EĞİTİM İNCİLERİ - Zeynel Abidin BAŞARAN

EĞİTİM İNCİLERİ


Eğitimde derinlik, öfkenin ele geçiremediği ruhların ve bu ruhların tutsak edilmediği, hür düşünceli kişilikler yetiştirmektir. Eğitim, kalpleri ilim ve edeple terbiye etmek demektir.

Eğitim; Temelde bir yönlendirme ve yetiştirme bilimidir. Bilimseldir, ahlâkidir, millidir, insana yönelik ve sosyaldir. Eğitim, nitelikli insan yetiştirmeye yönelik olarak gerçekleştirilen eylemler bütünüdür.

          Eğitim, şefkat ve merhamet yağmurlarıyla yıkanmış fikirler üretmek ve gözlerdeki örtüyü kaldırmaktır. Eğitim, tatlı halüsinasyonlardan kurtulup, bilgelik vadilerinden gerçeğe sadece gerçeğe yönelerek,  ortak akıl ve ortak kalplerle

birlikte yürümek demektir.

           Ahlakî ve etik teşkilatlanma olmadan, eğitimsel ve öğretimsel teşkilatlanma olmaz.

İlim kapılarından

Ettim talep,

İlim geride kaldı

İlle edep,

İlle edep…   Yunus Emre

Kendini gerçekleştirmiş,

 * İnsanlığın ortak değerlerini sahiplenen,

 * Yaratıcı, üretken,  * Takım çalışmasına yatkın,  * Öğrenmeyi öğrenmiş,

 * Yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş bireylerdir. Öğretmenler, en büyük mimari sanatkârlardır. Çünkü onların sanat eserleri gelecekleri kurgulayacak olan çocuklardır.

Gülden terazi yapmak,

Gülü “GÜL” ile tartmak. HATAYİ

Kiminin bahçesinde 'GÜL'...

Kiminin rüyasında 'GÜL'...

Eğer 'GÜLÜ' görmek istersen...

Gözyaşıyla secdede BÜKÜL!  Necip FAZIL KISAKÜREK

    Hepimiz, fiziksel, düşünsel ve ahlâki açıdan içinden hayal bile edemediğimiz şeyleri çekip çıkarabileceğimiz yaşam sarnıçlarına sahibiz. William James

Öğretmenlikte bilgiden çok, öğrencisini tanıması ve öğrencisinin ne bildiğini tahmin edebilmesidir.

Öğrencisini tanımadan eğitim öğretime kalkışanlar, boş yere soğuk demire biçim vermeye kalkan demircilere benzerler.. Horace Mann

         Çevremizdeki öğrencilerin kişisel yaşamlarında karşılaştıkları bir çok sorun vardır. Ekonomik ve ailevi sorunlar, ihmal edilme, duygusal üzüntü, açlık, sosyo-ekonomik durumunun kötü olması, ailenin boşanması, kötü davranma ve çocuk üzerinde şiddet kullanma öğrencilerin aile ve toplum yaşamlarında karşılaştıkları temel sorunlardır.

      Öğretmen bir konuyu anlatmadan önce, konu hakkında öğrencilerinin ne bildiklerini mutlaka sormalıdır. Bu ona, öğrencinin seviyesi hakkında önceden bir fikir verecektir. Bilgiyi aktive etmek ya da harekete geçirmek deniyor buna.

         Önemli olan hangi sorunun hangi seviyedeki düşünceyi ölçtüğünü bilmek ve ona göre sormaktır. Genellikle hepimiz iki seviyede düşünürüz. Birincisi "Alt seviye", ikincisi ise "Üst seviye" Alt seviyenin düşünce sırası;  bilgi, anlama ve uygulamadır. Bunları kontrol için sorduğumuz sorular alt seviye düşünce becerisini ölçer. Bir dersi anlattıktan sonraki sorulara örnek vermek gerekirse; "Üst seviye düşünce becerisi" ni nasıl harekete geçirebiliriz?  Üst seviye "Analiz, sentez ve değerlendirme" den oluşur.

        Erdemli bir eğitim kadar  insanı yücelten bir şey yoktur. Hakikatler üzerinde inşa edilen bir eğitim yalanları bir çırpıda ortadan kaldırır ve avuç dolusu sevgileri yutmamıza sebep olur. Gerçek eğitim, ne bir şeyi menfaatine, karakterine, zevkine, ihtiraslarına göre   şişirir, ne de küçültür.

 

          Öğrencilere sadece iyilik yapmak yetmez, iyiliği incelikle de yapmak gerekir... Gök kubbenin altında kargaşa varsa, küçük sorunlara büyük sorun muamelesi yapılır. Düzen varsa, büyük sorunlar küçülür. Çin Atasözü… Saygılarımla Zeynel Abidin BAŞARAN 

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin