Şanlıurfa Mutfağı ve Lıklıkı Köfte - Sadrettin Bayram

Şanlıurfa Mutfağı ve Lıklıkı Köfte


Şanlıurfa Mutfağı ve Lıklıkı Köfte

Şanlıurfa tarih boyunca sayısız devletlerin sınırları içinde kalmış şirin bir kenttir. Sümer, Akad, Elam, Asur, Pers, Helen, Roma, Bizans, Abbasi, Selçuklular, Eyyubiler ve Osmanlıların yönetiminde kalan şehir bu renkli mazisi açısından büyük bir öneme sahiptir. Tarih boyunca zengin kültürlerin harman olduğu bu tarihi kent günümüzde saray güzelliğindeki tarihi evleriyle, sokaklarıyla, hamamlarıyla, çarşılarıyla ve geleneksel el sanatlarıyla adeta bir açık hava müzesidir. Türkiye’nin kalkınma hızı en yüksek şehri özelliği ile bolluk ve bereketin simgesi olan Şanlıurfa’nın yemekleri de çok kültürlülüğünü yansıtan özelliktedir. Urfalılar, asırlardan bu yana damak zevkinin en güzel örneklerini veren zengin çeşitte yemekleri yaratmayı bilmişlerdir. Urfalı, yemeği için kullanacağı malzemeye çok önem verir. Bilir ki, iyi meta iyi taam doğurur. Onun için en iyisini bulmaya, almaya çalışır.

Urfa Mutfağı yağlı, unlu ve baharatlı yiyeceklere dayalıdır. Sebze kullanımı oldukça yenidir. İsot denilen kırmızıbiber yöre beslenmesinin değişmez öğelerindendir. Yağ ve baharat kullanımı açısından Urfa’da Arap beslenme biçimlerinin etkisi belirgindir.

Lıklıkı Köfte:

Malzemesi:

4 adet soğan

500 gr. çekilmiş böbrek don yağı

500 gr. kuzu eti

4 su bardağı köftelik bulgur

2 çorba kaşığı kırmızıbiber

2 çay kaşığı tarçın

2 çay kaşığı karabiber

6 su bardağı su

Tuz

Yapılışı:

Soğanları soyduktan sonra incecik doğranır. Çekilmiş don yağı bir tavaya alınır. Soğanlar eklendikten sonra hafif ateşte yağ eriyene dek kavrulur. 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karabiber ve tuz ilave edilir ve karıştırılır. Tava ateş üzerinden alınır. Yağ hafif donmaya başladığında fındık büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlanır. Et iyice dövülür ve sinirleri alınır. Et satırlarıyla çok küçük kesilir. Bir tepsiye bulgur, dövülmüş et, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çay kaşığı tarçın, tuz ve yeterince su alınır. Malzemeler özleşene dek yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar hazırlanır. İşaret parmağı ile ceviz büyüklüğündeki karışım içine yerleştirilir. Sonra ağzı kapatılır. 6 su bardağı su ve yeterince tuz tencereye alınır, kaynatılır. Köfteler bu suya atılarak haşlanır. Sonra suyuyla birlikte servis yapılır.

 

 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
15Ara
22Kas
08Kas

DÜNYA MUTFAKLARI

27Ekm
17Ekm

MUTFAĞIN TARİH YOLCULUĞU (I)