81 İl İçin Yeni Dönem! Sayaçlar Sökülecek

Elektrik faturalarının ölçümünde yeni bir sistem, aboneler için önemli bir gelişme olarak ortaya çıkıyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elektrik sayaçları için yeni sistem başlıyor. Bu sistem sayesin fazla tüketim, kaçak kullanım, tüketim sınırlaması gibi birçok bilgiye uygulamadan ulaşılabilecek. 81 il için sayaçlarda yeni adım atılıyor...

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), yazılım, donanım ve iletişim altyapısıyla elektrik dağıtım sistemindeki verilerin doğrulanması, saklanması, işlenmesi ve son kullanıcı dahil ilgili taraflara sunulmasına imkan sağlayacak.

MASS sisteminin kuruluşuyla ilgili aşamalar EPİAŞ, TEİAŞ, Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), dağıtım şirketleri gibi farklı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilecek ve sistemin altyapısı 2025 yılının Ağustos ayına kadar tamamlanmış olacak.

Yakın gelecekte devreye girecek olan Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) sayesinde, elektrik tüketimi, kesintiler, aşırı kullanım uyarıları gibi detaylar tüm abonelerin cep telefonlarına ulaşacak. Ayrıca aboneler, komşularının elektrik tüketimini de kontrol edebilecekler.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, elektrik aboneleri için yeni bir sistem hayata geçirilecek. Artık aboneler, pek çok detaya ve işleme cep telefonlarından erişebilecekler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) taslağı kapsamında, teknoloji çağında hayata geçirilmesi planlanan bu yeni gelişmelerle birlikte birçok düzenleme gelecek. Abonelere kolaylık sağlayacak olan bu uygulamalar, Milli Akıllı Sayaç Sistemi sayesinde hayata geçirilecek.

VERİLER DOĞRULANIP SAKLANACAK
EPDK tarafından planlanan yeni uygulamaya göre, elektrik sayacıyla merkezi yazılım sistemi arasında iki yönlü bir haberleşme ağı kurulacak ve abonelerin elektrik tüketim verileri doğrulanarak depolanabilecek.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi, modem, haberleşme protokolü, merkezi yazılım, veri yoğunlaştırıcı ve aboneler için sunulan mobil uygulamadan oluşacak.
MASS'a geçiş için gerekli altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı için dağıtım lisansı sahibi tüzel kişilere sorumluluk verilecek.

FATURALAR ARASINDA KIYAS YAPILABİLECEK
Aboneler, elektrik kullanımlarıyla ilgili detayları mobil sistem üzerinden cep telefonlarıyla takip edebilecekler. Aynı zamanda önceki dönem faturalarıyla kıyaslama yapabilecek, günlük ve aylık ortalama elektrik tüketimini takip edebilecekler.

Tüm bunların yanı sıra, MASS kapsamında kullanıcılar, kendi elektrik kullanımlarını komşularıyla kıyaslayabilecekler. Yani bölgedeki benzer kullanıcıların ortalama elektrik tüketimleriyle kendi faturalarını karşılaştırabilecekler.

AŞIRI TÜKETİM UYARISI GELECEK
Milli Akıllı Sayaç Sistemi sayesinde elektrik aboneleri, beklenmedik şekilde aşırı tüketim yaptıklarında uyarı alacaklar. Kaçak olma ihtimaline karşı gönderilecek bu uyarılarla ilgili detaylar da belli oldu. Kullanıcılar sistem üzerinden istedikleri takdirde tüketim sınırlaması tanımlayarak sınır aşımında uyarı alabilecekler.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ MOBİLDEN BİLDİRİLECEK
Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile aboneler, elektrik kesintileriyle ilgili detaylara erişebilecekler. Bir önceki yıl ile içinde bulunulan yılın kesinti verilerini görebilecek olan kullanıcılar, kesintilerin sürelerini karşılaştırabilecekler.

Ayrıca elektrik kesintilerinin bilgisi, mobil uygulama kullanıcılarına iletilerek planlı ve plansız elektrik kesintileriyle ilgili anlık bilgi alabilecekler. Aynı zamanda şikayetler ve talepler de uygulama üzerinden iletilmiş olacak.

YENİ SAYAÇLARA ÖNCELİK TANINACAK
MASS için öncelik, yeni sayaçlara verilerek sisteme geçişin sağlanması olacak. Arızadan dolayı değiştirilmesi gereken, kaçak elektrik şüphesi bulunan sayaçlar ile sanayi ve tarımsal abonelerin sayaçları öncelikli olarak dikkate alınacak.

Kaynak: Günışığı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN