DİL ve SÖZCÜKLERİN KEHANETİ-1 - Zeynel Abidin BAŞARAN

DİL ve SÖZCÜKLERİN KEHANETİ-1


“Yüreklerimizi açmaktan korktuğumuz için mi duvarlar örülüyordu. Aramızdaki duvarları kaldıramadığımız için mi yüreklerimizi açamıyorduk…” Alıntı

 

“Sözün hayırlısı az ve öz olanıdır.” Hz. Muhammed

Hazret-i Îsâ(a.s) yolda bir domuza rastlar. Ona; “Selâmetle yoldan çekil!” der. Yanında bulunanlar:

“–Bunu şu domuz için mi söylüyorsun?” diye sorarlar. (O ise domuz kelimesini telâffuz etmekten ve o hayvana hitapta bile kaba bir ifâde kullanmaktan sakındığını belirtmek üzere):

“–Ben, dilimi çirkin sözler söylemeye alıştırmaktan korkuyorum!” cevâbını verir. (Muvatta, Kelâm, 4)

Dünyadaki tüm canlılar arasında sözel iletişim kurabilen tek varlık insandır. Kullandığımız sözcükleri özenle seçmeliyiz. Hayattaki mutluluğumuz Kullandığımız sözcüklerde kusursuz olabilmemizde gizlidir.  Yüksek iletişim ve etkileşimin gizemi kullandığımız sözcüklerin kusursuzluğundadır. Çünkü sözler yaratma gücümüzdür.  Doğru söz demiri keser, keskin söz kılıcı keser. Beynimiz, kişiliğimizin karakterimizin, ruhumuzn, zekamızın organıdır.

 

Tüm gerçekliğimizi yaratmada ve ifade etmede en nemli biricik aracımız dilimizden dökülen sözcüklerimizdir.  Hayatımızdaki en önemli şey sözcüklerimizdir. Çünkü sözler yaratma gücü ve problem çözme kudretimizdir. Her insan ağzından çıkan kelimelerle karşısındakini hem kendine hem de konuştuğu kişiye büyü yaptığının farkında değildir. Her şeyi söz ile gerçek kılarız.  Hangi dili konuşursak konuşalım niyetimiz söz aracılığı ile şekil bulur ve gerçeği dönüştürecek kadar etkili olur. Sözcüklerin gücünü kullananlar dünyayı yönetir.  Bu nedenle sözcükler bir nevi kendi gerçekliğimizdir. 

Cümleler doğrudur sen doğru isen, doğruluk bulunmaz sen eğri isen. (Yunus Emre)

Konuşsam Dilim Yanar,

 Sussam Kalbim. N.Fazıl KISAKÜREK

 “Sözün hayırlısı az ve öz olanıdır.”           Hz. Muhammed

Güzel söyle de halk, yüzyıllar boyunca okusun.

Sözünü öyle bir izah et ki havas da avam da istifade etsin.
Herkesin aklının ereceği, fikrinin anlayacağı bir tarzda anlat.
                                                           Mevlana

 

Budur benim hayatta beğendiğim meslek, sözün odun gibi olsun doğrun tek.  (M. Akif Ersoy) Saygılarımla… Zeynel Abidin BAŞARAN

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin