Ejder Açıkkapı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Konuştu

Ejder Açıkkapı: Bölgemizi Ayağa Kaldırana Kadar Çalışmalarımız ve Desteklerimiz Aynı Hassasiyetle Sürecektir

PAYLAŞ
Youtube Kanalı VİDEO
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, TBMM Genel Kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin AK Parti adına söz aldı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ejder Açıkkapı, burada yaptığı açıklamada Elazığ Sivrice ve Kahramanmaraş depremleri sonrası meydana gelen sıkıntıların çözümü noktasında atılan adımlar ve projelere dair önemli hatırlatmalarda bulundu.  Deprem bölgesine yönelik destek ve çalışmaların hız kesmeden hassasiyetle sürdürüleceğine vurgu yapan Açıkkapı, muhalefetin tek adam eleştirilerine de vatandaşın sandığa yansıyan iradesini hatırlatarak yanıt verdi.

Açıkkapı'nın konuşmasında şu ifadeler yer aldı:

    Öncelikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2024 yılı bütçesi ve 2022 yılı kesin hesabının görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonumuzun çok kıymetli üyelerini saygıyla selamlıyorum.

    Tabii, 2002 yılından günümüze siyasi hareketimize, demokrasimize, milletin iradesinin tecelligâhı Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı nice engellemelerle karşılaştık, hain girişimlerle karşılaştık ve tüm bunlara rağmen ülkemizi hizmet ve yatırımlarla ihya ve inşa etmeye devam ediyoruz. 27 Nisan e-muhtırası, 17-25 Aralık yargı darbesi girişimi, 15 Temmuz hain darbe girişimi bu ülkede AK PARTİ siyasi hareketine, demokrasimize, milletimize karşı yapılmış hain girişimler olarak tarihte yerini almıştır.

TEK ADAM REJİMİ İFADELERİNE YANIT! "HAKEM MİLLETTİR!"

    Tabii, birçok arkadaşımızın zaman zaman "tek adam rejimi" gibi ifadelere yer verdiklerini görüyoruz. Burada yapılan açıklamaları değerlendiren aziz milletimizdir, hakem millettir, irade milletin iradesidir, bu irade sandıklara yansır ve herkes bu iradeye saygı göstermek zorundadır.

LİDERİMİZİN YAZDIĞI BAŞARI HİKAYESİYLE MİLLETİMİZE HİZMETE DEVAM EDİYORUZ

    Yirmi iki yıldır bu ülkede iktidar olan AK PARTİ girdiği her seçimde uluslararası siyasi gözlemcilerin saygıyla karşıladığı seçimler sonucunda yirmi bir yıldır AK PARTİ iktidarının ve onun liderinin değerli hizmetleriyle buluşma imkânı bulmuştur. İktidarda olduğumuz yirmi iki yıl boyunca ülkemizde meydana gelen ve öngörülemeyen birçok badireye rağmen dimdik ayaktayız. Milletimizin iradesi ve sandıklara yansıttığı kararıyla hizmet ve yatırımlarımıza liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yirmi iki yıldır ülkemizde yazdığı başarı hikâyesiyle milletimize hizmet etmeye devam ediyoruz.

SİVRİCE VE KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ

    24 Ocak 2020 tarihinde benim de ilim olan Elâzığ'da 6,8 şiddetinde bir depremle karşı karşıya kaldık ve depremin hemen akabinde, birkaç saat içerisinde sayın bakanlarımızın, sonraki gün Sayın Cumhurbaşkanımızın Elâzığ'a gelerek orada yaşanan acıları nasıl paylaştıklarını tıpkı 6 Şubat 2023 tarihindeki "asrın felaketi" dediğimiz, aynı gün içerisinde herhâlde dünyanın hiçbir yerinde karşılaşılmayacak şekilde 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki iki ayrı büyük depremi yaşadık ve on binlerce canımızı yitirdik.
     Tabii, öncelikle bu depremlerde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza yüce Allah'tan rahmet diliyorum. 6 Şubat depreminden sonra Adıyaman'daydık -Sayın Ahmet Aydın Bakanımın da ilidir- orada siyasi hareketimizin, liderimizin, bakanlarımızın ki o dönemde Sayın Bakanımız Mehmet Muş Bey de Adıyaman'daydı nasıl bir aşkla, nasıl bir millet sevgisiyle çalıştıklarına şahitlik ettik. O gün hiçbir oy kaygımız yoktu, hiçbir siyasi kaygımız yoktu ve o gün 6 Şubat depreminden sonra 11 ilde bulunan siyasi hareketimizin temsilcileri, milletvekillerimiz, STK'lerimiz, aziz milletimiz, o gün birlik ve beraberliğin ne olduğunu bir kez daha bütün dünyaya göstermişti. Bu anlamda, böylesi büyük bir depremin sonucunda 104 milyar gibi bir ek yükün milletimiz nezdinde getireceği yükün farkında olduklarını biliyoruz.

DEPREMLERİN ARDINDAN ÇALIŞMA HAYATINA YÖNELİK ATILAN ADIMLAR

    Dolayısıyla, bizler hem bu gerçeklik ışığında hareket ederken, hem de tabii ki çalışanlarımızın, işverenlerimizin, tüm kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Tabii, deprem sonrası olağanüstü hâl ilan edilen illerde işçilerimizin işten çıkarılmalarını sınırlandırdık. Deprem bölgelerinde işveren ve işçilerin yükümlülüklerini ileri tarihlere erteledik.
    Deprem felaketinin yaşandığı 11 ilin sınırları içerisinde yaşayan vatandaşlarımıza tedavilerinde ihtiyaç duydukları ilaçların temin edilmesine yönelik destekler gibi, Sosyal Güvenlik Kurumunca yapılabilecek tüm kolaylıklar sağlandı. Kısa çalışma ödeneği kapsamında deprem bölgesinde yer alan yaklaşık 110 bin vatandaşımıza toplam 1 milyar liralık bir ödeme yapıldı.  

Ayrıca, gerekli prim şartlarını taşımadığı için işsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan vatandaşlarımız için nakdî ücret desteği uygulaması hayata geçirildi ve bu destek kapsamında 81 bin vatandaşımıza yaklaşık 695 milyon liralık bir ödeme yapıldı. Depremzede vatandaşlarımıza kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenlere işsizlik ödeneği almaları hususunda prim ve süre hususlarında kolaylıklar getirildi.

ÇALIŞMA VE DESTEKLER AYNI HASSASİYETLE DEVAM EDECEK

    Yine deprem bölgesinde toplum yararına programlarda uygulanmaya başlanmış oldu. Bu kapsamda toplamda 57.057 kişilik program ile 6 milyar 912 milyon lira ödenek tahsis edildi ve böylece TYP uygulaması noktasında esneklik ve kolaylıklar sağlanmış oldu. 2024 yılında da depremden etkilenen tüm illerimiz, eskisinden daha güçlü şekilde yeniden ayağa kaldırılana kadar çalışmalarımız ve desteklerimiz aynı hassasiyetle devam edecektir.


    Ülkemiz, AK PARTİ yönetim anlayışıyla son yirmi bir yılda çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında yaptığı reform niteliğindeki icraatlar sayesinde tüm vatandaşlarımıza devletimizin varlığını ve kudretini en etkili şekilde hissettirmiş, 85 milyonu kapsayan şefkat ve merhamet elini her daim milletimizin üzerinde tutmuştur.

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ARA ZAM

    2023 yılının 2'nci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13.414 lira, net asgari ücret tutarı 11.402 lira olarak belirlenmiştir. Ocak 2023'te yüzde 54, Temmuzda ise yüzde 34 artırarak işçilerimizin yanında olduğumuzu göstermiş olduk. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının oldukça üzerinde bir refah payını da içeren ara zammı gerçekleştirmiş olduk. Geçtiğimiz yılın 2'nci yarısına göre asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış olduk. Göreve geldiğimiz 2002 yılına göre ise nominal olarak 61 kat artırdık, reel olarak da yaklaşık yüzde 312 artış sağladık. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmemenin büyük bir mücadelesini verdik. Refah artışından ciddi bir pay sağlamış olduk.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN