'ELAZIĞ 4.0 PROJESİ' Teknolojide Kadın İstihdamına İvme Kazandıracak

YILDIRIM Şirketler Grubu ve Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı'nın hazırladığı 'Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0' programı, kız öğrencileri teknoloji alanında kariyer yapmaları için donanımlı hale getirmeyi ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesini hedefliyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Fırat Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan program kapsamında, öğrencilere eğitim, staj ve iş imkanı sunulacak, donanım kazanmış şekilde teknoloji sektöründe istihdama katılmaları sağlanacak.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi iş birliği ile hayata geçirilen programın ayrıntılarının açıklandığı Elazığ Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar’ın da katılımıyla gerçekleşen basın toplantısı, YILDIRIM Şirketler Grubu’na bağlı Eti Krom’un ev sahipliğinde, 5 Mart Salı günü Ramada Elazığ Oteli’nde yapıldı.

YILDIRIM Şirketler Grubu, 56 ülkede 25 bini aşkın çalışanıyla, 9 farklı sektörde faaliyet gösteriyor ve sosyal sorumluluk bilinciyle topluma değer katan çalışmaları destekleme misyonu çerçevesinde hareket ediyor.

Bu temel misyon doğrultusunda, YILDIRIM Şirketler Grubu ile Garip & Zeycan YILDIRIM Vakfı, sürdürülebilir toplumsal refahın temel koşullarından olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınların ekonomik olarak güçlenmelerine odaklanan çeşitli programları hayata geçiriyor. Son olarak teknoloji alanında çalışan kadın istihdamının düşük olmasının farkındalığı ile hazırlanan “Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0” programı, 1 Mart 2024 tarihinde başlatıldı.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi iş birliği ile hayata geçirilen programın ayrıntılarının açıklandığı basın toplantısı, YILDIRIM Şirketler Grubu’na bağlı Eti Krom’un ev sahipliğinde, 5 Mart Salı günü Ramada Elazığ Oteli’nde gerçekleştirildi.

Elazığ 4.0 programının hedefi ve ayrıntılarının kamuoyuna açıklandığı basın toplantısı, Elazığ Vali Yardımcısı Oltan Bayraktar, Kovancılar Kaymakamı Mustafa Dilekli, Palu Kaymakamı Hulusi Teke ve programda eğitim alacak kız öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını Eti Krom A.Ş. Genel Müdürü Tamer Adanır’ın yaptığı toplantıda, YILDIRIM Vakfı Direktörü & YILDIRIM Grubu Pazarlama Grup Başkanı Zeycan Rochelle Yıldırım, YILDIRIM Vakfı Operasyon Müdürü Pınar Türen, YILDIRIM Grup CIO’su Ersel Karşal, YILDIRIM Grup Öğrenme ve Yetenek Geliştirme Müdürü Arife Ceren Gürsoy, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Demirel, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar da birer konuşma yaptı.

YILDIRIM Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım:
“Kadınların teknoloji sektöründe varlıklarını artırmak için bu programı çok önemsiyoruz”
YILDIRIM Vakfı Direktörü Zeycan Rochelle Yıldırım, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, Vakıf olarak toplumsal cinsiyet eşitliği başlığı altında, kadına yönelik şiddetle mücadele ve kadının ekonomik olarak güçlenmesine yönelik çeşitli çalışmalara yoğunlaştıklarını vurguladı.

Mevcut verilere göre Türkiye’de toplam istihdamının sadece yüzde 30’unu kadınların oluşturduğuna dikkat çeken Zeycan Rochelle Yıldırım, “Erkek egemen olan teknoloji sektöründe kadınların varlığının güçlendirilmesi için buradayız” diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu tarz projeler için genellikle Türkiye’nin batı bölgeleri seçilir ama biz özellikle Elazığ’ı seçtik. Çünkü burada harika bir potansiyel var. Kız öğrenciler öncelikle Eti Krom’da staj yapacaklar, sonrasında da proje eğitimlerine katılacaklar. Başarılı olanlara ise Yıldırım Grup bünyesinde iş olanağı sağlayacağız.”
Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 raporuna göre Türkiye’nin, cinsiyet eşitliğinde 146 ülke arasında 129’uncu sırada bulunduğunu belirten Zeycan Rochelle Yıldırım, toplumsal cinsiyet eşitliğine verdikleri önem çerçevesinde bu programı başlattıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:
“Kadının ekonomik olarak güçlenmesine destek vermek, yaşadıkları pek çok sorunun çözümü için de önem taşıyor. Bu gerçekten hareket ederek, kadınların teknoloji sektöründe güçlü şekilde varlık göstermeleri için ilk adım olarak bu programı oluşturduk.

Projenin başlangıç yeri olarak Elazığ’ı seçtik. YILDIRIM Şirketler Grubu’nun bir parçası olan Eti Krom, Elazığ bölgesinin önde gelen ekonomik iştirakleri arasında. Yine Elazığ’da bulunan ve Türkiye’nin başarılı üniversitelerinden biri olan Fırat Üniversitesi’nin Teknoloji ve Mühendislik Fakülteleri ile iş birliği yaparak, kız öğrencilere bu programa katılma fırsatı sunduk. Güçlü iş birlikleri ve gönüllülük ilkesiyle hayata geçirilen Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0 Programı’nın ülkemizin genç kadınlarının teknoloji sektöründe güvenle ilerlemelerine destek olacağına ve bu programı tamamlayan öğrencilerin, ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacağına içtenlikle inanıyoruz. YILDIRIM Şirketler Grubu olarak toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çabalarımızı sürdürmeye kararlıyız. İnanıyoruz ki toplumsal cinsiyet eşitliği sağlandığında daha kucaklayıcı ve adil bir dünya için önemli bir noktaya gelmiş olacağız.”

Amaç iş hayatına güçlü bir başlangıç yapmaları
YILDIRIM Vakfı Operasyon Müdürü Pınar Türen ise Elazığ 4.0 programının bir başka önemli yönünün, iyi yetişmiş öğrencilerin bölgelerinde kalarak kendi şehirlerinin kalkınması için çalışmaları olduğunun altını çizdi. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin (GYİAD) bir araştırmasına göre kadınların teknoloji sektörüne girmekte tereddütlerini olduğunu belirten Pınar Türen, “Biz bunu tersine çevirmek istiyoruz. Kendilerine güvensinler, iş hayatına güçlü bir başlangıç yapsınlar ve teknoloji sektöründe kalsınlar istiyoruz” diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ebru Akpınar da YÖK rakamlarına göre yüksek öğretimde kız öğrenci sayısının 2024’te yüzde 51,8’e yükselerek erkek öğrenci sayısını geçtiğini belirterek, “Önceden kızlar daha çok eğitim, sağlık alanlarını seçerken artık üniversitede bilişim mühendisliğini tercih ediyorlar. Bu da sevindirici” diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Demirel de projenin kız öğrencilerin teknoloji sektöründe varlıklarını artırmaları için önemine değinerek, “Elazığ 4.0 Projesinin kız çocuklarımız için verimli çıktılarla sonuçlanmasını ve kızlarımızın pek çok iş imkanı bulmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Kız öğrenciler sektörün gerçek ihtiyaçları için donanımlı hale gelecek
Program kapsamında, Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’nin ve Mühendislik Fakültesi’nin 4. sınıf öğrencileri ve yeni mezunlar arasından seçilen 17 kız öğrenci, sektörün gerçek ihtiyaçlarına uygun olarak tasarlanan eğitim modülüne katılacaklar.

YILDIRIM Grup Bilişim Teknolojileri departmanının tecrübeli ekibi tarafından özel olarak hazırlanan eğitim programı, mühendislik eğitimi alan kadın öğrencilerin bilişim teknolojileri alanında iş dünyasının beklentilerine uygun olarak eğitim almalarını hedefliyor. Program kapsamında YILDIRIM Akademi, YILDIRIM Holding İK Departmanı ve YILDIRIM Vakfı da öğrencilerin kariyer hayatlarında başarılarını artıracak İş Hayatına Giriş, Mülakat Teknikleri, İletişim Becerileri gibi dersler verilirken YILDIRIM Vakfı da İngilizce konuşma dersleri verecek. 

Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0 Programı; kadın istihdamının düşük olduğu teknoloji alanında, kadınların iş hayatına güçlü bir başlangıç yapması için eğitim, staj ve istihdam desteği sağlamayı ve teknolojide kadın istihdamını artırmayı hedefliyor.

BM’nin belirlediği Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni kapsıyor
Dijital Ekonomide Kadının Güçlenmesi, Elazığ 4.0 Programı, Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm dünyaya çağrısını yaptığı sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyumlu olarak hazırlandı.
Proje, BM’nin belirlediği 17 hedeften “Yoksulluğa Son, Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Eşitsizliklerin Azaltılması, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, Amaçlar için Ortaklıklar” başlıklı hedeflerini kapsıyor.

Proje, kadınların dijital ekonomide güçlenmesi, IT sektöründe kadın istihdam oranlarının artması hedefi doğrultusunda sürdürülebilir bir anlayışla ilerleyen yıllarda da devam edecek.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN