ÇÖLYAK Hastalığı İle Yaşamak - Elazığ ÇÖLYAK ve Glutensiz Beslenme Derneğinden Mektup Var

ÇÖLYAK Hastalığı İle Yaşamak


Ben bir Çölyaklıyım. Daha doğal anlatımı ile ben bir tür beslenme engeliyim.

Çölyak toplumumuzda çok bilinmeyen bir hastalık. İşte bu yüzden bu yazımda sizlere kısaca Çölyak  hastalığı hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.

Çölyak : ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. 

İşte bu nedenle ben ve benim gibi Çölyak hastası arkadaşlarım gluten hasiyeti taşıyan bireylerdir.

Peki bu hastalığa sebep olan gluten ne demek isterseniz biraz da bunu anlatmaya çalılayım. Gluten bir tür buğday proteyinidir ve buğday gibi arpa kepek çavdar ve sayamayacağım kadar birçok üründe bulunmaktadır. Bir ürünün glutenli olduğunu söylemek için sadece buğday olup olmadığına bakılmaz elbette. Günümü gıda endüstrisinde bir çok üründe gluten bulunmakta. Market raflarında bulunan bir çok üründe gluten ile karşılaşmak mümkün. Bunun en önemli nedenlerinden biri gluten maddesinin koruyucu olarakta kullanılmasıdır. Bu da beslenmemizi olumsuz şekilde etkilemektedir.

Tabi biz Çölyaklılar için beslenme adına gulitensiz ürün bulmak kadar bu ürünleri uygun fiyata bulmak ta çok önemli. Özellikle Gulitensiz ürünlerin çok pahalıya satılmasını da başka bir yazımda sizlere anlatmaya çalışacağım.

Çölyak hastalığı ile ilgili anlatılacak çok şey var. Ama ben yazıma son vermeden önce şu önemli noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum.

Eğer etrafınızda bir çölyaklı görürseniz lütfen ona önyargılı bakmayın. Çölyak bulaşıcı bir hastalık değildir. Tedavisi de yoktur.

Bu anlamda Çevremizdeki herkesten destek bekliyoruz.

 

Muhammet Fırat

Nahit Ergene Ortaokulu

6 Sınıf Öğrencisi

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI