RAMAZAN AYI - Zeynel Abidin BAŞARAN

RAMAZAN AYI


           Kalpleri yumuşatan, sabırları artıran, cömertlik ve iyilikte yarıştıran, barışa ve huzura yönelten ve bu sebeple bizleri olgunlaştıran, en insanî, evrensel ve Rabbani değerleri daim kılan kadim oruç Ayı olan Ramazan Ayı’na girmiş bulunmaktayız.

           Hiçbir inanç sisteminde eşine rastlanmayan, Kameri Takvime bağlanarak, yılın her ayında, her mevsiminde, sıcakta, soğukta, karda kışta, güneşte, hasatta, kıtlıkta kederde ve kıvançta gönüllü hayırların sergilendiği bir aydır. Ramazan Ayı.

          Oruç Ayı, tebessüm ile selamlaşmayı daha candan ve daha samimi bir hale getiren, çalışmayı, yardımlaşmayı, yoksulu doyurmayı, yolda kalmışa, hastaya, komşuya, anaya-babaya, yakınlık göstermeyi bize teşvik eden, dul, yetim ve öksüze en önce yardım elini uzatmayı emreden, Cenab-ı Allah’ın hoşnutluğunu kazanma fırsatı doğuran bir aydır…

            Sevabı fazla olan, gizli, aşikâr, uzlet, cemaat, matemli- sevinçli, nafile ibadetlerin olduğu bu ayda, tüm müminlerin bedenen ve ruhen temizlenme sürecini icra ettiği toplu ibadetlerin ve hayırların yapılabildiği kolektif sevap kazanma ayıdır... İçerisinde bin aya bedel Kadir Gecesi gibi muhteşem bir gecenin olduğu, bütün semavi metinlerin bu ayda indiği ve ayrıca, son on günün kutsallığı Kur’an’da yeminlere vesile olan ve bütün semavi dinlerin hakikatlerini ve ayetlerini tüm günlere serpiştiren bir aydır Ramazan Ayı…

                Eşsiz ibadetler manzumesinin insanlara sunulduğu, imanlı kalplerin, şevk ve heyecana gark olduğu,  vicdani mistik duyguların en yoğun yaşandığı, edep ve ahlâk ulviyetinin zirvede yaşandığı oruç Ayı olan Ramazan-ı Şerif’e kavuşmuş bulunmaktayız. Ramazan, kelime anlamıyla Cehennem ateşinden korunma ateşten muaf anlamına gelmekle birlikte, Müslümanlara barış ve huzur getiren, hayır ve sevap fırsatlarının erdemine ulaşma ayı olarak değerlendirilmektedir.

                   Bizleri gaflet uykusundan uyandıracak, kendine getirecek, hakikatlere vakıf edecek, kemale ermiş ve muttaki şahsiyetlerin irşadı ile daha da olgunlaştıracak olan oruç ayı, bizatihi kendisi de bir irşatçı, bir eğitimci gibi adeta manevi dünyamızı daha da zenginleştirerek ruhumuz huzura kavuşturacaktır inşallah…

                 Ramazan Ayı, geleceğe hedefler koymuş, sayılı günler bitince, sonunda üzerine bir lütuf olarak bayramı hediye etmiş, sevgi ve saygı kökleri üzerinde rahmani iklimi selametle serpiştirerek, kardeşlik, dostluk duygularını bir kez daha canlandırıp, yeşerten bir aydır.

 

                Ramazan Ayı, ilahi mesajlarla bilgi dağarcığımızı zenginleştirerek, içsel ve fırtınalı dünyamızın sakinleşmesine vesile olan bir aydır; görüş alanımızı genişleterek, dimağlarımızın berraklaşmasını sağlayan, bereket yağmurlarının nurlu ışığı ile bizleri nasiplendiren bir aydır. Tüm inanlar mutlak rahmetten ve sevaplardan, faydalanarak, vazgeçilmez yaşamsal değerlerle göğüsleri bir kez daha dolup taşarak, eminlik deryasının şefkatli kollarına kendilerini teslim ederler. “Ölmeden önce ölerek” gelecekteki vaat edilen Malik-i Yevmiddin (Din Günü’nün)  endişeli mekânlarının (sırat yollarını) iyi amellerle döşeme tutkusu içerisinde olurlar.  

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin