BİR ÖĞRETMEN NASIL OLMALI VE NE YAPMALIDIR? - Zeynel Abidin BAŞARAN

BİR ÖĞRETMEN NASIL OLMALI VE NE YAPMALIDIR?


Eğitim, gerçekte karşılıklı etkileşimdir. Her şeyden önce bir öğretmen olarak öğrencilerime ve arkadaşlarına yardım etme fırsatı vermeliyim. 

          Bir öğretmenin akademik bilgisi, öğrenciye verdiği değer, güven, kabul duygusu, öğrencilerinin yeteneklerini keşfetme becerisi, öğrenci ile aktif iletişim gibi hususların en üst kalitede olması eğitim öğretim açısından çok önemlidir.

          Ben şahsen bir öğretmen olarak; eğitim anlayışımı insan ilişkilerinin temeli olan sevgi üzerine kurmalıyım, öğrencilerime saygı göstermeliyim, öğrencilerimin yansıttığı kişiliği kabul etmeliyim ve gerektiğinde duygudaşlık kurmalıyım...

          Yanlış davranışlarla uğraşırken kişisel davranmayıp, objektif ve tutarlı olmalıyım, öğrencilerime seçme hakkı vermeli, öğrencilerimi asla utandırmadan, alay etmeden, aşağılamadan, öğrencilerime değer vererek ve onay sözleri ile etkin ve aktif dinleyerek işimi yapmalıyım….

                     Öğrencilerime doğru bilgiler vererek, kendi sıkıntı ve sorunlarımı sınıfa taşımadan, kendimi derse motive ederek, derse başlamalıyım…

          Biliyorum ki, bütün insanlar gibi öğrencilerim de temiz, düzenli ve iyi giyimli insanlardan hoşlanırlar. Eğitimin temeli iyi insan ilişkisine dayanır.

          Bir öğretmen olarak, benim ile öğrencilerimin arasındaki ilişki:

Açıklık ve saydamlık, önemsemek, kabul görmek, birbirine gereksinim duymak, birbirinden ayrı davranabilmek ve farklılıkları açığa çıkarmaktır.

           Gereksinimleri karşılıklı olarak giderebilme temeli üzerinde, baskıcı ve otoriter olmadan, demokratik, samimi, bilimsel ve ahlaki rehberliğimle, onları anlama, etkin dinleme, tanıma, bağışlama, onlara güven ve değer verme, temeli üzerinde olacaktır.      

          Öğrencilerimin okul başarısında ve kişilik gelişiminde bunun çok önemli olduğuna inanıyorum demelidir ve dahası bunları yapmalıdır diyorum…

           Ders başlangıcında eğitim ve öğretimi kılavuzlayacak hazırlıkların planlanması, araç ve gereçlerin temin edilmesi, dersliğin hazır hale getirilmesi; öğrencilerin motivasyonu, öğrenci velileri ile sık sık gelişmeler hakkında toplantılar yapılması, öğrencilerinin daha yakından tanınması, farklılıklarının keşfedilmesi çalışmaları gibi…

          Bütün eğitim uzmanlarına göre ve özellikle son dönemde oldukça önemli bir referans kaynağı olarak gösterilen GORDON’a göre, böyle olunca her iki taraf birbirine değer verdiğini bilir.

         Birbirlerinin bireyselliğine, yaratıcılığına ve gelişmesine olanak tanır. Birçok öğretmen sınıfında bu tür bir ilişki kuramayacağını düşünür.

         İnsan ilişkileri her zaman kusursuz olamayacağına göre öğretmen öğrencilerle ilişkisini geliştirebilir.

         Böylece birbirlerine karşı daha açık ve saydam olurlar; birbirlerine daha çok önem verirler; birbirlerine gerekli olduklarını anlarlar; ilişkileri daha doyurucu olur. Bunun sonucunda okul yaşamsal önemi olan bir kurum haline gelebilir.

           Yine GORDON’a göre öğrenciler eleştiren öğretmenle ilişki kurmaktan kaçınır; hoş görülü öğretmenle daha sıcak ilişki kurarlar.

         Öğretmenler rehberlik teknikleri (öğrenci tanıma teknikleri)’ ni kullanarak öğrencilerin kabuledilir (olumlu) ve kabuledilemez (olumsuz) davranışları ortaya çıkararak sınıf içi problemlerin üstesinden daha rahat gelebilirler.

          Öğrencilerin olumsuz davranışlarını düzeltmek öğretmenin asli görevlerinden biridir.  Öğretmen çocuğun kabuledilemez davranışını değiştirmeye çalışırken üç noktaya dikkat etmelidir.

1-Öğrencinin davranışına,  2-Çevrenin etkisine,  3-Davranış karşısında kendi davranışına. Saygılarımla:  Zeynel Abidin BAŞARAN

Kaynak: Etkili 1-Ana-Baba Eğitimde Uygulamalar Dr. Thomas GORDON

                          2- Mutlu Aile Mutlu Çocuk Birsen ÖZKAN

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Haz

AGNOTOLOJİ BATI TOPLUMU VE BİZ

07Mar

Kadınlar Dünyadır

16Kas
05Kas
20Ekm

Özgüven ve Özdisiplin