"Maydanoz" Deyip Küçümsemeyin... - Numan Aladağ

"Maydanoz" Deyip Küçümsemeyin...


Maydanozu'nun faydaları

 

Maydanoz muhtemelen bildiğimiz en az takdir edilen sebzelerden biridir. Ama size söyliyeyim, maydanozun faydalarını biliyorsanız başka hiç olmadığı gibi takdir etmeye başlayacaksınız. Bu nedenle maydanozun faydalarını ve hayatınızı nasıl daha iyi hale getirebileceğini siz değerli okuyucularımızla paylaşıyorum.

Maydanozun faydaları modern tıp tarafından da onaylanmıştır.

Maydanoz yapraklarını iyice yıkayıp elinizle parçalayın, üç su bardağı bir cam kavanoza koyup kaynar su ile doldurun. Yaklaşık 20 dakika demlendikten sonra bal ile tadlandırıp aç karnına günde üç su bardağı içilir. Demlediğiniz maydanoz suyu, sarılık, öksürük, astım, kadınlarda adet rahatsızlıklarına karşı etkilidir. Ancak önce bir doktor tavsiyesi olmak şartı ile kullanılır. 

Maydanozun faydaları: 

1- Hergün bir demet maydanoz yiyen, eklem ağrısından kurtulur. Çünkü maydanoz, antienflamatuar (İnflamatuar) özelliklere sahiptir.

2- Ant-i kanser santrali olan maydanoz, kanserle savaşan birleşikler bakımından zengindir.

3- Düzenli maydanoz kullanımı, Tip 2 diyet riskini %24-28 arası azaltır. 100 gram maydanoz, yaklaşık 8 miligram içeren en iyi MYRİCETİN kaynaklarından biridir. Maydanoz, Tip 2 şeker hastalığı, tedavisi için önemli bir etkiye sahiptir. 

Ayrıca Tip 2 şeker hastalarında diyabet bireylerde mükemmel HEPATOPROTEKTİF etkiler gösterebilir. Kan şekeri düzeylerinde ve karaciğer sağlığında artışa bağlı olarak anlamlı derecede sonuç alındı. 

4- Maydanoz, böbrek taşlarını önleyici etkisi var. Sağlıklı böbrek fonksiyonunu desteklediğine dair modern Tıbbın bazı kanıtları var. Ayrıca maydanoz köklerini çay olarak tüketmek oksalat biritinkilerinilerini azaltıyor.

5- Maydanoz da, Demir oranı yüksek olduğu için bazı hastalara önerilir.

6- Günde iki defa yarımşar demet maydanoz tüketimi, günlük üzüntüyü asgariye indirir. Yiyeceklere çiğ maydanoz katıldığı zaman, Demir takviyesi verir.

7- Göz hstalıklarına iyi gelir. Ayrıca göz kapağı iltihaplarına da iyi gelir. 

8- Tansiyonu düşürür. 

9- Bir demet normal veya frenk maydanozu ezilerek 40 gram balmumu, bir Türk kahvesi fincanı zeytinyağı ile karıştırıp krem haline getirilip egzamalı bölgelere sürülürse, çok etkilidir. 

10- Emzikli kadınlar çocuklarını sütten kestikten sonra süt gelmeğe devam eder, hatta göğüs uçları iltihaplanır. Bu gibi hallerde maydanoz iyice ısıtılarak meme uçlarına bağlanarak, gelen yara ve iltihapları izale eder. 

11- Arı ve haşerat sokmasında, sokulan bölgeye sürüldüğünde ağrısını giderir.

12- Balgam söktürür. 

13- Mide ve bağırsak gazlarını izale eder. 

14- Genç kızlarda görülen ergenlik çıbanlarını giderir.

15- Maydanozu çay olarak bir ceviz büyüklüğünde taze zencefil  rendesi ile beraber bal ile tadladırıp içmek, romatizmal ağrılarını azaltır.

11- Maydanoz, karaciğer rahatsızlıklarına çok faydalıdır.

16- Yatmadan önce, iyice yıkanmış bir demet maydanoz, çiğnenirse, ortalama sekiz saat uyku uyuyabilir. İnsan tabiatına göre uyku zamanı değişebilir.

17- Maydanoz, kanı temizler, idrar söktürür.

18- Basur tedavisi için, yarım demet maydanozu lapa haline getirip basur memesine konulup yatılır, basur memesinin şişkinliğini azaltıp, zamanla şifaya kavuşturur. 

19- Doğal olarak zayıflamak için bir litre suya, iki demet maydanoz kökü ve yaprakları ince kıyılıp hafif ateşte 25 dakika kaynatılıp süzülüp soğuduktan sonra cam bir kavanoza konur, ikişer saat ara ile aynı gün tüketilir. Ertesi gün tekrarlanır ve 6 gün aynı işleme devam edip 5 gün ara verdikten sonra tekrar başlanır. 

20- Güçsüzlüğe de dermandır.

21- Maydanoz saç dökülmesine veya zayıf kıllara yol açan bir takım beslenme etkilerini gideren diğer önemli besinler bakımından zengindir. Maydanoz saç büyümesini arttırmada oldukça faydalıdır. Başınıza maydanoz tohumunu sürün ve saç derinize hafifçe masaj yapın. Bu uygulama, kafa derisi dolaşımını uyaracak ve saç büyümesini teşvik edecektir. Ayrıca uzun ve düz saçlara sahip olmak için bu yöntemi daha fazla yapın.

22- Maydanoz, iç kulak sıvısının temizlenmesine yardımcı olabilecek bitkilerden biridir. Maydanoz doğal olarak mukozayı vücutta hareket ettirdiğinden, sıvının kulaktan daha etkili bir şekilde akmasına yardımcı olabilir. Bu tedavi için, ham maydanoz suyu sıkılarak içilmesi, insan tabiatına göre faydalı etkiler sağlayabilir. Ancak, bazı kişilerde mide rahatsızlıklarına sebep olduğu, modern tıp tarafından tespit edildiği için, önce doktorunuza danışarak kullanmanız daha faydalı olur.

23- Maydanoz, K vitamini ihtiva ettiği içi, kemik yorgunluğunu korumak ve kırıklarla savaşmak için çok faydalıdır.

Yan etkileri: Maydanoz fazla tüketilirse dil tutulmasına sebep olur. Böbrek iltihabı sorunu olanlar, kesinlikle maydanoz kullanmamalıdırlar.

Unutulmamalıdır ki, tüm reçetelerin etkinliği, insanların tabiatına göre değişebilir.

 

UYARI! 

Maydanoz ile iligi yazılar, bilgi amaçlıdır. Reçeteleri kullanmadan önce, doktorunuzun görüş ve önerilerini alarak tüketmeniz daha faydalı olur. 

Cenab-ı Allah, ruhunda Allah korkusu, vatan ve Ay-Yıldızlı Şanlı Türk Bayrağı sevgisi olanların, vatana hizmet etmesini kendilerine nasip etsin. AMİN.

Cümle Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal  ATATÜRK'ü, nesli tükenmiş olup, arkasında bir Fatiha okuyacak kimsesi kalmıyan müslümanları Rahmetle, Gazileri minnetle, Anar. Hasta-yaralılara acil şifalar dileriz.

Kaynakça:

Hindistan-Rajasthan Tarım üniversitesi .

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!