EĞİTİMDE DİSİPLİN-3- - Zeynel Abidin BAŞARAN

EĞİTİMDE DİSİPLİN-3-


        Aslında bana göre GORDON, “Etkili Öğretmenlik Eğitimi” kitabında, baştan sona kadar anne ve babaların, okul idarecilerin ve tabi ki öğretmen öğrenci ilişkilerindeki insani tutum ve davranışların nasıl olması gerektiği konusundaki disiplini ele almıştır; öğrencilerin, öğrenme-öğretme sürecinde öğreten ile öğrenen arasındaki özel ilişki, özel bağ veya köprülerin kurulmasında ortak hareket etmelerini gerçekleştirecek bir sistem içerisinde değerlendirmiştir. İletişim, öğrenme, dinleme vs. eğitim öğretim sürecinde bir öngördüğü düşüncelerini tamamen doğal insan davranışlarının eğitim öğretimde daha iyi nasıl olması gerektiğini disipline eden başlıklar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

         Gordon, disiplin konusunda, öğretmenlerin anlayışlı olması gerektiğini, istenmeyen davranışların ancak bu şekilde azalabileceğini savunmuştur; öğretmenin, öğrencisinin kendi sorunlarını çözebileceğine içten inanmalıdır. Öğrenci çözümü bulmakta yavaşsa veya oyalıyorsa, öğretmen ardım ve yüzleşme becerilerini devreye koyacak yöntemlere güvenmeli, zaman geçse de, çözüme ulaşana kadar sürdürülmelidir.

                 Bir davranışa yönelmek için onun etkileri kadar nedenlerini de iyice kavramak gereklidir.

Bu modelde sınıftaki sorunların çözümü için öncelikle problemin kaynağının bulunması gereklidir. Model sınıfta ortaya çıkan problemle ilgilenmeye ‘problem kime aittir?’ sorusuyla başlar. Problem öğrenciye aitse, Gordon öğretmene bir danışman ve yardım edici olarak empatik dinlemeyi önerir. Öğretmen, öğrencinin kendi problemine kendisin çözüm bulmasına yardım eder. Diğer yandan problem öğretmene aitse, öğretmen ve öğrenciler ortak çözüm bulmalıdır Öğretmenler, sınıfta etkili bir yönetim için şunları göz önünde bulundurmalıdır.

       Dr. Thomas Gordon, disiplini “iç” ve “dış” disiplin diye ikiye ayırmaktadır. Çocuk eğitimine katkısı olan hemen her yetişkin, kendi kendini yönetebilen ve iç disiplini gelişmiş çocuklar yetiştirmek istediklerinde hemfikirler, ancak bu kişilik özelliklerinin çocuklara hangi yollarla kazandırılabileceği tartışma konusu” olduğunu  belirtmektedir..

        Sonuç olarak,  sınıf içi istenmeyen öğrenci davranışının önüne geçilmesi ya da daha oluşmadan ortadan kalkması adına çok farklı disiplin modelleri ortaya atılmışsa da, öğretmenin tutumu, öğrenci ilişkilerindeki özel ilgi ve bağı, yer ve zaman ile problemin kaynağının tespiti çok önemlidir. Ayrıca, öğrenciye değer verme, güven duyma, farklılığına saygı duyma, kabullenme gibi öğretmen davranışları da bir disiplin sorunudur. Öğretmenin eşit davranmaması ayrım yapması, öğretmenin kendini sevdirmede ve kabullendirmede daha insani olamaması ve akademik bilgilerde yetersiz kalması da büyük bir disiplin sorunudur öğretmen açısından...

Zeynel Abidin BAŞARAN Eğitimci Yazar

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin