BİR ŞEHİRDEN FAZLASI - Recep ÖREK

BİR ŞEHİRDEN FAZLASI


 İnsanın gözünü açtığı coğrafyanın belleğinde silinmez bir yanı vardır. Çok uzaklara gitseniz bile bir yazgı gibi eşlik eder hayatınıza. Kişiliğinizin şekillendiği çocukluk dönemine ayna tutar bir bakıma. İsteniz de kurtulamazsınız sizi yarınlara taşıyan geçmişin bu hatıraları karşısında.  İlişkileriniz azalsa da, sevdikleriniz bu dünyadan göçüp gitse de sizi oraya çeken güçlü bağların etkisinde kalırsınız hayatınız boyunca. İnsanı köklerine bağlayan toprakların böyle gizemli, sihirli ve güzel bir yüzü vardır.

Yıllar önce Elazığ’dan ayrılınca bunun farkına varamamıştım. Zamanla büyüyüp sevgi ve bağlılığa dönüşen bu duygular bazen de bir eksiklik olarak kendini hissettirdi. Hayatınızda bir şeylerin eksik olduğunu düşünürsünüz bu durumlarda. Bu nedenle yaşam bileşenleriniz arasında doğup büyüdüğünüz şehirler kendine daha çok yer bulur. O şehre ait acılar sizi fazlasıyla üzerken, sevinçleri de sizi fazlasıyla mutlu eder.

İnsan yaşamında şehirler önemli bir yere sahiptir. Hele hayatınız iki şehir arasında bölünmüşse. En çok kaldığınız iki şehir sizin duygu ve düşünce dünyanızı zenginleştirir.  Bazen bu iki şehri kıyaslayarak hayatı anlamlandırmaya çalışırsınız, bazen de kendi iç dünyanızın bu şehirlerin şekillendirdiğini düşünürsünüz. Bu düşünceler yaşamınıza yön verir, davranışlarınızı düzenler ve günlük ilişkilerin şifrelerini barındırır.

Kültürel kodları harmanlayan, insani ilişkilerinize yön veren ve aidiyet duygusu geliştiren şehirlerin insan hayatına düşünülenden daha fazla katkısı vardır. Elazığ; bu konuda müstesna şehirlerden biridir. Kendine özgü kültürel derinliği, insan ilişkilerindeki içtenliği, güler yüzlü insanların davranışları ve güçlü geleneksel yapısıyla bir şehirden fazladır…  Belki burada yaşayan insanlar bunun farkında değildir. Ancak dışarıdan izlenince tüm bunları rahatça görebilmek mümkün.

Yıllar sonra tekrar memleketimin önemli bir haber sitesinde yazmak bana mutluluk vermektedir. Hayata dair olup bitenleri kendi duygu ve düşünce dünyamın süzgecinden geçirip sizlere yansıtmaya çalışacağım. Gelecek yazılarda buluşmak üzere şimdilik hoşça kalın.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
28Şub
21Şub

5 Milyon Kişi Neden Yalnız?

02Şub

Bir Gecede Kaybedilen Yarınlar

10Ara

PISA Neden Önemli?

22Ekm