KOALİSYON KIRMIZIÇİZGİSİ: AHLAK (KUR’AN) - Prof Dr.Orhan ARSLAN

KOALİSYON KIRMIZIÇİZGİSİ: AHLAK (KUR’AN)


“İşte bu Allah'tır sizin gerçek ve tek Rabbiniz! Şimdi söyler misiniz: hakikati çıkarırsanız, geriye sapıklıktan başka ne kalır? Buna rağmen, nasıl oluyor da (hakikate) böylesine mesafeli durabiliyorsunuz? (Yunus 10/32).”

Safiyane bir teklif: “Koalisyon kurarken anlaşma kriterlerinizdeki kırmızıçizginiz ahlak (Kur’an) olsun mu?”

Öyleyse Hakikati önünüze koyunuz: yani Kur’an’ı.

Hak, hakikat (gerçek) demektir. Hak hem Allah’ın, hem de Kur’an’ın isimlerinden biridir; Hak olan Allah, hak olan Kur’an ile insanlara hakkı öğretmektedir.

Hakkı konuşmak istiyorsanız Kur’an’ı konuşmalısınız. Her varlığın sebebine illetine hak denir. Allah her şeyi bihakkın yaratmıştır, bizden de bihakkın kullanmamızı istemektedir (yaratılış anlam ve amacına uygun).

Hakikat Allah’ın malıdır. Öyleyse Hakikat diye bir derdiniz olmalıdır. Yoksa EL HAKK olan Allah hakikati peşinize düşürür. Sünnet dediğimiz şey budur,

Peygambere salat ve selam da budur. Birbirinizi hakikatle denetleyiniz. Bazen ayar bozulursa, Kur’an’la ayar veriniz.

DEVLETİN DİNİ ADALETTİR

Devleti kim eline geçirirse onun değildir. “ Kim zerre kadar kötülük yaparsa, onu (ilahi kayıtta) görecektir (Zilzal 99/8). Bundan şüphe etmeyiniz.

Devlet insan devleti, adalet devleti olmalıdır. Devletin dini adalettir. Kesinlikle adaletten ayrılmayınız, çünkü insanın Allah’a bakan yüzü tevhid, kula bakan yüzü adalettir.

Hukuk devletini bile yeterli görmeyiniz. İslam, insanı evrenin merkezine koymuş bir sistemdir, insan yoksa bir şey yoktur. Allah insana emek vermiş. İnsanın iyi olması için o kadar uğraşıyor ki; Peygamberler, kitaplar, ruh, akıl, şuur, vicdan, irade, muhteşem bir fıtrat. İkram üstüne ikram, keramet üstüne keramet lütfetmiş. İnsanın bu insanlık kerametine saygı duyunuz.

DEVLET Mİ BÜYÜSÜN İNSAN MI BÜYÜSÜN?

Diye düşünmeyin; elbette insan büyüsün. İnsandan daha güçlü olmayan bir devletin, en iyi devlet olduğunu aklınızdan çıkartmayınız.

Devlet kutsal değildir, kutsal (KUDDUS) olan Allah tır.

Dini devletin himayesine vermeyiniz. Bırakın, devlet dini korumasın, dinin sahibi kendi dinini korur. Devlet dine saygı duysun ve yanında görsün.

İşte burada ilim adamının rolü ortaya çıkar; Âlim dediğin devlete ve iktidara mesafe koyan adamdır, Âlim devletin istediği fetvayı vermeyen adamdır. Alim dediğin, fikri sorulmasa da, doğruları cesaretle söyleyen adamdır.

Hakikat ve adaletin yanına meşveret, ehliyet ve liyakat ile merhameti koyunuz. Tek lider, başkan ve melik devri son Peygamberle birlikte bitti. Bu demektir ki, artık ülkeleri lider ve tek adamlar değil, ilkeler yönetecektir. Lütfen ŞURA sistemiyle, ortak akılları devreye sokunuz; onlardan yararlanınız.

MELİK sadece Allah’tır. Sınırlı bir varlık olan insan, sınırsız iktidar gücünü kullanmaya kalkarsa tiranlaşır ve çıldırır. Doğası gereği insan mutlak gücü kuvveti nasıl kullanacağını bilemez.

Allah kendisine EL MELİK diyerek, “kulum haddini bilsin, sınırı aşmasın, kendi türünün başına bela olmasın” demekte ve LATİF esmasıyla zarifane bir Merhamet lütfetmektedir.

Ümmet; birbirine ana şefkatiyle bağlı toplum; imam ise ana şefkat ve merhametinde olan başkan demektir. Bunu birbirinize söyleyiniz.

CİHAD ÜZERİNDE CİDDİ DÜŞÜNÜNÜZ!

Cihad, insanla, insanın gerçek mutluluğu olan İslam arasındaki engelleri kaldırma hareketidir

Cihad, her türlü meşakkat ve zorluğa göğüs gerip çalışmak, çabalamak ve gayret etmektir.

“ İşte bu yüzden, kendilerine savaş açılan kimselere (savaş) izni verildi; Allah kendi (davasına) destek verenlere elbette yardım edecektir: çünkü Allah aklın almayacağı kadar güçlü ve yücedir (Hacc 22/39-40).”
“ Hoşunuza gitmese de savaş size farz kılındı. Hem sizin hoşlanmadığınız bir şey sizin için hayırlı, sizin hoşlandığınız bir şey de sizin için şerli olabilir: Allah, sizin bilmediklerinizi de bilir (Bakara 2/216.”

Rabbimiz! Her durum ve şartta bizi vahiy nimetinle uyarıyor ve yol gösteriyorsun. Seni sınırsızca övüyor ve çok seviyoruz Allah’ım.

Hayırlı cumalar

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar

BU DA GEÇER YA HÛ

13Mar
04Eyl

Hallâk Olan Allah’a İman

23Mar

ORUÇ MAKSATTIR

14Mar

Aydınlanma ve Akıl