Lahananın şaşırtıcı faydaları - Numan Aladağ

Lahananın şaşırtıcı faydaları


Dünyanın en eski sebzelerinden biri olan lahana fziki yapısıyla bahçelerin ve tarlaların kralıdır. Ve bütün vicdan ve merhamet sahibi olanlar gibi eli açıktır. Soğuk havalarda dumanı üstünde bir lahana çorbasıkadar faydalı ne olabilir? Hindistan da kış mevsiminde bahçe ve tarlalarına gitmeden sabah kahvaltısı olarak lahana çorbası içerler. 

 

Hastalıklardan korunmak istiyorsanız, lahana, kullanmayı alışkanlık haline getiriniz.

 

Hindistan-Rajastha-Baran ilçesi: Baran da ikamet eden Hindistan'nın yerli Türk köylerini ziyaret etmek nasip oldu. Sofrada lahana salatası hiç eksik olmazdı. Ayrıca akşamları lahanayı kaynar suya batırıp çıkardıktan sonra, bel ve diğer ağrılarını gidermek için kullanıyorlardı. 

 

Lahananın faydaları nelerdir? O kadar çok faydası vardır ki, hepisini bir kerede sıralamak olanaksızdır. 

 

Hindistan da hekimler lahananın her derde deva olduğunu görüyorlar. Lahana hastaya harici-dahili olarak kullanılır ve ayrıca veba hastalığına karşı bile lahana kullanıyorlar. Hindistan da, eski hekkimlerin, lahanaya verdikleri önemin ilk sırada yeraldığını söylüyorlar. Eski hekimlerin kış aylarında en çok lahana kullanmışlardır.  Kim ne derse desin, en ünlü hekimler bile bir türlü geçmeyen yaraların üzerine lahana yapraklarını koymuşlardır. Bu uygulamaya kocakarı ilacı diyecekler ama, alınan sonuç hep iyi olmuştur.  

 

LHANANIN FAYDALARI:

1- Lahanada bulunan bir kimyasal radyasonun olumsuz etkilerine karşı koruyabilir.

2- Lahanada bulunan sülforan, kansere karşı korumaya yardımcı olur.

3- Her çeşit sebze-meyve tüketimi uzun süreli olumsuz sağlık durumları riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

4- Sağlıklı bir diyet, birçok renk,tam tahıl, çam balı, doymamış yağlar ve yağsız proteinlerden oluşan , çeşitli meyve-sebze ve yteşillikleri içerir.

5- Kan basıncı seviyenizi düzenleyebilir.

6- Vizyonunuzu geliştirebilir.

7- Lahana düzenli kullanıldığında, zayıflamanıza yardımcı olur.

8- Kemiklerin sağlığını iyileştirir ve kemik erimesini önler.

9- Lahana sindirim için mükemmel doğal bir çözümdür.

10- Kalp-damar sağlığı için koruyuucudur.

11- Lahana kan dolaşımındaki engelleri kaldırabilir. Vücudun her yerine sağlıklı ve normal kan akışını sağlar.

12- Lahana cilt sağlığı için, hayret edeceğiniz doğal bir görünüm kazandırır. Akne ve diğer cilt tahrişleri için, pratik ve etkili çözümdür. Lahana yapraklarını sıcak suya batırıp çıkarın, pamuklu bir beze sarım ciltteki sorunlu bölgeye bağlayıp 12 saat sonra çıkarın. Bu işleme, 8-10 arası devam edilir. 

13- Lahana, ant-i inflamatuar ajan olarak davranır. Özellikle eklem ağrısı, alerji, cilt bozukluğunun etkilerini azaltır. Ayrıca lahanada bulunan laktik asidin, ağrıyan kaslardan etkili bir şekilde rahatlama sağlar. 

14- Lahana tüketimi, katarakt riskini azaltır ve tedavi eder. Lahanada bulunan betakaroteniçeriği, maküler djenerasyonunun önlenmesine yardımcı olur ve böylece kataraktı körfrzde tutar.

14- Lahana tüketen alzheimer hastalığı riskini azaltır. Özellikle kırmızı lahanada bulunan K vitamini sayesinde azalır.

15- Ülserler için lahana: Reptik veya mide ülserleri lahana tüketimi ile, hastanın tabiatına göre iyileşir. Lahanada bulunan glutemin içeriği sayesinde ant-i ülser özellikleri vardır. 

16- Bir çok hastalığın anahtarı olan kabızlık sorununu, lif oranı zenginliği sayesinde rahatlatır. 

17- Lahana da yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olan potasyum bakımından zengindir.

18- Lahana, başka bir nedenden ötürü obezite içinmükemmel bir ev ilacıdır. şekerlerin ve diğer karbondihidratların yağa dönüşmesini engelleyen tartarik asit olarak adlandırılan bir kimyasal içerir. Kilo kaybı için basit ama etkili bir çözüm, yemeklerde mutlaka lahana salatası olmalıdır. 

19- Lahana, sağlıklı bir diyetin parçası olmalıdır.

20- Lahana, diğer doğal besinlerden daha fazla tıbbi dereğe sahip olduğunu gösteren içerdiği vitamin ve besin değerleri, modern tıp tarafından da onaylanmış olup geniş bir kanıttır.

 

ÇOCUK EMZİREN ANNELERE ELMALI LAHANA PÜRESİ TARİFİ:

Malzeme: 1- 4 Adet soyulmuş, rendelenmiş elma, 

2- 4 Su bardağı rendelenmiş lahana 

3- Bir su bardağı su 

4- 9-10 yemek kaşığı kuru üzüm.

Hazırlanışı: Malzemeleri bir tencereye koyun, sürekli tahta bir kaşık ile karıştırın, kaynamaya başlayınca ateşi kısıp kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın, indirin. Püreyi ılık olarak mutfak robotuna koyup istediğiniz kıvamı elde edene kadar çırpıp. Servis yapın. Afiyet olsun. 

NOT: Tokatlı zıraatçı merhum ziraatçı Mustafa amca, bu reçeteyi 1977 yılında merum Feyzullah Değerli'nin yanına gelen bir hastanın doktora gitmesi için, yardım istemesi sırasında ziraatçi Mustafa amca müdahale ederek, yukarıdaki elmalı lahana püresinin tarifini vererek, dedi kızım bunu yap Allah'ın izniyle hiç bir sorunun kalmaz. Boşuboşuna doktora gitmene gerek yok. Elmalı lahana püresini yap, anne olarak hem sen hem de bebeğin 6-8 günde etkisini göreceksiniz ve şifaya kavuşmuş olursunuz. Tokatlı zraatçi Mustafa amca diyor ki: "Elmalı lahana püresi, anne sütünü arttırır ve ayrıca bebeğin gaz sıkışmasını önler."

LAHANADA GLUKOSİNOLOTLAR VE KANSERİ ÖNLEME:

Osidatifstrasin rölü ve kronik inflamasyonun kanser için risk faktörü olarak düşünüldüğünde, lahananın antioksidan ve antiinflamatuar zenginliği lahana glukosinoalatları eklenmeden kanser karşıtı sağlık yararları sağlayacaktır. Ancak glukosinolatlar, "anti-kanser" faydaları açısından lahana kozu. Lahanada bulunan glukosiolatlar, mesane kanseri, kolon kanseri, göğüs kanseri ve prostat kanseri dahil olmak üzereçeşitli farklı kanserler için kanser önleyici olan izotiyosiyanat birleşiklerine dönüştürebilir. Lahanada bulunan bazı glukozinolatlar ve bunlara karşılık gelen izotiyosiyanatlar aşağıdaki grafikte üstelenmiştir.

LAHANADA GLUKOSİNOLATLAR VE ANTİ-KANSER TİYOSİNATLARI:

 

 

glukosinolat  Glukorafanine  bağlıdır  Glukobrassisin   sinigrin  Glukotropeolin
Türetilmiş izotiyosiyanat  Sulforabhane  İndol-3-karbinol  Alil-Isotiosiant  benzil-izotiyosiyanat
 İzotiyosiyanat kısaltma  SFN  A3C  AITC  Bitc

 

REÇETE 1- Malzeme: İki lahana yaprağı, İki adet organik köy yumurtası, Bir demet tere, 60 Gram taze zencefil.

Hazırlanışı: Lahana yapraklarını lapa haline getirin, taze zencefili soyup robotta yumurta ve tere ile beraber çırparak lahana lapası ile karıştırıp krem haline getiriniz. 

Uygulaması: Hazırladığınız bu kremi, omuz eklemlerindeki iltihaplı bölgeye sarıp, bölgeyi streç film ile iyice sarıp, tülbent ile bağlayın 24 saat sonra aynı işlemi yapınız. Bu tedavi 20 gün devam edilip, 7 gün ara verildikten sonra ikinci seansa devam ediniz. 

Şifası: Eklem iltihaplanmasının, hem ağrısını hem de tedavi ederek bu hastalıktan kurtumanıza yardımcı olacaktır. 

 

REÇETE 2- Lahana zengin A vitamini içeriyor A vitamini saç büyümesini uyaran bir antioksidandır. Saçlı deri üzerine haşlanmış lahana yaprakları ve taze sıkılmış limon suyundan oluşan bir karışımın uygulanması saçların büyümesini kolaylaştırıyor.

Hazırlanışı: Mutfak robotunda 5-6 adet lahana yaprağı ve 1/8 fincan taze sıkılmış limon suyu kaynatın. Krem haline getirip kafa derisine parmak uclarıyla en az 15- dakika masaj yapın. 30 dakika bekledikten sonra kafanızı yıkayın. 

NOT: Bu işlemi, haftada iki gün yapınız.

 

REÇETE 2- Lahana yapraklarının suyunu sıkın, saç derisine ve saçınızın köklerine uygulayın. Bir saat sonra saçınızı yıkayın. Saçınız, pürüzsüz ve ipeksi olacaktır. 

 

Uyarı! Guatr sorunu olanlar, lahana yememelidirler. 

Bu makale bilgi amaçlıdır. Doktorunuza danışarak lahana kullanmanız daha faydalı olur. 

 

Bafra-Niğde-Elazığ ziraat odaları, Lahana'nın, faydalarını Türk Milletine anlatarak, tüketimini arttırırlar. Ayrıca, Türk köylüsünün kazancı artar, hem de Türk Milleti sağlıklı beslenir ve hastalıklar ziyaret etmezler.

 

Cümle Vatan şehitlerini, T. Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, Feyzullah Değerli hocayı, ziraatçı Mustafa amcayı Rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

KAYNAKÇA: 

1- Tokatlı ziraatçi merhum Mustafa amca'nın, Feyzullah Değerli Hocanın yanında ki, sohbette bir anneye önerisi.

2- Rajasthan Tarım üniversitesi'nin, lahana'nın bilimsel araştırmaları.

 Numan Aladağ'ın, Hindistan-Rajasthan-Baran ilçesinde, ikamet eden Hindistan'nın yerli Türklerinin, Lahana ile ilgili önerileri.

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!