AHISKA TÜRKLERİ'NE ANMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

Ahıska Türkleri'nin ana vatanlarından sürgün edilmesinin 78'inci yılı dolayısıyla Elâzığ'da anma programı düzenlendi. Programa katılan Elazığ'daki Ahıska Türkleri, gözyaşlarına hakim olamadı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

14 Kasım 1944'te aralarında çocuk, yaşlı ve kadınların da bulunduğu yaklaşık 100 bin Ahıska Türkü'nün, Gürcistan’ın Ahıska bölgesindeki kadim yurtlarından Sovyetler Birliği’nin uzak bölgelerine sürgün edilişinin 78’inci yılında Elazığ’da anma programı düzenlendi. Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde programa, Elazığ Valisi Ömer Toraman, protokol üyeleri ve Ahıska Türkleriyle, davetliler katıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Ahıska Türklerinin 78 yıl önce yaşadığı zulme değinerek: “Ülke olarak ve millet olarak bizler her zaman soydaşlarımızın yanındayız. Sağolsun devlet büyüklerimiz bu konuda sonuna kadar kapılarını açtılar. Elazığ’da da ciddi anlamda misafir ettiğimiz kardeşlerimiz var. Devletimizin her zaman onların yanlarında olduğunu hepimiz görüyoruz.” Dedi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Sekreteri Fuat Uçar, sürgünün bir insanlık suçu olduğunu belirterek: “sürgün insanlık suçu, en önemlisi özlemi hatırlatır, vatansızlığı, acıyı, kederi aklımıza gelen her şeyin içerisindedir sürgün. Böyle bir olgu yaşadı Ahıskalı Türkler 14 Kasım 1904’te, hiçbir suçları yoktu.” İfadelerini kullandı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus, 1944’te sürgünden dolayı 20 bin soydaşımızın hayatını kaybettiğini dile getirerek: “soğuk, açlık ve hastalıklarla geçen uzun bir yolculukla Sibirya bölgesine, Kazakistan’a ve Kırgızistan gibi ülkelere gönderilen ve bu yolculuklarda belki dile kolay ancak 20 bin soydaşımız vefat etti.” dedi.

İstanbul’da yaşanan hain terör saldırısını kınayarak sözlerine başlayan Elazığ Valisi Ömer Toraman bin ailenin daha iskan edileceğini belirterek: “4 Haziran’da yayımlanan bir karar ile Ahıska Türki soydaşlarımızdan bin ailenin Türkiye’de iskanına ilişkin onay verdiler. Buna ilişkin işlemlerimiz de devam ediyor. Artık inşallah son ve nihai göçleri olacak Anadolu.” Dedi.

 Elazığ’da şu an itibarıyla 2 bin 534 Ahıska Türkü’nün bulunduğunu açıklayan Vali Ömer Toraman: “Elazığ’da ilk başta havayoluyla gelen soydaşlarımızı misafir ettik. daha sonra karayoluyla balkan rotasından gelen soydaşlarımızı da Elazığ’da misafir ettik. toplamda 2 Bin 534 misafirimiz var Elazığ’da. Ancak 568 misafirimiz burada bir müddet kaldıktan sonra kendi talepleriyle başka yerlere intikal ettiler. Yani yaklaşık 3 bin 100 civarında soydaşımıza burada elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık.” İfadelerini kullandı.

Daha sonra sinevizyon gösterisi sahnelendi. Ahıska Türkleri, gözyaşlarına hakim olamadı.

Panelistler Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Başkanı Prof. Dr. Ercan Alkaya ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ahmet Buran, 1944 sürgünü hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN