KUR’ANDA RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -2- - Zeynel Abidin BAŞARAN

KUR’ANDA RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -2-


KUR’ANDA RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -2-

          Tüm peygamberlere inen kutsal metinler ve ayetler Ramazan Ayı’nda indirilmiştir. Bu nedenle Ramazan Ayı, aynı zamanda vahiy ayıdır. Peygamber Efendimize emredilen orucun da bu ayda tutulması da ayrıca değerini bir kat daha artırmıştır. Müfessirlerce belirtildiğine göre, Hz. İbrahim’e inen ayetler Ramazan’ın ilk gecesi, Hz. Musa’ya inen Tevrat Ramazan’ın altıncı gecesi, Hz. İsa’ya inen İncil, Ramazan’ın ondürdüncü gecesi ve Peygamber Efendimize inen Kur’an, Ramazan’ın son on günü içerisindeki, on dokuzuncu, yirmi birinci, yirmi dördüncü veya yirmi yedinci gecesinde, yani Kadir Gecesinde Cenab-ı Allah tarafından indirilmiştir.

         Muharrem Ayı’nda, on peygamberine on farklı ikramda bulunan Allah (cc), bizlere de af ve mağfiret için imkânlar sunuyor. Peki, bu kutlu ayı nasıl değerlendirmeli? Asr-ı saadet döneminde sahabeden biri Peygamberimizin (sav) yanına gelir ve “Ramazan’dan sonra ne zaman oruç tutmamı tavsiye edersiniz?” diye sorar. Peygamberimiz; “Muharrem ayında oruç tut. Çünkü o, Allah’ın korunmuş, arınmış ve tertemiz ayıdır. Bu ayın onuncu gününde, yani Aşure Günü’nde tutulan orucun Allah katında, o günden önceki bir senenin günahlarına kefaret olacağını kuvvetle ümit ediyorum.” cevabını verir.

             Âşura Günü ise Muharrem'in 10. günüdür. Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir. Hicretin 1433′üncü yılına girilecek. Efendimiz’in Mekke’den Medine’ye hicretini esas alan bugün, İslam tarihinde bir dönüm noktası. Bu mübarek gün, Hz. Ömer zamanında takvim başlangıcı kabul edildi ve 1 Muharrem hicri yılbaşı oldu.

          Bakara Sûresinin 187.  Ayetinde; “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.44 Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz.45 Allah (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikafta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.

          Bakara Sûresinin 196 . Ayetinde; “Haccı da, umreyi de Allah için tamamlayın. Eğer (düşman, hastalık ve benzer sebeplerle) engellenmiş olursanız artık size kolay gelen kurbanı gönderin. Bu kurban, yerine varıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. İçinizden her kim hastalanır veya başından rahatsız olur (da tıraş olmak zorunda kalır)sa fidye olarak ya oruç tutması, ya sadaka vermesi, ya da kurban kesmesi gerekir. Güvende olduğunuz zaman hacca kadar umreyle faydalanmak isteyen kimse, kolayına gelen kurbanı keser. Kurban bulamayan kimse üçü hacda, yedisi de döndüğünüz zaman (olmak üzere) tam on gün oruç tutar. Bu (durum), ailesi Mescid-i Haram civarında olmayanlar içindir. Allah’a karşı gelmekten sakının ve Allah’ın cezasının çetin olduğunu bilin.”

 

           Nisâ Sûresinin 92 . Ayetinde; “Bir müminin bir mümini öldürmesi olacak şey değildir. Ancak yanlışlıkla olması başka. Kim bir mümini yanlışlıkla öldürürse bir mü’min köleyi azad etmesi ve bağışlamadıkları sürece ailesine diyet ödemesi gerekir. (Öldürülen kimse) mü’min olur ve düşmanınız olan bir topluluktan bulunursa, mü’min bir köle azad etmek gerekir. Eğer sizinle kendileri arasında antlaşma bulunan bir topluluktan ise ailesine verilecek bir diyet ve mü’min bir köle azat etmek gerekir. Bunlara imkan bulamayanın, Allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay artarda oruç tutması gerekir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Saygılarımla Zeynel Abidin BAŞARAN

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin