YILBAŞI KUTLAMALARI

Trafik kazaları genellikle, alkollü araç kullanmaktan, uykusuz ve yorgun araç kullanmaktan ve basit trafik kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Geçmiş Yılbaşı gecelerinde görüldüğü gibi aşırı alkol tüketiminin trafik kazalarında ciddi boyutlarda yüksek olduğunu görüyoruz. Temennimiz, geçmiş yıllardaki Yılbaşı kutlamalarında yapılan taşkınlıkların tekrar edilmemesi. Halkımızın Yılbaşında alkol kullanmamasını, taşkın ve çirkin görüntülerin sergilendiği eğlencelerde bulunmamasını diliyoruz. Geçen yılarda aşırı alkol sonucu meydana gelen feci trafik kazalarının ve sokaklarda bağırarak yeni yıla giren sarhoş manzaralarının bu yıl tekrarlanmayacağını ümit ediyoruz.

Trafik kazaları genellikle, alkollü araç kullanmaktan, uykusuz ve yorgun araç kullanmaktan ve basit trafik kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Toplumsal bir sorun olan alkolün trafik kazaları ile mala ve cana karşı işlenen suçlardaki rolü çok ciddi boyutlardadır. Ülkemizde işlenen suçların ve gerçekleşen kazaların çok ciddi bir oranı alkolden kaynaklanmaktadır. Alkol kişisel olduğu kadar, toplumsal bir sorundur da. Bunun en açık örneği;

Ülkemizde;                                      

Cinayetlerin %85’inin, Tecavüzlerin %50’ sinin, Şiddet Olaylarının %50’sinin, Trafik Kazalarının %65’inin, Eşlerini Dövenlerin %70’inin, Akıl Hastalıklarının %60’ının Sebebi ALKOL'dür.

Alkolün trafik kazasına neden olmasının 2 temel nedeni vardır. Bunlar alkolün sürücü üzerinde oluşturduğu uyarıcı ve uyuşturucu etkileridir. Vücuttaki alkol miktarı arttıkça kandaki oksijen azalır. Bunun sonucunda yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Bu durum sürücü üzerinde çeşitli fiziksel ve psikolojik bozukların meydana gelmesine neden olur.

Alkol alan sürücüler kendilerinde bir rahatlama ve gevşeme hissederler bununla birlikte kendilerinde sahte bir güven duygusu oluşur. Eğer bu durumda olan bir sürücü araç başına geçip araç kullanmaya kalkışırsa sonucu çok ağır olabilecek kaza sahnesinin baş aktörü olur.

"İçki bütün kötülüklerin anasıdır." hadisi, alkolün trafik kazaları ve diğer suçlar üzerindeki etkisini çok güzel bir şekilde özetlemektedir. Bazı kararlar alacağımız zaman alkol içmeye başlamadan önce almalıyız. Alkol kullanacaksak; alkollü olmayan bir sürücü yanımızda bulundurmalıyız veya ticari taksileri tercih etmeliyiz. Kesinlikle alkollü araç kullanmamalı ve kullandırtmamalıyız.

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN