Elazığ'da Hayalet Öğrenci Skandalı!

Elazığ'da faaliyet gösteren özel okullara kayıt yaptırmasına rağmen okula devam muafiyeti tanınan ve yüksek diploma notuyla mezun edilen öğrenciler eğitim camiasında hayalet öğrenci ve hayalet diploma tartışmasını başlattı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

İddialara göre devlet okullarının son sınıflarındaki öğrenciler ücret karşılığında özel okullara kayıt yaptırıyorlar ve okula devam etmeden yüksek diploma notuyla mezun oluyorlar.

Elazığ’da faaliyet gösteren özel okullara kayıt yaptırmasına rağmen okula devam muafiyeti tanınan ve yüksek diploma notuyla mezun edilen öğrenciler eğitim camiasında hayalet öğrenci ve hayalet diploma tartışmasını başlattı.

Yüz tam puan diploma notuyla mezun edilen ve devamsızlıkları işlenmeyen öğrenciler üzerinden ticari faaliyet yapıldığı iddiaları başta veliler olmak üzere eğitim camiasında çalkantılara sebep oldu. Söz konusu hayalet öğrenci ve hayalet diploma iddialarının başta Valilik Makamı olmak üzere ilgili ve yetkililer nezdinde açıklığa kavuşturulması bekleniyor.

HAYALET EĞİTİM MODELİ

24 Ocak depremiyle başlayan olumsuzlukların devam eden pandemi süreci ile birlikte Özel Okulları hayalet eğitim sistemine özendirdi. Milli Eğitim Bakanlığının yanlış eğitim politikalarıyla okulların 2 yıl süreyle kapalı tutulması velilerin büyük bir panik yaşamasına neden olurken Özel Okulları da farklı arayışlara itti. Eğitime ara verilmesiyle birlikte öğrencilerin internete bağımlı hale gelmesinden şikayetçi olan veliler bir taraftan özel okullara yönelirken diğer taraftan da öğrencilerini özel okulların hayalet eğitim sistemine kurban ettiklerinden yakındılar.

HER YOLU DENEDİLER

Zaten problemli olan sistemden tedirgin olan veliler çocuklarını internet bağımlılığından kurtarmak için çeşitli arayışlara girdi. Kaçak kurs merkezlerine yönelme, çocuğun kendi öğretmeninden özel ders aldırma, eğitim koçu tutma, psikologlara başvurma, rehber öğretmen edinme derken bütün yasaklı yolları deneyen veliler şimdi de karabatak öğrenci kimliğiyle hayalet eğitim sistemine mecbur bırakıldı.

KÜÇÜK PARALARA YÜKSEK PUANLAR

Bu günlerde Elazığ’da adından sıkça bahsedilir olan bu sisteme göre veliler öğrencilerini devlet okullarından alarak özel okullara 4 bin veya 5 bin liralık cüzi rakamlarla kaydedip öğrenciyi okula gitmekten muaf tutarak verdikleri para karşılığı öğrencilerine yüksek puanlı diploma almaya başladılar.

KARABATAK ÖĞRENCİ DÖNEMİ

Konuyla ilgili yapmış olduğumuz araştırmada bu sisteme dayalı eğitim veren özel okul sayılarının çokluğu dikkat çekti. Bu sisteme uymadan hakkıyla öğrenci kayıtları alan bazı özel okul yöneticileri ise bu iddiaları doğrulayarak son dönemlerde karabatak öğrencilerin çoğalıp hayalet eğitim sistemiyle de şehrin eğitimine büyük darbeler vurulduğunu doğruladılar.

HAYALET EĞİTİM MODELİ

Eğitimdeki denetimsizlikten kaynaklı bu tür sistemlerin doğduğuna dikkat çeken gerçek eğitimciler konuya şöyle açıklık getirdi; “malum, önce deprem ardından pandemi… Bu iki olumsuz gelişmelerden dolayı ne yazık ki eğitime iki süreyle ara verildi. Geçen bu iki yıl süre zarfında öğrenciler derslerden koptukları gibi yöneldikleri internetlerde de bağımlı hale geldiler. Bu durum karşısında tedirgin olan veliler öğrencilerinin eğitimi için farklı yolları denedilerse de bir türlü sonuç alamadılar. Netice de farklı arayışlara giren veliler yasaların boşluğundan faydalanarak yeni bir sistem geliştirdiler ve biz bu sisteme Hayalet Eğitim Sistemi diyoruz.”

SİSTEMİN MÜŞTERİLERİ KARABATAK ÖĞRENCİLER

Hayalet Eğitim Sisteminin müşterileri de ne yazık ki Karabatak Öğrenciler oldu diyen eğitimciler bu sistemin nasıl olduğunu da şöyle anlattılar. Şehrimizde sayıları azımsanmayacak kadar çok bazı Özel Okullar öğrenci velilerinden 4 Bin veya 5 Bin lira karşılığında öğrenci kayıtları alıyorlar. Bu öğrenciler ne yazık ki devlet okullarından nakil yoluyla geliyor bu okullara.

Devlet okullarından gelen bu öğrenciler ne yazık ki okula devam etmiyor, devam etmeyince de özel okullar bu öğrencilere yemek ve servis masrafı yapmadığı gibi devamsızlığı da yazılmayan bu öğrencilere hayali yüksek notlar verilerek mezun ediliyorlar.

Bu sistemle okula devam etmeden üstelik de yüksek notla mezun olan bu öğrencilere Karabatak Öğrenci, bu öğrencilerin oluşturduğu sisteme de Hayalet Eğitim Sistemi diyoruz.

GAYRİ AHLAKİ EĞİTİM MODELİ

Gayri ahlaki bir eğitim modeli olan bu sisteme birilerinin dur demesi gerekir diyen bir çok eğitim gönüllüsü ilimiz Valisi ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerini de inisiyatif almaya davet etti.

Birileri bu gayri ahlaki eğitim modeline dur demezse önümüzdeki süreçte çok daha büyük skandalların yaşanacağını belirten eğitimciler, durumu şöyle özetledi:

OKULA GİTMEDEN OKUMUŞ GİBİ OLAN SİSTEM

Elâzığ'da faaliyet gösteren özel okullara kayıt yaptırmasına rağmen okula devam muafiyeti tanınan ve yüksek diploma notuyla mezun edilen öğrenciler eğitim camiasında hayalet öğrenci ve hayalet diploma tartışmasına yeni bir boyut kazandırmıştır. Devlet okullarının ara sınıflar ve son sınıflardaki öğrencilerin düşük ücret karşılığında özel okullara kayıt yaptırıyor, kayıt yaptıran bu öğrenciler Hazirana kadar okula devam etmiyor, devamsızlıktan da sınıfta kalmıyor. Yüz tam puan diploma notuyla Haziran ayında sınıfını geçiyor, yüksek diploma notuyla mezun oluyor.

HAYALET ÖĞRENCİ ÜZERİNDEN TİCARET

Dolayısıyla devamsızlıkları işlenmeyen öğrenciler üzerinden ticari faaliyet yapıldığı birçok eğitimci tarafından bilinen bu sistem, başta veliler olmak üzere eğitim camiasında çalkantılara sebep olmuştur. Söz konusu hayalet öğrenci ve hayalet diploma satışı iddialarının, başta valilik makamı ve yetkililer nezdinde açıklığa kavuşturulması şehrimiz eğitimi açısından büyük önem arz etmektedir.

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN