RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -1- - Zeynel Abidin BAŞARAN

RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -1-


              Eşsiz ibadetler manzumesinin insanlara sunulduğu, imanlı kalplerin, şevk ve heyecanla gark olduğu,  vicdani mistik duyguların en yoğun yaşandığı, edep ve ahlâk ulviyetinin zirvede yaşandığı oruç Ayı olan Ramazan-ı Şerif’e kavuşmuş bulunmaktayız. Ramazan, kelime anlamıyla Cehennem ateşinden korunma ateşten muaf anlamına gelmekle birlikte, Müslümanlara barış ve huzur getiren, hayır ve sevap fırsatlarının erdemine ulaşma ayı olarak değerlendirilmektedir.

          Bakara Sûresinin 183. Ayetinde; “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” Emri ile Allah’ın azameti ve kudreti karşısında ne kadar aciz ve çaresiz kaldığımızı, rahmeti, merhameti ve bereketi karşısında da ne kadar kadir bilmez ve nankör olduğumuzu bir kez daha kabul ettiğimiz aydır Ramazan Ayı…

          Bakara Sûresinin 185 . Ayetinde; “(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah’ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.”

                   Ramazan Ayı, kalpleri yumuşatan, sabrı artıran, cömertlik ve iyilikte yarıştıran, barışa ve huzura yönelten ve bu sebeple insanı olgunlaştıran, en insanî, en evrensel ve en Rabbani değerleri daim kılan bir aydır. Ramazan Ayı, geleceğe hedefler koymuş, sayılı günler bitince, sonunda üzerine bir lütuf olarak bayramı hediye etmiş, sevgi ve saygı kökleri üzerinde rahmani iklimi selametle serpiştirerek, kardeşlik, dostluk duygularını bir kez daha canlandırıp, yeşerten bir aydır.

          Ramazan Ayı, ilahi mesajlarla bilgi dağarcığımızı zenginleştirerek, içsel ve fırtınalı dünyamızın sakinleşmesine vesile olan bir aydır; görüş alanımızı genişleterek, dimağlarımızın berraklaşmasını sağlayan, bereket yağmurlarının nurlu ışığı ile bizleri nasiplendiren bir aydır. Tüm inanlar mutlak rahmetten ve sevaplardan, faydalanarak, vazgeçilmez yaşamsal değerlerle göğüsleri bir kez daha dolup taşarak, eminlik deryasının şefkatli kollarına kendilerini teslim ederler. “Ölmeden önce ölerek” gelecekteki vaat edilen Malik-i Yevmiddin (Din Günü’nün)  endişeli mekânlarının (sırat yollarını) iyi amellerle döşeme tutkusu içerisinde olurlar.       

Saygılarımla 

Yarın RAMAZAN AYI’NIN FAZİLETİ -2-

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin