Paradaki sır... Niye “Cumhuriyeti” değil de “Cumhuriyet”? - Akın AKTI

Paradaki sır... Niye “Cumhuriyeti” değil de “Cumhuriyet”?


1970 tarih ve 1211 sayılı kanunla kurulmuş özel statülü bir anonim şirket olan Merkez Bankamızın adının "Türkiye Cumhuriyeti" biçiminde değil de, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" olarak konulmuş olmasının özel bir anlamı olabilir mi?

 Bir alıntıyla devam edelim, ve aklımızda oluşan sorulara da cevap bulmuş oluruz. Şahsen hep merak etmiştim  

 

 Merkez Bankası, 1930 yılında çıkan bir kanunla karma yapıda bir anonim şirket olarak kurulmuş!.. Banka kurulduğunda “devletin payı” sadece“yüzde 15” imiş ve ilk isminde “Türkiye” ibaresi de yokmuş. 

Banka kurulduğunda, hisseleri halka ilân ile satılan, “çok sayıda yerli ve yabancı ortağı olan karma yapıda bir anonim şirket” görünümündeymiş!... Bankanın adına “Cumhuriyet” kelimesi, o zamana kadar “para basma hakkı”nı elinde bulunduran Osmanlı Bankası’ndan farklı olduğunu ve“Cumhuriyet dönemi”nde kurulduğunu göstermek için konulmuş!.. 

Anlayacağınız; ilk kurulduğunda “Cumhuriyet Merkez Bankası” imiş!.. 

“Türkiye” ibaresi çok sonradan eklenmiş!

Ne var ki; “devlet payı”nın sadece “yüzde 15” olması ve “karma yapıda bir anonim şirket” özelliği taşıması dolayısıyla, bankanın adında yer alan“Cumhuriyet” kelimesine devlete aidiyet”ini gösteren “İ” harfi ilâve edilmemiş!.. 

Sizin anlayacağınız; Merkez Bankası, “Türkiye Cumhuriyeti’ne ait” değil!..“Türk Liraları”nı basıyor ama Türkiye Cumhuriyeti’ne ait değil!.. 

 
1930 yılında, yani Atatürk döneminde kurulan ve o yıllarda Devlet’in payının sadece %15 olduğu Merkez Bankası, hep böyle mi kalmış?

Elbette hayır!!!

Devlet’in ana damarı olan Merkez Bankası’nda 1931’den 1970’e kadar Devlet’in %15, Devlet dışındakilerin %85 hissesi vardı. 1970’de Devlet’in hissesi yüzde 51’e çıkarıldı.
2002’de iktidara gelen AK Parti Hükümeti ise, Devlet’in payını %55”lere çıkardı.

Merkez Bankası’nda, Hazine ve Ziraat Bankası’nın dışında, başka banka ve kuruluşların toplam %24 hisseleri var. Hazine ve Ziraat’in toplam hisselerinin %76 olduğu düşünüldüğünde, geri kalan %24’lik hissenin kimlere ait olduğu bir sır gibi saklanıyor ve asla açıklanmıyor!!!

O hisseler, diğer bahsinde geçiyor ama o diğerler kimdir, belli değil!!!

Tam Bağımsız TÜRKİYE için Allah yar ve yardımcımız olsu

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI