Elazığ TSO GES Sorununa Dikkat Çekti

Elazığ TSO'dan Lisanssız Elektrik Üretimi Yapan Firmaların Mağduriyetini Önleyecek Önemli Girişimler…

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı Asilhan Arslan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’nın 11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” değişikliğinin ciddi sıkıntılara yol açacağı uyarısında bulundu. Arslan konuyu TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ve EPDK Daire Başkanları ile görüştüğünü, TOBB ve EPDK nezdinde de yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi için resmi girişimlerin tamamlandığını ve sürecin Sayın Cumhurbaşkanına aktarıldığını ifade ederek konun yakinen takipçisi olduğunu ve Sayın Cumhurbaşkanının sorunu çözeceğine inandığını  ifade etti…

İflaslar ve Mağduriyetlerin Yaşanmasını İstemiyoruz…
12 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan ve yürürlükte olan “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ile tarımsal sulama ve sanayi abonelerine “Sözleşme Gücü”nün iki katı diğer abonelere sözleşme gücü kadar lisanssız Güneş Enerjisi Santrali (GES) yapma imkanı sağlandığına dikkat çeken Başkan Arslan, yayımlanan yönetmelik ile tüketim fazlası enerjinin bedelsiz olarak sisteme verilmesinin öngörüldüğünü, bunun da büyük haksızlığa yol açacağını vurguladı.

Arslan değerlendirmesinde, “Yeri müsait olan firmaların ve vatandaşların borçlanarak, kredi kullanarak yönetmelikte belirlenen şartlara uygun yatırım yapmıştır. Yapılan bu yatırımların tüm izinleri Enerji Bakanlığı ve EPDK’nın yetkili kıldığı kamu kurum kuruluşlarından izinler alınarak yapılmış, çağrı mektupları yine yetkili kurumlar tarafından verilmiş,  projeleri onaylanmış, geçici kabulleri yapılmış, bağlantı ve sistem kullanım anlaşmaları imzalanarak bu sistemler devreye alınmıştır.   Ülkemizin ciddi bir enerji açığı var. Yenilenebilir enerji tam da ihtiyacımız olan, yeşil dönüşümün ruhuna uygun bir yatırım. Yeri müsait olan firmalarımız da enerjiye bu kadar ihtiyaç varken bir katkı sağlayalım diye kredi kullanarak, borçlanarak fazlasını sisteme satmak amacıyla yönetmeliğe uygun olarak bu yatırımları yapıp, bu yükün altına girdiler. Şimdi yapılmak istenen düzenleme ile tüm yasal izinlerini yetkili kuruluşlardan alarak ülkesi için yatırım yapmış olan yatırımcıların, üstelik de hukuka uygun olmayan biçimde geriye dönük, geçmiş yatırımları da kapsayacak bir şekilde tüketim fazlasının bedelsiz olarak YEKDEM’e aktarılarak cezalandırılması planlanıyor. Eğer yapılan bu üretimlerde herhangi bir sıkıntı var idi ise bugüne kadar neden bu santraller yetkili kuruluşların onayı ve denetiminde devreye alındılar? Neden bugüne kadar bu gidişata hiçbir yetkili kuruluş dur demedi. Hâlbuki bu tesislerin ilk başvuru aşamasından en son ihtiyaç fazlası enerjinin belirlenmesi noktasına kadar tüm işlem basamakları yetkili kurul ve kuruluşların onay ve denetiminden geçmektedir. Bu üretim santrallerinin ilk başvuru aşamasında tüketimlerinin ne olduğu bilinmekte idi. Bu tüketimlerine rağmen tüketimlerinin çok üstünde üretim yapmalarına yasal izinler verildi. Bu gün geldiğimiz nokta itibariyle de lisanssız elektrik üretim sürecinde, sürece katkısı sadece üretim yapma arzu ve isteği olan yatırımcılara, tüm fatura kesilmek istenmektedir. Cari açığımızın ana kaynağı ithal ettiğimiz enerji iken ve yerli kaynaklarla enerji üretimini arttırabilmek için çaba gösterirken, yeni yatırımcılarımızı caydıracak, daha önce yatırım yapmış olanları sıkıntıya sokacak bu yönetmeliğin ivedi şekilde gözden geçirilmesi taleplerimiz Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara yazılı olarak iletilmiş şahsım olarak da ikili görüşmelerle ilgililere ve siyasetçilerimize süreç aktarılmıştır. Üyelerimizin konuyla ilgili mağduriyetinin önlenmesi husussunda konuyu yakinen takip etmekteyiz. Gelişmelerle ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ELAZIĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN