Çocuklarımızın Satırlarında 19 Mayıs… - Metin AKGÜN Eğitim Bilim Uzmanı

Çocuklarımızın Satırlarında 19 Mayıs…


19 Mayıs, bu necip Millet için çok önemli bir dönüm noktasıdır. Bu gün, herkesin “her şey bitti, yolun sonu göründü” dediği bir anda, hürriyet ve istiklal yolunda adeta yeniden doğuşun, dirilişin adı olmuştur.

9. Ordu müfettişi olarak görevlendirilen ve yetkilendirilen, ilk anda ihtiyaç duyulacak harcamaların karşılanması yönünde maddi imkânlarıyla donatılarak Anadolu’ya gönderilen Mustafa Kemal, yol haritasını Amasya Tamiminde aziz milletin duyarlılığına ilan etmiş, Milleti, “milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır demişti.

İstiklal Savaşının kazanılmasındaki en temel faktör; elbette, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki, değerleriyle temeyyüz etmiş, ayrı etnisitede olsa da kültürel temelde bir ve beraber olmanın erdemini yaşayan ve ayrışmak yerine milletleşen bu necip milletin, ortaya koyduğu kararlılık ve insanüstü çabadır.

Bu  milli günler, coşku, sevinç ve gururla kutlanmasının yanında, geçmişten ders alma, bugünü; geçmişin tecrübeleri ışığında kurma ve geleceğe ona göre emin adımlarla yürüyebilmenin vesilesi yapılması gerekir.

Büyük önder Atatürk bizden, devletimizin bekası için; fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür olarak yetiştirmenizi istediği gençlerimiz, en kutsal emanetimizdir.

Bu süreçte, çocuklarımızı, sadece sınavlara değil, hayata hazırlamak gerektiğini göz adı etmemeliyiz.

Çocuklarımızla sadece refahımızı değil, yaşadığımız hayatımızı, bütün gerçekleriyle paylaşmalıyız.

Onları sadece akademik bilgi yönüyle değil, duygusal zekalarını da aktif kılacak türden sosyal etkinliklerle, yaşadıkları topluma karşı sosyal duyarlılık kazanmaları, refleks tepkilerden uzak, her bir sözün ve davranışın olası sonuçlarını süzebilen, devletin kurum ve kuruluşlarıyla yıpranmaması hassasiyetinin farkındalığına ulaşan ve bu duyarlılığı yaşarken kazanmaları hassasiyeti dahilinde yetiştirmeye özen göstermeliyiz.

Belki de en önemlisi, biri birini önemseyen, biri biriyle hısım olmasa da hasım olmamayı öğrenen, karşısındakini ötekileştirmek yerine birlikte aynı hedefe yürüyerek başarılı olabilecekleri gerçeğini yaşarken öğrenen birey olarak yetiştirmeliyiz.

Büyük Türk Milleti olarak iyi bilmeliyiz ki; gençlerimizin çalışkanlığı, üretkenliği, yarınlarımızı kazanacaktır.

Öğrenim hayatları ve çalışma ortamlarındaki başarıları; motivasyonlarındaki coşkuları, neşeleri, onlara gösterdiğimiz şefkatle artacaktır.

Bu hassasiyetlere sahip yetişen ailelerin ve öğretmenlerin yetiştirdikleri çocuklarımız olduğunu bilmek, hatta biz yetişkinlere model olacak türden güzellikler yaşadıklarına tanık olmak bir başka mutluluk, bir başka bayram aslında…

Bizi biz kılan milli bayrama hassasiyetlerini gönüllerinden doğan duygu dolu satırlarla ifade eden, yarınlarımız olan çocuklarımızın şiirleri belki de en güzeli aslında;

İsmet Paşa İlkokulu 3/H Sınıf öğrencilerimizin kendi yazdıkları şiirlerden, demokrasinin zirvesinin ürünü olan bir süreç sonunda; yine kendilerinin en iyi diye seçme iradelerini kullanarak, yayını yönünde beklentiyle ulaştırdıkları şiirler, belki meşhur şairlerin dizeleri kadar profesyonel olmasa da  en anlamlı olanlardır…

Böylesi bir güzelliği yaşayan, milli hassasiyetlerimizi kaybetme sürecinin yaşandığı günümüzde; yarınlarımızdan daha bir emin olmamıza ışık olan yavrularımızı, bu değeri kazandıran anne ve babaları ile değerli öğretmenlerini takdir ve tebrik ediyoruz.

 

19 Mayıs

Gençlerin bayramı,

Atatürk’ün bayramı,

19 Mayıs…

Atatürk’ün Samsun’a çıktığı gün,

19 Mayıs bayram oldu,

Gençlerin sevinçli günü,

19 Mayıs

Kurtuluş savaşı başladı,

Ülkeler savaştı,

Gençler için bu bayram, en güzel gündür.

                                                         Yiğit Ömer TUNÇ

 

  19 Mayıs

19 Mayıs gelince,

Bayraklar kalkar.

Herkes sevinç içinde,

Bayramı kutlar.

En güzel bayram,

Bizim 19 Mayıs…

19 Mayıs sen çok güzelsin,

Bizim için özelsin.

Sen olmasaydın,

Atatürk’ü anamazdık,

Böylece çok üzülürdük,

19 Mayıs…

 

                                      Yiğit EKER

 

19 Mayıs

19 Mayıs geldi işte,

Törenlerle, bayraklarla,

Atamızın armağanı,

İşgal edilen ülkem,

Kurtuldu işte…

19 Mayısta yeniden doğduk,

Türk gencinin bayramı oldu,

Atamın armağanı,

Bizim mutluluğumuz oldu…

                                      Ahmet Efe TÜRKMENOĞLU

 

Çocuklarımızın gönüllerinden kopan satırların yarattığı duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah ve mesai arkadaşlarını, vatan sevgisi imandandır diyerek, Allah’ın (c.c.) emrine uyup da  coğrafyayı vatan kılmak, vatanı savunarak cennete ulaşmaya yönelen, bu yolda canını bir an dahi düşünmeden feda eden İstiklal Savaşımızın şehitlerini ve coğrafyayı vatan kılmak çin bugün de canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan az sayıdaki istiklal savaşı gazilerimiz ile bugün bizim rahat uyumamız, ecdadın emanetini koruma hassasiyeti dahilinde verdikleri emsalsiz mücadelelerle yaralanan vatan evlatlarına acil şifa ve gazilerimize sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.

 

Metin AKGÜN

Maarif Müfettişi

Eğitimde Kaliteyi Geliştirme Derneği Başkanı

 

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!