Kiraz, Neden Diğer Toptancılar Değil De Kahtalı'nın Şirketi Bu İşi Yapıyor?

CHP İl Başkanı Enver Kiraz AKP Milletvekili Hakan Kahtalı'ya seslendi 'Madem bir kazancı karı yoksa şunu yapsın, milletvekili sıfatı olarak bunu almamışsa, bir bayilikse desin ki 'ben bu işi bırakıyorum tekrar Malatya esnafımız şeker fabrikasından şekerini alsın.' Bunun önünde bir engel yok' dedi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Editör

CHP İl Başkanı Enver Kiraz; AKP Milletvekili Hakan Kahtalı’ya seslendi; “Madem bir kazancı karı yoksa şunu yapsın, milletvekili sıfatı olarak bunu almamışsa, bir bayilikse desin ki ‘ben bu işi bırakıyorum tekrar Malatya esnafımız şeker fabrikasından şekerini alsın.’ Bunun önünde bir engel yok” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz beraberinde parti yöneticileriyle birlikte Fırıncılar Odası’nı ziyaret etti.Oda Başkanı Mehmet Büyükelçi ve yöneticilerin sorunlarını dinleyen Kiraz burada yaptığı konuşmada, Şeker satışında yaşanan sorunları dile getirdi.
Kiraz; “Fırıncı esnafının stratejik bir durumu var. Vatandaşın en temel ihtiyacı olan ekmeği satıyorlar. Bu zor şartlarda onlarda büyük zorluklar yaşıyorlar. Son dönemlerde un, maya, işçilik gibi birçok girdi fiyatlarının artması fırıncıları gerçekten çok ciddi zorluyor. Diğer taraftan yakıt fiyatlarının son dönemde artması fırıncıların baş belalarından birisi. Çünkü onlarda servis yapıyorlar. Ürettikleri ekmeklerin dağıtımını yapıyorlar. Ayrıca fırınlarında doğalgaz yakıyorlar. Doğalgaz, elektrik gerçekten çok arttı. Bunlarda gerçekten en çok fırıncıları zorluyor. Özellikle somun ekmeği daha çok Doğalgaz ile üretiyorlar. Birçok pide fırını da şuanda işlemlerini doğalgaz ile gerçekleştiriyor. Bir taraftan da vatandaşa ucuz ekmek sunmak zorunda ve vatandaşı düşünmek zorundalar.  Vatandaş belki ekmek fiyatlarından şikayetçi oluyorlar ama fırıncılarda kar etmeden çalışıyorlar. Evlerine ekmeği ancak fırında ürettiği için götürebiliyorlar
ESNAF NASIL RANT ELDE ETTİĞİNİZİ BİLİYOR
Geçenlerde oda başkanlarımızda gündeme getirmişlerdi. Bir de şekerden kaynaklı bir problem yaşıyorlar. Malatya’da çok sayıda şekerleme üreticisi var. Bu üreticilerin tümü şuanda çok büyük problem yaşıyor. Birçok fırıncı, şekerlemeci bize ulaşıyor ‘parasını peşin yatırmış olmasına rağmen şeker alamadığını’ söylüyor. Daha önce gidiyorlardı şeker fabrikasına belirli bir miktar yatırıyorlardı ve 50 kg torba şekerler alabiliyorlardı. Ama son dönemde yaklaşık 1,5- 2 aydır bir milletvekilinin, belki milletvekilliğini de kullanarak şeker fabrikasına bir bayilik aldığı ve bütün şekerin önce buna verildiği, daha sonra kalan şekerin piyasaya çalışıldığı ifade ediliyor. Tabi kalan şekerde hiç kimseye yetmiyor. Ayrıca oda 50 kg’lık torbalar almıyor, 5 kg’lık torbalarda alıyor. Onun için fırıncı esnafı ve şekerlemeciler gibi birçok işletme şekeri ‘zincirleme marketlerden almak zorunda kaldıklarını’ ifade ediyorlar. Malatya’da şeker fabrikası olmasına rağmen İktidarın bir milletvekili bunu Malatyalılara yaşattı. Esnaf odaları ve esnaf sizin ne yapmak istediğinizi, nasıl bir rant sağladığınızı çok iyi biliyorlar.
NEDEN DİĞER TOPTANCILAR DEĞİL DE KAHTALI’NIN ŞİRKETİ BU İŞİ YAPIYOR?
Hakan Kahtalı bir açıklama yaptı ve bu iddiaların doğru olmadığını dile getirdi. Bu iddiaları gündeme getirenlere ağır eleştirilerde bulundu. Bu açıklama için neler söylersiniz? Sorusuna yanıt veren Kiraz; “Şekere ulaşabilen Malatya esnafının hiç birisi şekere ulaşamıyor. Kahtalı’nın yalan söylediğini bütün Malatya esnafı biliyor. Kahtalı ‘ben şeker alıp satmıyorum’ demiyor.  Sadece diyor ki ‘ben torbayla almıyorum 5 kg’lık alıyorum’ diyor. Herkesi kör, alemi sersem zannediyor. “Esnaf odası başkanları anlamadan dinlemeden alkışladı’ diyor. Bir tarafta ‘bu yalan’, diğer tarafta ‘evet ben Türkiye genelinde bayi oluşturulduğunu bende Malatya bayisiyim’ diyor. Malatya’nın eskiden beri şeker anlamında ön plana çıkmış gıdacılar var. Neden o gıdacılar yapmıyor da Hakan Kahtalı’nın firması yapıyor? Başka ürünün bayiliğini elbette yapabilirsin.  Ama devlete ait olan bir şeker fabrikasının bayiliğini yapamazsın. 
TİCARİ SORU SORULUYOR, DİNİ CEVAP VERİYOR
Madem bir kazancı karı yoksa şunu yapsın, milletvekili sıfatı olarak bunu almamışsa, bir bayilikse desin ki ‘ben bu işi bırakıyorum tekrar Malatya esnafımız şeker fabrikasından şekerini alsın.’ Bunun önünde bir engel yok. Açıklamasına baktığında zaten yalana söylediği ortada. Çünkü dini terimlerle lafa başlamış ya orada bir algı yaratarak vatandaş üzerinde bir şey oluşturmaya çalışıyor. Yani bu dini terimlerle vatandaşı aldatmak gibi bir şey, başka bir şey değil. Sana ticari bir soru soruluyor, sen dini terimlerle başlayarak bir cevap vermeye çalışıyorsun. Senin inancın sorulmuyor, sorgulanmıyor. Senin sadece orada esnafı nasıl mağdur ettiğin sorgulanıyor. Sende esnafı nasıl mağdur etmediğini çık anlat o zaman.  Şu anda şeker bulamayan esnaf nerede bulacak?
ÖZELÇİ; “ŞEKER BULUNMAZSA GLİKOZA DAVETİYE ÇIKARILIYOR”
Malatya fırıncılar ve unlu mamul imalatçılar oda başkanı Mehmet Büyükelçi; “Şeker açıklamasından sonra ilk defa bir il başkanı böyle bir açıklama yapıyor. Herkesi davet ettik ama herkes duyarsız kaldı, kimsede bir ses çıkmıyor. Bu Malatya hepimizindir. Emin olun tatlıcı esnafımız şuan çok zor durumda. Fırıncının zor durumda olmasını sinemize bastık. Fakat şekeri vermedikleri takdirde glikoza davet ediyorlar. İnsanlar ister istemez, maliyetini çıkartmak zorundalar. Maliyet yükselince kimse yüzüne bakmayacak. Bunlar hem vatandaşa zarar veriyorlar hem esnafımıza zarar veriyor.

Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN