YENİ İŞGEM DE ESKİSİ GİBİ OLMASIN. - Mehmet GÜLEÇ

YENİ İŞGEM DE ESKİSİ GİBİ OLMASIN.


İlimizde daha önce kurulan ve kuruluş aşamasında görev aldığım İŞGEM (iş geliştirme merkezi) yerinin seçimi konusunda muhalefet ettiğim ve başarılı olamayacağını tahmin ettiğim için görevimden istifa etmiştim. Sonuç itibariyle birinci İŞGEM istenilen verimliliğe ulaşamadı.

Şimdi de aynı konu tekrarlanmak istenmektedir.

Geçenlerde konu ile ilgili bilgilerimi, kuşkularımı ve tespitlerimi MÜSİAD dost meclisine misafir olan Valimiz ile de paylaştım.

Yol yakın iken tedbir alınması için ricada bulundum.

2 Kasım seçimleri sonrasında seçilen vekillerimizden biri ile de olayı paylaşıp konuyu izah ettim.

Diğer yandan MÜSİAD olarak ta ilimizdeki STK temsilcilerinden bir kısmına konuyu izah ederek kamuoyu oluşturmaya çalıştım.

İkinci İŞGEM’in kurulacak yeri yine ters bir yerde olduğunu sizlere de anlatmak isterim. Şu an belirlenen ve ihale aşamasına gelen yer Hankendi civarında bulunan Kâğıt torba fabrikası civarı.

Şimdi bura ile ilgili kaygılara gelelim;

* İŞGEM’ler yeni müteşebbisler için Fidanlık tabir edilen kuluçka yerleridir. Burada güçlenen ve tecrübe kazanan firmalar belirli bir süre sonunda Organize bölgelerine geçerler.

* Bu firmalar bu anlamda Sanayi sitelerine veya Organize sanayi bölgelerine yakın yerlerde olmaları gerekmektedir.

* Bir işyeri sahibi; ihtiyaç duyduğunda bir ustadan faydalanmak veya akıl danışmak istese, ürünü ile ilgili nasıl bu ihtiyacını karşılayacağını anlatın bana. 30 km git ustayı al gel ve fikir alışverişi yap ve tekrar götür ustayı yerine. Zaman, emek ve maddi ziyanı siz hesaplayın.

* Bir makinenin arızası durumunda aynı olay vuku bulacak.

* Bir cıvata lazım olduğunda cıvatanın fiyatının nereye ulaştığını hesaplayalım isterseniz. Cıvata 0.5 KRŞ olsun, 30 km gidiş geliş de aracın yakıt ve aşınma paylarını km ye 0.25 KRŞ yakıt tüketirse 15 TL yapar, İşçinin gidiş geliş zaman kaybını hesaplarsak; ortalama 40 TL yevmiye olan asgari ücretlinin saat ücreti 5 TL olursa ki gidiş dönüş 1 saat olduğunda 5 TL de bu yapar, şimdi en kısa dan toplayalım; 0.5 KRŞ olan bir cıvata 20.5 KRŞ a gelmiş olur.

* Diğer yandan işçi kesimi genellikle sanayi sitesi civarında ikamet ettiğini biliyoruz. Yeni İŞGEM e de ulaşımdaki zaman kaybı ve zaten sıkıntılı olan ilimiz trafiğini biraz daha keşmekeş hale getirmiş oluruz.

* Tüm dünyada ve ülkemizin batı illerinde Sanayi tesisleri genellikle aynı bölgelerde kurulurken nedense ilimizde sanayi ile ilgili yerleri şehrimizin diğer bölgelerine kaydırma çabaları mevcuttur.

Aslında yapılması gereken sanayi ile ilgili bölgeleri bir bölgeye toplayarak daha çok verim alacağımızı düşünüyorum.

Konuyu Elazığ kamuoyunun bilgisine sunuyorum ve tartışılmasını istiyorum.


[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!