Hıyarın Şaşırtıcı Faydaları - Numan Aladağ

Hıyarın Şaşırtıcı Faydaları


Hindistan-Rajasthan-Bikaner-Kolayat-Hadan köyü: 

Hadan 4000 nüfuslu bir köy olup, %24'ü Müslümandır. Hadan köyünde yerleşik Türk asıllı soydaşlarımızı ziyaret edip, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi genel sekreteri fanatik Türk Milliyetçisi Abdulkadir Açar'ın,"Türk her yerde Türktür" deyişine göre beni misafir ettiler. Gerçekten, Türk ve Müslüman her yerde Türk ve Müslümandır. "Asluhu-Nesluhu" kim ne derserse desin; herkes aslına rücuu eder.

Hadan köyündeki Türk asıllı soydaşlarımızın ve Hindistanlı Müslüman kardeşlerimizin, ortalama her gün düzenli bir kilo hıyar yiyiyor. Hıyarı bal ile yemeleri ve ciltlerinin saten gibi parlak olmaları dikkatimi çekti. Hadan'da, kahvaltı da içecek olarak, yarısı salatalık yarısı da, mevsimsel meyve suyu ile karıştırıp, yapılan kahvaltının çok sağlıklı olduğunu söylediler. 

7 yaşından büyük çocukların hıyarı, bal ile yemeleri çok faydalıdır. Bilim adamları, çocuklar büyüdüklerinde romatizmal hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığını belirtiyorlar.

Ayrıca Rajasthan tarım üniversitesi gıda bölümü bilim adamlarının, hıyarın içerdiği vitamin ve besin değerlerine göre faydası, modern tıb tarafından da onaylandığını belirtiyorlar.

Önemli hatırlatma: Hıyarı, besin değerlerinin kaybolmaması için, yuvarlak doğrayın. Kesinlikle uzunlamasuna doğramayın.

 

HIYARIN (KHEERA) TARİHİ

Hıyar, Zencefil, zerdeçal ve Narenciyegiller gibi Hindistan Batı Himalaya alt eteklerinde dünyaya dağılmıştır. Binlerce yıldır insanlara şifa veriyor. Hıyarın Hintçe adı: ''Kheera'' dır.

Değerli okuyucularımız,

Rajasthan-Hadan köyünde yaşayanların, su içerken bardağa yuvarlak kesilmiş 4-5 dilim hıyar koyarak suyu içip hıyar dilimlerinide yiyiyorlardı. Sorduğumda, "Bu uygulama vücudu nemli tutar ve vücudu doğal olarak serinletir." cevabını verdiler. Ayrıca vücudu detoksifiye eder. 

Başta çocuklar olmak üzere ve herkesin serinlenmesi için, hıyar suyunu içerek doğal olarak serinlesinler.

Vücudunuzu nemli tutmaya ek olarak, hıyar suyu ayrıca serbest tadikallerle savaşan ve toksinleri vücuttan temizleyen antioksidanlar içerdiğinden vücudunuzu detoksifiye etmenize yardımcı olur. 

Salatalığı yuvarlak doğrayıp, bal ile yemeyi hiç denediniz mi? Başta okula giden çocuklar olmak üzere, herkes için, vazgeçilmezlerin vazgeçilmezi olacaktır. Sağlığınız için mutlaka deneyiniz. Afiyet olsun.

Hıyar üretiminde Dünya liderleri:

1- Çin   5, 4315 900  ton

2- Türkiye 1, 760 000 ton

3- İran: 1, 620 000 ton

4- Rusya: 1, 124 000 ton

5- Ukrayna: 1, 060 000 ton

6- İspanya: 760 000 ton

7- Amerika: 756 000 ton

100 gram salatalık da, besin değeri listesi:

PRENSİP                       Besin  değeri       BKİ oranı

Vitaminler

% 0.098 mg% hesaplayın 1

pantolenik asit              0,259   mg        %5

Prindoxine 0.04 μg (Mikrogram)           % 3

B2 vitamini                    0,033 mg          %2

Titamin 0,027 mg% 2

A vitamini                      105 IU               % 105

C Vitamini                      2,8 mg              %4,5

E vitaminleri 0.03 mg% 0

K vitamini                       16,4                  % 13,6 ug (Mikrogram)

 

ELEKTROLİTLER:

Sodyum                          2 mg                 0%

Potasyum                       147 mg            %3

 

MİNERALLER

Kalsiyum                       16 mg               %1,6

Demir                            0.28 mg           %3,5

Magnezyum                 13 mg               %3

Manganez                     0,79 mg           %3,5

Fosfor                             24 mg              %3 

Çinko                               0,20 mg          %2

 

BİTKİSEL BESİNLER

Kripto-Konsantin-B       26 ug (Mikrogram)

Karoten-B 45 ve (Mikrogram 

Lutein-Zeaksantin 23 ve (Mikrogram)

 

1- Kemik gelişimi: Hıyar, ligamentler, kıkırdak, tendonlar, kasları gençleştirir ve kemikteki sağlık ve güçlü bağ dokularını geliştirmeye yardımcı olan yüksek slika miktarına sahiptir. Yüksek silis varlığı daha parlak ve sağlıklı bir cilt sağlar. Vücüdun su kaybını önlemeye yardımcı olur. Hıyar, kemik küylesinin arttırılması ve eklemlerde osteotrofik aktivitesinin arttırılması için gerekli olan yüksek miktarda K vitamini içerir.

2- Sindirim: Asitlik kabızlık, ülser oluşumu, vb. gibi birçok sindirim problemini önlemeye yardımcı olmak için hıyar sezonunda hergün düzenli 3 adet orta boy hıyar tüketilmelidir. Sindirim sisteminizin hıyarı sevmenin nedeni, toksinleri dışarı atmaya yardımcı olan yüksek miktarda suya sahip olması, diyet bağırsakta kalmış gıdaları temizleyen elyaf ve protein emiliminde yardımcı olan erepsin adı verilen bir enzim.

3- Kalp ve kolestrol: Hıyar sıfır kolestrol içerir ve eğer kalp hastalığından mustarip olma riskiniz varsa ya da geçmişde kalp sorunu yaşamışsanız, sterol maddesi içeren birleşiğin, kolestrol seviyesini düşürmeye yardım eder. Hıyar da bulunan K vitamini, kalp krizine yol açan orter kireçlenmesini önler.  Vitamin K, iltihaplanmayı azaltan ve hüğcreleri koruyan gerekli besindir.  

4- Zayıflama ve hıyar: Yüksek miktarda diyet lifi içerir. Açlık sıkışmalarınızı çok fazla kilo almadan azaltacaktır. Zayıflamak için, hıyarı sıcak su ile yudumlayarak kalorileri azaltmada yardımcı olabilir. Zayıflamak için, kapitalizmin zehirini, gazlı içecekleri ve sodaları hıyar suyuyla değiştiri;  aradaki farkı 2-3 ay içerisinde görüp şaşıracaksınız 

5- Kanser ve hıyar: Kanseri önlemeye yardımcı olur. Hıyar, düşük ligan riski ile bağlantılı olarak, liganlar denilen bir grup phytonutrient içerir. Ek olarak bir çok antioksidan  C vitamini ile birlikte bağişıklığı geliştirir ve kanseri önlemeye yardımcı olan serbest radikal hasarını azaltır. Kanserli hücrelerde aktive olan belirli bir proteini bloke ederek, kukurbitasin hücrelerin büyümesini durdurur. ve ölümlerini başlatır. Çalışılan meme kanseri, baş ve boyun kanseri, lösemi, lenfoma, melanoma, pankreas, prostat ve diğer kanser türleri için de faydalıdır. 

6- Göz yorgunluğu: Göz yorgunluğuna sebep olan başta akıllı telefonlar olmak üzere, internet aşırı göz yorgunluğuna ve baş ağrısına sebep olur. Bu yorgunluğu gidermek için hıyarı, parmak kalınlığında yuvarlak kesip gözlerinizin üzerine koyup 10 dakika bekletin. Bu uygulama göz yorgunluğunuzu azaltır ve daha rahat hissetmenizi sağlar. Her gün akşam bu işleme devam edilmelidir.

7- Stres ve salatalık: Bu günün hızlı tempolu dünyasında stres altına alınması kolaydır. Bu stres vücudunuzu çeşitli şekillerde etkileyebilecek hormonal değişiklikler oluşturur. Hıyar böbreküstü bezlerinin işleyişini düzenleyen ve stresin vücudunuza olabilecek zararlı etkilerini dengelemeye yardımcı olan B vitaminleri açısından oldukça zengindir. 

8- Ağız kokusu: Ağız kokusu için, bir parmak kalınlığında yuvarlak kesilmiş 2 hıyar dilimini ağzınızın çatısına koyup, 3 dakika bekledikten sonra çiğneyerek yemek, tükürük bezlerini harekete geçirir. ağız kokusuna neden olan mikropları öldüren antibakteriyel ajanlar içerir. Ayurvedaya göre, midede ki aşırı ısınmaya bağlı olarak ağız kokusu oluşur. Salatalık yiyerek onu serbest bırakmaya yardımcı olur.

9- Safra kesesi: Bir su bardağı salatalık suyuna iki tatlı kaşığı bal koyup içilirse safra akınını temin eder.

10- Akciğer: Hıyar, akciğer ağrısını ve yaralarını tedavi etmek için, 12'şer gün devam edilir, 5 gün sonra ikinci kür başlar ve üç kür uygulayıp on gün sonra doktor kontrolüne baş vurup tahlil sonuçlarına ve doktor tavsiyesine göre neticeyi almış olursunuz. Salatalığın değerlerine göre kısa sürede tedavi eder.

11 Cilt güzelliği: YHıyar, cildi yatıştırır ve B5 vitamini ve silika içerdiği için sivilceleri tedavi etmek için doğal etkili bir ilaçtır. Hıyar suyu içmek vücuttaki tüm toksinleri temizleyerek ve fazladan mineral besin sağlayarak cildiniz daha sağlıklı olur. Yatmadan önce yüzünüze,elinize ve cildin diğer yerlerine sürülüp 25-30 dakika bekledikten sonra yatağa giriniz. cildinizi güzelleştirir.

12-Kaşıntı: Hıyar suyu kaşınan bölgeye sürülürse kaşıntıyı keser.

13 -İltihaplı Romatizma: Artrit Romarizma sorunu olanlar, günde 3-4 su bardağı taze sıkılmış hıyar veya acur suyu içmelidir.

14- Sarılık: Sarılık hastalığına yakalananlar, sabahları aç karnına sararmış hıyar'ı rendeleyip veya suyunu sıkıp bir su bal ile tadladırıp bir su bardağı bir içilir.

 15-Alzheimer: Salatalık yüksek oranda içerdiği  K vitamini sayesinde, özellikle Alzheimer hastalığında beyindeki normal hasarı sınırlamak için, Hindistan da bilinen bir doğal ilaçtır.

16- Saç büyümesi: Salatalık, sağlıklı saç büyümesinde oldukça etkili olan slikon ve kükürt içerir.

17- Kemik sağlığını arttırır: Hıyar, kemik dokularını korumak için gerekli proteinlerin oluşumuna yardımcı olan K vitamini bakımından zengindir. İki su bardağı yuvarlak dilimlenmiş hıyar  vücuda günlük olarak önerilen K vitamini değerinin %36'nı sağlar. 

18- Kaslar için hıyar suyu: Hıyar, kaslar için faydalı bir mineral olan silika içerir. Egzersiz sonrası hıyar suyu kasların nemlenmesini sağlar ve fiziksel yorgunluğu azaltır.

YAN ETKİLERİ: Soğuk mizaçlı insanlar için pek uygun değildir. Sıcak mizaçlılar için faydalıdır. Soğuk mizaçlılar yediklerinde zararını gidermek için üzerine bir avuç kuru üzüm yenirse zararı telafi edilir.

 NOT: Verilen bilgiler yalnızca destek amaçlıdır. Doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak kullanmanız daha faydalı olur.

 

Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

ÖZDEYİŞLER:

1- Doğada ve tarımda her şey bir yeniliktir; fakat bu değişimin arkasında Allah korkusu, şefkat, samimiyet ve Vatan sevgisi yatar. (Ziraat Yük. Müh. Bahri Dağdaş)

2- Kör kör mü? Başka dünya göremeyen. Aptal kim? Onun partisi hakkında hoş bir şey söyleyemeyen o. Kim fakir çok fazla arzuyla sıkıntılı olan o. Zengin kim? Onun evinden mutlu olan o. (Hint Atasözü)

3- Para kaplanın kulağına gizlenir. (Hint atasözü)

4- Teyzesini sadece hıyar olgunlaştığında ararlar. (Hint Atasözü)

5- Hıyar ve su arasında tek fark dişlerin hareket etmesidir. (Hint Atasözü)

6- Güneşte hıyar, pirinç için yağmur. (Hint Atasözü)

7- Hıyar küçük olduğunda onu daha kolay çözebilirsiniz. (Hint Atasözü)

8- Aşk bir hıyar gibidir, tatlıdan başlar ve acı biter. (Hint Atasözü)

9- Kemer sıkma bir süslemedir, alçak gönüllülük onurludur. (Hint Atasözü)

10- Rüşvet ve haksız kazanç parasını yemek ilk başta tatlı olur, sonunda da hıyarın kart olanı gibi acı olur. (İbrahim Kirazoğlu)

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!