KURBAN BAYRAMI SOHBETİ: “EL KARİB ALLAH” ÇOK YAKIN… - Prof Dr.Orhan ARSLAN

KURBAN BAYRAMI SOHBETİ: “EL KARİB ALLAH” ÇOK YAKIN…


“Eğer kullarım sana Benden soracak olurlarsa, iyi bilsinler ki Ben çok yakınım: Bana dua edenin çağrısına hemen karşılık veririm (Bakara 2(186).”

KURBAN

Kurban yaklaştıran (yakınlık) demektir, kişiyi Allaha yaklaştıran her şey kurbandır.

“Onlara Âdemin iki oğlunun gerçek haberini oku: Hani onlar (Allaha) yaklaştıracak birer kurban (yakınlık) takdim etmişlerdi de ikisinden birininki kabul olunmuş, öbürününki kabul olunmamıştı (Maide 5/27).” Habil ile Kabilin amacı Allaha yaklaşmaktı.

YAKIN ALLAH UZAK ALLAH

Allah biz kullarına şah damarımızdan daha yakındır. Fakat kul kendinden uzaklaşmaktadır. Rabbimiz kullarının bu zaafını bildiğinden, kullarının kendisini yaklaşması için yollar gösterir; takva ile, ibadet, dua, Hamd, itaat ve tevbe ile. Bunların içinde en önemli yakınlaşma yolu takvadır (sorumluluk bilinci).

DUA

El Karib Allah’a inanan ve yakınlaşmak isteyen her mümin duayı kulluğunun merkezine yerleştirir; dua ibadetlerin beynidir. Duanın beyni ise yakın Allah inancıdır, “kullukta ihlas, aracısız kulluktur”.
Allaha yakın kul artık neden “filancanın yüzü suyu hürmetine” der ki? Araya aracı koyup Allah’ı uzak sananlar Allaha güvenmiyorlar demektir. Güvenmedikleri Allah kendilerine nasıl rehberlik edecek ki?

TEVBE

El Karib Allah’a yakın olmanın bir başka göstergesi, aracısız tevbe etmektir. Hristiyanlarınki uzak Allah’tır. Onlar Allah yerine papazı, tevbe yerine de günah çıkartmayı koymuşlardır.
Mümin Allah’a doğru yürümez, Allah ile birlikte yürür. Allahtan ayrılmaz ki, Allah’tan ayrılabilemez ki…

KURBANIN AMACI

Kurban, El Karib olan Allah’ın insandaki en önemli tecellisidir. Dolu dolu yakınlaşmaktır. Kuran da dolu dolu okunandır.

Allah yoldan sapmış insanların insan kurban etme âdetine İbrahim-İsmail Peygamberler üzerinden son vermiştir: Kurban İbrahim’ce bir adanış, İsmail’ce bir teslimiyettir.

Emir açıktır: “İnsan kurban etme, hayvan kurban et.”
Bu açıdan bakıldığında Allaha yaklaştıran her ibadet kurbandır. 
El Karib olan Allah, insandaki yeri vicdandır. Vicdan Beytullah, akıl Resulullahtır.

Kurban kesmekten maksat, içinizdeki dünyayı kesmektir, kötülükleri ve apaçık düşman olan şeytanı kesmektir

TESHİR SIRRI VE VARLIK HİYERARŞİSİ

Kurban, varlığa boyun eğdirmektir ve her şeyin üzerine “ insani hizmete mahsustur” etiketi yapıştırmaktır. Hindistan’dakiler gibi ineğin Tanrı olmasına izin vermemek, hayvanı hayvan yerine, insanı da insan yerine koymaktır.

Allah bir şeyi almak için değil, vermek için ister. İsmail’i istedi de aldı mı, hayır. Üstüne bir de İshak bağışladı. 
Hayat sınavdır ve sonunda rabbimizden not almaktır; Hz. İbrahim kurban ile sınandı ve ‘’Halil’’ sıfatını kazandı.

EY İNSAN! SENİN İSMAİL’İN KİM?

Kurban, insana adama bilincini verir. 
İbrahim’in İsmail’i oğlu idi… O, onun cananıydı peki ya seninki kim? Nedir yüreğinde Allah’a rakip olan sevgi? Kimdir senin İsmail’in? Araba mı, ev mi, makam, mevki, unvan mı? En çok arzuladığın, kavuşmak için rüyasını gördüğün, meftun olduğun, mecbur olduğun, olmazsa olmaz varsaydığın, onun için yaşadığın, hayatının omurgasına oturttuğun nedir o?

İşte o senin İsmail’in ey çağın İbrahim’i? Koçu keserken onu hatırlayacaksın.

Ve onu keseceksin; Bismillahi Allahu Ekber diyeceksin ve keseceksin.

İşte kurban budur.

Kurbanı farz, vacip, sünnet, müstehap ya da gelenek vb olduğuna bakmadan, gücün yeten herkes keser. İster hac bağlamlı olsun, ister İbrahimî sünnet olsun, Kuranda Rabbimizin pek çok yerde bahsettiği bir güzelliği tartışmak, sahibimize karşı biraz saygısızlık olmuyor mu? Bize verdiklerine bak, bir de bizim verdiğimize. Utandık değil mi? Mahcup olduk. Estağfurullah diyelim. Çok.

Rabbimiz! Bizi sayısız nimetlere gark ediyor ve bize bayramlar lütfediyorsun. Biz de seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım.

Hayırlı bayramlar diliyorum.
Doruk,

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar

BU DA GEÇER YA HÛ

13Mar
04Eyl

Hallâk Olan Allah’a İman

23Mar

ORUÇ MAKSATTIR

14Mar

Aydınlanma ve Akıl