarımız çok önemli roller üstlenmiş, çok büyük fedakârlıklar yapmışlardır. Şu cüzdanlarımızdaki 50 liralık banknotu hazırlarken arkadaşlara yaptırdığım çalışma önüme geldiğinde dedim ki, bir de biz tarihimizde başarılı hanımlarımız var, onlardan bir tanesinin resmini de buraya koyalım ve Osmanlı’nın son döneminin ve Cumhuriyetin ilk döneminin önemli romancılarından Fatma Aliye Hanım’ın resmin buraya koyduk. Buna rağmen kimi zaman töre denilerek kadının şahsiyetinin yok edildiğine, kimi zaman çağdaşlık denilerek kadının metalaştırıldığına şahit oluyoruz. Buradan açıkça ifade ediyorum: Kadını zayıf görerek, kadını korunmasız görerek, kadını aciz görerek ona şiddet uygulayan her kim olursa olsun alçaktır, zavallıdır. Kadına şiddet uygulamak, Allah’ın emanetine ihanet etmektir. Cahiliye döneminde kız çocuklarını cinsiyetlerinden dolayı diri diri toprağa gömenle, üstünlüğünü göstermek için kadına şiddet uygulayan arasında bizim nazarımızda hiçbir fark yoktur. Cahiliye döneminde kadını bir eşya gibi alıp satanla, bugün medyada, sokakta, iş yerinde onu bir meta gibi pazarlayan arasında bizim nazarımızda yine hiçbir fark yoktur.”

“SİYASİ HAYATIM BOYUNCA KADINLARI HER ALANDA HAK ETTİKLERİ KONUMA GETİRMENİN GAYRETİ İÇİNDE OLDUM”

Kendisinin tüm siyasi hayatım boyunca kadınları her alanda hak ettikleri konuma getirmenin çabası ve mücadelesi içerisinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadına şiddete karşı da, metalaştırmaya karşı da korumak için onlarla birlikte mücadele ettiğini vurguladı. Kurucusu olduğu siyasi partide kadınların siyasette erkeklerle eşdeğer düzeyde temsili için her türlü çabayı gösterdiğini de aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Türkiye’nin en yaygın, en aktif, en iyi çalışan kadın teşkilatlanmasını gerçekleştirdik, buna rağmen kadınların henüz yeterli siyasi temsil düzeyine ulaşamadıklarını biliyorum, ama bu konuda geçmişle mukayese edilemeyecek bir mesafe kat edildiğini de teslim etmeliyiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakanlığı dönemimde kadınların ekonomik ve sosyal hayattaki durumlarını düzeltmek, ileriye taşımak için pek çok çalışma yürüttüklerini söyledi.

CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ GİDERMEYE YÖNELİK SON DÖNEMDE YAPILAN DÜZENLEMELER

Anayasada, kanunlarda, yönetmeliklerde yaptıkları değişikliklerle her alanda kadınların maruz kaldıkları cinsiyet eşitsizliğinden kurtarmanın çabası içinde olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “2009 yılında kurduğumuz Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’yla bu konunun Mecliste sürekli denetim ve izleme altında olmasını temin ettik. 2012 yılında çıkardığımız Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, bu alanda gerçek bir devrim niteliğindedir. Aynı çerçevede yürütülen pek çok çalışmayla bu hususta ülkemizde yeni bir dönemin başladığına inanıyorum. Eğitim ve istihdamda kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayan pek çok projeyi, pek çok uygulamayı hayata geçirdik. Son olarak kadın istihdamını teşvik edecek bir dizi kanun değişikliği gerçekleştirdik. Tüm bunlar elbette önemli, ama daha önemlisi, bütün bu yasal değişikliklerin uygulamasındaki eksiklikleri gidermek için ek tedbir ve müeyyide mekanizmaları geliştirmektir, ancak böylelikle uzun vadede zihinlerdeki, kafalardaki anlayış da değişecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti: “Özellikle karar mekanizmalarının büyük çoğunluğunu oluşturan siz beyefendilere sesleniyorum, bu olay hepimizin kızının başına gelebilirdi, bu konuyu işte bu hassasiyetle sizler, bizler sahiplenmedikçe gerçek bir iyileşme mümkün olmayacaktır.  Ben Özgecan kızımızın vefatıyla ortaya çıkan hassasiyetin bu yönde yeni bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum. Bu elim hadiseyi, bu toplumsal sorunumuzu günlük siyasete alet etmeye tevessül eden herkesi de huzurlarınızda kınıyorum, lanetliyorum.”

“İNSANI EN DEĞERLİ VARLIK OLARAK GÖREN BİR MİLLETİZ, BU BİLİNÇLE HAREKET ETMEK DURUMUNDAYIZ”

Konuşmasında, başkalarının emeğini sömürmekten, gözyaşıyla ıslanmış ekmekten bahsettiklerini hatırlatarak, “Bu hassasiyetimiz uluslararası düzenle sınırlı değildir, olmamalıdır, yaptığımız işlerde de aynı titizliği göstermek mecburiyetindeyiz. Sizler iş yaptığınız yerlerde aynı zamanda ülkemizi temsil ediyorsunuz, sadece ticari bir şirket olarak değil, bu milletin somut tezahürü görünen ve adeta aklanmış bir yüzü olarak oralarda bulunuyorsunuz. Biz insanı en değerli, en kutsal varlık olarak gören bir milletiz. İnsanın bu vasfı her yerde her durumda geçerlidir. Elbette yaptığınız işlerden kar edeceksiniz, para kazanacaksanız, kimsenin buna itirazı olamaz. Bununla birlikte, üstlendiğiniz misyonun bilinciyle hareket etmek durumundasınız. Sizlerden, çalıştırdığınız işçilerden mal aldığınız, iş yaptırdığınız alt yüklenicilere kadar herkesle ilişkilerinizi bu bakış açısıyla kurmanızı bekliyorum” dedi.

“PAYLAŞIMCI VE DAYANIŞMACI BİR MİLLETİZ, AHİLİK KÜLTÜRÜNE SAHİBİZ”

Aynı sektörde faaliyet gösteren diğer ülke şirketlerinden farklarını daha kaliteli, daha hesaplı iş yapma yanında, insan odaklı, hak temelli bir anlayışı ortaya koyarak da göstermelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hatta, az önce Sayın Mithat Başkanın ifade ettiği ortaklık kültürünü de bence ileriye çok daha farklı bir şekilde taşımalısınız. Yani rekabet belki dönemimiz içerisinde faydalı gibi görünse de, aynı zamanda birinin bir diğerini, özellikle kardeş olarak bana göre bir yerde de sömürme aracı olarak görüyorum. Biz paylaşımcı bir milletiz, biz dayanışmacı bir milletiz, biz Ahilik kültürüne sahip bir milletiz. Öyleyse bu paylaşım kültürü içerisinde bunu sürdürecek olursak, bu projeyi gel beraber yürütelim, diğer projeyi de gene beraber yürütelim, bir üçüncü projeyi de diğer arkadaşımız yürütsün, bunu dediğimiz gün inanın Türk milletinin önünde kimse duramaz, biz bunu başarır, aşar indiririz. İster doğrudan kendi elinize, ister bu konuda çalışan kamu ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla bulunduğunuz ülkelerde mutlaka yardım faaliyetleri de gerçekleştirin. Oradaki işiniz bittiğinde geride sadece inşa edilmiş binalar, köprüler, yollar değil, aynı zamanda kazanılmış gönüller bırakın. İnanın bu şekilde davrandığınızda çok daha el üstünde tutulduğunuzu, çok daha fazla tercih edildiğinizi göreceksiniz.”

“İSTİHDAM ARTIRMAYA NE KADAR ÖNEM VERİYORSAK, ÇALIŞMA ŞARTLARINI İYİLEŞTİRMEYE DE O KADAR ÖNEM VERİYORUZ”

Ülkemizin hem mali ve teknik kapasite olarak, hem insan gücü olarak, hem hukuki altyapı olarak bulunduğu noktanın, geçmişle mukayese edilemeyecek derecede ileri olduğuna da dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Açıkçası ben artık insanca çalışma şartlarına sahip olmayan, işçi sağlığı ve iş güvenliği standartlarına uygun olmayan hiçbir şantiye, hiçbir iş yeri görmek istemiyorum. Sadece kendinizin değil, iş yaptırdığınız herkesin, taşeronlarınızın da aynı şartları sağlamasını teminle mükellefsiniz. İstihdam artırmaya ne kadar önem veriyorsak, çalışma şartlarını iyileştirmeye de o kadar önem veriyoruz. Bu, mevzuat değil, zihniyet meselesidir, bunu çözmemiz lazım. Büyüyeceğiz, güçleneceğiz, kazanacağız, ama kimsenin ahını almadan, kimsenin hakkına girmeden bunu yapacağız. Medeniyet iddiamıza halel getirmeden, inancımıza, tarihimize, kültürümüze, onurumuza uygun şekilde gelişeceğiz, ilerleyeceğiz. Merhameti, vicdanı, şefkati olmayan bir ülke, bir toplum olarak refahımızı artırmak bizim asla tercih edeceğimiz bir yol değildir, olamaz” dedi.

“İŞ ADAMLARIMIZIN BAŞARILARINI İYİ AHLAK, DOĞRULUK VE YARDIMSEVERLİKLE TAÇLANDIRACAĞINA İNANIYORUM”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm iş adamlarımızın, tüm işverenlerimizin çalışmalarını hakkaniyete, Ahilik ilkelerine bağlı şekilde yürütme konusunda azami hassasiyeti göstereceklerine olan inancını dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı: “Her bir iş adamımızın yaptığı işteki başarısını iyi ahlakla, doğrulukla, yardımseverlikle taçlandıracağına yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle, bir kez daha ödül kazanan müteahhitlik şirketlerimizi ve teknik müteahhitlik şirketlerimizi tebrik ediyorum, başarılarının artarak devamını diliyorum. Önümüzdeki yıllarda bu listede 42’nin altında değil, 42’nin çok üstünde şirketlerimizi görmeyi temenni ediyorum.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN