Vicdan Muhasebesi ve Berat Kandili

Cümle Yüce Türk İslam aleminin Berat Kandilini tebrik eder. Cenab-ı Allah yaptığınız ibadetleri kabul etsin.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde: 
1- ''Sabır ile dua Mü'minin en güzel silahıdır.'' buyuruyor.
2- ''Allah'ım, ayrılık ve bozgunculuktan, iki yüzlülükten ve kötü ahlaktan sana sığınırım.'' buyuruyor.
3- ''Kalbinde şüphe olmayan üç dua vardır: Mazlumun duası, misafirin duası ve anne-babanın evladına duasıdır.''buyuruyor.
 
Kameri aylarımızdan olan Şaban ayının 14'ünü 15'şine bağlayan 01-Haziran-Pazartesi günü, mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandilidir. Günah, ceza ve borçtan kurtulmak gibi anlamlara gelen Berat günahlardan arınmayı ve Cenab-ı Allah'ın mağfiretine ulaşmayı ifade etmektedir. Ve Kur'an-ı Kerimde ''Mübarek gece'' diye tavsif olunmuştur.

Hicretin 2. yılına rastlayan Şaban ayının ortasında, sabah namazı vaktinde kıblenin Mescid-i Aksa dan Mescid-i Haram'a tahviline dair ilahi emir gelmiştir. Bazı ulemaya Berat gecesinin sebebi budur.
 

İslam aleminin yeryüzünde iki bayramı vardır, meleklerin de semada iki bayram gecesi vardır. Meleklerin bayramı, Berat ve Kadir gecesidir. Mü'minlerin bayramı da Ramazan ve Kurban Bayramıdır. Meleklerin Bayramı gece olur. Çünkü onlar uyumazlar. Müminlerin Bayramı da gündüz olur. Müminler gece uykuda olurlar.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi! 
Allah korkusu olanlar bu berat gecesinde mutluluk bulur, riyakarlığı (İki yüzlülük) meslek edinip, haram  alışveriş ahlakına sahip olanlar ise mutluluktan uzaklaşır.
 
Cenab-ı Allah, dünyevi işlerde bazı insanlara makam-mevki ve bazılarına da zenginlik vererek imtihan eder; bazılarına da fakirlik vererek imtihan eder. Makam-mevki sahibi olup, Allah korkusu olmayanların ruhuna Şeytan girerek, haram (Rüşvet vs. gibi) faaliyetlerde bulunur. Allah korkusu olup vicdan muhasebesi yapanlar da, bulunduğu makam-mevki de hata yapmamaya ve haram işlere bulaşmamaya ve kendi sorumluluğunda çalışanların da haram faaliyetlere bulaşmaması için, ruh ve İman kuvveti ile mücadele edenler de var. Bilmeyerek ve bir anda şeytan kalbine girerek haram ve rüşvet gibi haksız kazanç elde edenlerin, elde ettikleri o haram kazancı nereden almışsa sessiz sedasız iade etmelidir ki, bu mübarek gece de tevbe-i istğfarını Cenab-ı Allah kabul etsin. Allah'a yemin ederim ki, elde ettiği O haram Kazanç (Rüşvet vs. gibi) aldığı yere iade edilmedikçe yaptığı ibadet ve dualar, kendi kendisini kandırmaktan başka bir şey değildir. Buyurun: Yanlışsa cevabını siz verin. Hem haram olan kazancı elde edip ailene yedireceksin hem de haram yiyenlere aleni göz yumarak, Allah'a mübarek günlerde dua edeceksin, Hacca ve Umreye gidip, kamuoyunda, kara sayfanı beyazlatacaksın. İşte bu da, riyakarlılığın ve insanları aldatmanın ta kendisidir. Riyakarlık, Münafıklık ve haram yemek, Allah korkusu olmayan demektir. Bir meyve ve sebze bahçesini, sulamayacaksın, budamayacaksın, gübre ve ilaç vermeyeceksin; bekleyeceksin ki, o bahçeler sebze ve meyve versin. Dersine çalışmadan, öğretmenin sana not vermesine benzer. Bu aziz mübarek günler de O riyakarlar, toplumu kandırabilirler ama, Cenab-ı Allah'ı kandıramazlar. Cenab-ı Allah riyakarları ıslah etsin.
Bu Pargraf da yazdıklarımız bir hatırlatmadır: Haram yiyenlerden bazıları bu yazıyı okuyup, pişmanlık duygusuna odaklanarak ve vicdan azabı çekerek, elde ettiği O haram kazancı, belki aldığı  kaynağa aynen iade edip, Allah'a pişman olduğuna dair ellerini açıp tevbe-i istiğfar ederek, günahlarının affını diler. Sadakat ve samimiyetle, pişmanlık duygu ve düşüncesine sahip Müslüman din kardeşlerimizin, Allah dualarını kabul etsin. 
 
Berat gecesi, ''Cenab-ı Hakk'ın hayrı yağmur gibi yağdırdığı mübarek bir gecedir.'' Resul-ü Ekrem (s.a.v) Efendimiz:''Şaban ayının yarıya geldiği geceyi ayakta, gününü Oruçlu olarak geçiriniz. Zira o gecenin feyzine nihayet yoktur.'',buyurmuştur.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi! Cenab-ı Hakk'ın hayrı bu mübarek gecede yağmur gibi insanların üzerine yağar. Cenab-ı Hakk'ın mağfiretine ve rahmetine kendimizi adadığımız, kalplerimizi tevbe-i istiğfar ile ruhun tutkulardan temizlenmesi önemli bir gecedir.
 
Cenab-ı Hakk'ın kullarına maddi ikramları olduğu gibi manevi ihsanları da vardır. Bu ihsana eren kimseler, büyük sevaplara nail olurlar.
 
Hz. Ali (r.a.) den rivayet ettiği bir hadis-i şerifte buyurmaktadır ki: ''Şabanın yarı (on beşinci) gecesi olduğu vakit, gecesinde (İbadet için) kalkınız. Gündüzünde Oruç tutunuz. Zira Allah-ü Teala güneşin batışı ile(Beraber) dünya semasına rahmetiyle tecelli eder de (Şöyle) buyurur: BİR MAĞFİRET DİLEYEN YOK MU ONU BAĞIŞLAYAYIM! BİR RIZIK İSTEYECEK YOK MUONA RIZIK VERELİM! BİR DERTLİ YOK MU(istesin de) AFİYET VEREYİM! DAHA NE GİBİ DİLEKLERİ OLANLAR VARSA İSTESİNLER VERELİM! Bu (davet) tanyeri ağarıncaya kadardevam eder.''
O halde biz Yüce Türk İslam alemi olarak, bu ilahi sese kulak vermeli ve bu gibi fırsatlardan azami derecede faydalanmasını bilmeliyiz.

BERAT GECESİNDE YAPACAĞIMIZ İBADET VE DUALAR
1- Oruç tutma imkanı olanlar, Oruç tutsunlar.
2- Okuma imkanı olanlar Kur'an okusunlar, veya evinde internet olanların Berat gecesi sabah namazından başlayarak akşam namazı dahil, her vakit namazın bitiminde, 15 Fatiha, 15 Ayetel-Kürsi, 1 Yasin-i şerif, 15 İhlas, 15 Felak, 15'er defa Nas Suresi okunur.
3- Salatı Munciye okunur.
4- Seyyidül istiğfar okunur.
5- Berat Kandili namazı 100 (Yüz) rekattır. Bu namaz: ''Salatul-Hayr'' Hayır namazıdır. Bu namaza niyet: ''Niyet ettim, Allah rızası için ve affı ilahiyeye nail olmamı  saidler defterine kaydolmamı vesile olması dileğiyle Berat Gecesi'nde Salatül-Hayr kılmaya.'' diyerek niyet edilir. Bu namaz iki rekatta bir selam verilerek kılınır. Berat gecesinde kılınan nafile namazı ikişer rekat kılınıp, selam verilecektir. Her rekatta bir fatiha okuyup amin dedikten sonra on defa İhlas (Kulhuvallah) suresi zammı sure olarak okunur. On ihlas okuyamayanlar üç ihlas okuyarak, yüz rekat namazını kılıp tamamlar. 6- Berat gecesinde Yüz rekat Hayır namazını kılan Mü'min, bir yıl içerisinde hakkın rahmetine (Vefat) kavuşursa; Cenab-ı Allah, kendisine şehidlik mertebesi (Şehidlik sevabı) verir rivayeti vardır. 7- Kabristanları ziyaret etme ve orada Kur'an-ı Kerim okuma imkanı olanlar Kur'an okumalı, bilmeyenler ise bilgileri dahilinde okuyup dua etmelidirler. 8- Anne-Baba, akraba, baba dostları ve sevdiklerini, ziyaret etme imkanı olanlar ziyaret etmeli, ziyaret imkanı yok ise, telefonla arayarak karşılıklı sevgi ve saygı duygularımızı aktarmalıyız. 9- Bu mübarek gecede imkanı olanlar, yoksulları ve çocukları sevindirmeyi ihmal etmemeli?
10- Berat gecesinde akşam namazından sonra üç ''Yasin-i şerif'' Suresini okumalıdır. Her Yasin-i Şerif Bitince Berat duası okunur. Birinci dua: ''Yarabbi! Beni mesud ve bahtiyar kullarından olmamı nasibetmen niyetiyle okuyorum ve okudum, kabul eyle.'' 
İkinci Yasin-i Şerif okumaya başlarken ve bitirip Berat Duası okunduğunda ise, ''Ya Rabbi! Hayırlı uzun ömürlü kullarından olmamı vesile eylemen için okuyorum ve okudum kabul eyle.''
Üçüncüsünü okumasında ise, ''Ya Rabbi! Beni ve aile efradımı görünür, görünmez kaza ve belalardan emin olmamı ve hayırlı bol rızıkla rızıklanmayı vesile olması niyetiyle okuyorum ve okudum kabul eyle'' demelidir. VE sonra ellerini semaya kaldırıp Cenab-ı Allah'tan hayırlı ve uzun ömür, helal ve bol rızık, bela ve kazalardan emin olmak, ve her türlü murad ve isteklerini dile getirmelidir.
 
Unutmamalıyız ki, bu gecenin rahmeti, kime layık görülürse o kimse tüm günahlarından arınıp tertemiz olur. Senin saadetin bu geceyi ihya etmeye bağlıdır. Çünkü, insan ömrü için en önemli kararlar bu gece sonuçlanmış ve hükme bağlanmış olmaktadır. Ölüm, mutluluk, rızık, helal ve bol kazanç, bedbahtlık saadet, Cennetlik, Cehennemlik vs. vs.!..
 
Zamanın getirdiği sıkıntılarla bunalan ruhlara, manevi yaşamın ihmaliyle daralan kalplere, bu gecenin şifa olması dileğiyle, Cümle Yüce Türk İslam aleminin birlik-beraberlik, barış, huzur ve saadetine, bütün mü'minlerin haram faaliyetlerden arınmasına, affına vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum.
 
Bu duygu ve düşüncelerle, Cenab-ı Allah'ın rahmet kapılarından gereği kadar faydalanmamızı ve tevbe-i istiğfarımızı ve yaptığımız ibadetleri kabul etsin. Vatan şehitlerini ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara acil şifalar dileriz.
Cenab-ı Allah, bu mübarek gecenin yüzüsuyu hürmetine, Yüce Türk İslam aleminin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü ve birlik-beraberliğini bozmaya çalışan ihanet şebekelerine fırsat vermesin.
 
KAYNAKLAR
Seyyit Asaf Ali (Prof. Dr. Dinadamı) Hindistan'nın eski İslam araştırma enstütüsü başkanı
Mev'iza-i Hasene H. Hasan Burkay 2003
Diyanet İşleri başkanlığı 207 nolu yayın
Hattat Hafız Yusuf Tavaslı Dualar
Numan Aladağ'ın, 1984-2015 yılları arası, Asya ve Afrika seyahat notları
HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN