Gecenin Kadrini Bilenler Kazanacaklar… - Metin AKGÜN Eğitim Bilim Uzmanı

Gecenin Kadrini Bilenler Kazanacaklar…


Rahmet ve mağfiret ayı Ramazanın son günlerine ulaşmış bulunuyoruz. İnşâallah Kadir Gecesini idrâk etmenin mutluluğunu da ya yaşadık ya da yaşayacağız; Hz. Aişe anamızın (radıyallahu anhâ): "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) vefat edinceye kadar Ramazan'ın son on gününde itikafa girer ve derdi ki: "Kadir gecesini Ramazan'ın son on gününde arayın" dediği üzere…

Allah (c.c.) Duhan / 2-3. Suresinde: “Apaçık olan Kitab'a andolsun ki, Biz onu (Kur'an'ı) mübarek bir gecede indirdik. Kuşkusuz biz uyarıcıyızdır.”, Kadir / l-5. Suresi’nde de “Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin?  Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.  O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar.  O gece, esenlik doludur. Ta fecrin doğuşuna kadar.” Bildirdiği üzere; Kadir Gecesi; beşer tarihinin en önemli hadisesi olan Kur'ân-ı Kerîm'in inmeye başladığı ve Yüce Allah'ın, hakkında müstakil bir sure gönderdiği müstesna bir gecedir

Kadir Gecesi, semavî âlemde kapıların açıldığı, Allahü Zülcelâl'in (c.c.) izniyle Melekler ve Cebrail’in her türlü iş için arza ceste ceste (kısım kısım/saf saf) indiği, kutladıkları mübarek bir gecedir.

Kadir; değer, kıymet ve ölçü manalarına da geldiği gibi, bu kelimenin kudretle de münasebeti vardır. Allah, nasıl ahirette hikmetinden daha çok kudretiyle muamele ederse, Kadir Gecesi’nde de hikmetten daha çok kudret hâkimdir. Gecenin kadrini bilenlerin gönlüne ilham olan güzellikler, mükâfatlar dolu dolu gelir…  

Bu güzellikleri elde etmek, mükâfatlara ulaşmak için, Kadr’in kıymetini bilmemiz, Allah (c.c.) katından yağan, gönül dünyamıza ilham olabilecek güzellikleri, mükafatları alabilmemiz Kadir Gecesi’ni bir alıcı gibi kullanabilmemize bağlıdır.

Bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen, dolayısıyla yaklaşık 80 küsur yıllık bir insan ömrüne bedel olan bu geceden gerektiği şekilde istifade etmeli, işlediğimiz günahlardan pişmanlık duyarak bunları bir daha işlememeye söz vermeli, kendimiz, ailemiz, devletimiz, aziz milletimiz, birlik ve beraberliğimiz için dua etmeli, bu geceyi ihya etmeliyiz.

Sevgili Peygamberimiz (a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, "Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuş(1) ve bu gece, "Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" diye dua etmemizi tavsiye etmiştir.(2)

Geçen hayatımızın Kur'an ve Sünnet'e uygun olup olmadığının muhasebesini yapmalı, dargınlık, kırgınlık, kin, nefret ve hasedin yerine sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşliği hâkim kılmalıyız. Yetimlerin, kimsesizlerin, fakir ve muhtaçların yüzünü güldürmeli, onlara yardım elimizi uzatmalıyız derken, kadir gecemizi kutluyor, hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Hak'tan niyaz ediyorum.

 

*************

1-Buhârî, Fadlu Leyleti'l-Kadr,1 .

2-Tirmizî, Deavat, 85,V,534.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!