AK Partili Çalık: Yakınca Deprem Konutları Şubat'ta hak sahiplerine teslim edilecek 

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremin ardından depremzedeler için Yakınca Mahallesinde inşa edilen 499 konut için kura çekiminin Şubat ayının ikinci haftasında gerçekleştirileceğini açıkladı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Editör

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya'da 24 Ocak 2020'de meydana gelen depremin ardından depremzedeler için Yakınca Mahallesinde inşa edilen 499 konut için kura çekiminin Şubat ayının ikinci haftasında gerçekleştirileceğini açıkladı.

Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Yeşilyurt ilçesine bağlı Yakınca ve Kaynarca Mahallelerinde yapımı tamamlanan TOKİ deprem konutlarında incelemelerde bulundu. 

24 Ocak 2020’de Elazığ’ın Sivrice İlçesi’nde meydana gelen ve Malatya’nın da ciddi şekilde etkilendiği 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından kentte deprem konutları yükseldi. Yapımı tamamlanan konutlar hak sahiplerine teslim edilirken, Yakınca ve Kaynarca mahallelerinde ise yapımı tamamlanan konutlar çekilecek kurayla hak sahibi vatandaşlara teslim edilecek. 

Milletvekili Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, AFAD Malatya İl Müdürü Mustafa Türker, Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ İl Sorumlusu Emrah Acar’ın katılımıyla yapımı tamamlanan deprem konutları ve Malatya’da deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ Sorumlusu Emrah Acar, Yakınca’da 499, Kaynarca’da ise 126 konut olmak üzere 625 çok katlı, yatay mimariye sahip konutların yapımında sona gelindiğini ifade etti.

AFAD İl Müdürü Mustafa Türker ise inşaatların yüzde 95 seviyesini geçtiğini kaydederek, “Yapımı tamamlanan konutların bu ayın ikinci haftasında kuralarını çekerek, hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz. 499 konutumuz Yakınca, 126 konutumuz ise Kaynarca’da inşaatları bitme aşamasında. Köyevlerimizde bitme aşamasına geldi; 8 konut teslim edildi, diğer konutlarında inşaatları devam ediyor. 3+1 ve 2+1 olarak inşa edilen konutlarımızı Şubat ayının ikinci haftasında kuralarını çekerek, hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” dedi. 

Malatya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ali Laloğlu da 24 Ocak 2020’de meydana gelen deprem sonrası kesin ve itiraz hasarlarının sonucu hak sahibi vatandaşlara yapılan konutların son durumuyla ilgili bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, hak sahibi vatandaşlara konutların çekilecek kurayla teslim edileceğini söyledi. 

YEŞİLYURT’TAKİ EKSİKLİKLERDE TAMAMLANMIŞ OLACAK

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise konuşmasında şunları söyledi:
“Yeşilyurt bölgemizde planlandığı üzere; özellikle Yakınca ve Kaynarca’da toplu konut alanlarında artık sona doğru yaklaştık. Şubat ayı içerisinde kuralar çekilecek, kura akabinde de vatandaşlarımız yeni evlerinde hayatlarına başlayacaklar. Aynı zamanda TOKİ tarafından bölgemizde yapılan okullar ile yapılacak olan cami, millet bahçesiyle ilgili bilgi aldık. Planlanan çalışmaların bitirilmesiyle birlikte Yeşilyurt bu alandaki eksikliklerini tamamlamış olacak.”

541 KONUTUN İHALESİ 2 MART’TA YAPILACAK

Milletvekili Öznur Çalık, 24 Ocak 2020 depremi sonrası vatandaşlara evlerinin teslim edildiğini, bundan sonrada evleri teslim edeceklerini belirtti. Yeşilyurt bölgesi ile Malatya genelinde yapılan deprem konutlarıyla ilgili detaylı bir değerlendirmede bulunduklarını kaydeden Çalık, “Hummalı bir çalışma yaptık. Çok zorlu bir dönem yaşadık ama bu zorlu dönemi bize iletilen talepleri yakından takip ederek süreci tamamlamaya gayret sarf ediyoruz. Geldiğimiz nokta itibariyle Yakınca’da 22 blok, 499 ev üretildi. Şu anda inşaat yüzde 95 oranında tamamlanmış vaziyette. Hava şartları ve tedariklerdeki aksamalar nedeniyle 499 konutumuzun kuralarını şubat ayının ikinci haftasında çekip, hak sahibi vatandaşlarımıza anahtarlarını teslim edeceğiz. Burası Malatya’nın en güzel yaşam alanlarından biri olacak. Bu bölgede yaklaşık bin konut kazandırılacak. Bu bölgede 541 sosyal konutun 2 Mart’ta ihalesi yapılacak. Bunun yanında Kaynarca Mahallemizde de 126 konut üretildi. Bu konutlarında inşaatı yüzde 95 oranında tamamlandı. Kabulleri yapıldıktan sonra kura çekimleri gerçekleştirilecek ve hak sahiplerine evleri teslim edilecek” diye konuştu. 

TOKİ YEŞİLYURT’A 3 OKUL YAPIYOR

Yeşilyurt bölgesinde kırsal kesimlerde Köyevlerinin de yapıldığını aktaran Çalık, “Dilek, Yaka, Mahmudu, Topsöğüt, Şahnahan, Kendirli, Kozluk, Cumhuriyet Örnekköy, Gözene ve Özal’da 23 köy konutumuz inşa ediliyor. Tabii deprem sonrası yıkılan okullarımız vardı. Bu noktada da TOKİ 9 okul toplamda 196 derslik üretti, bunun 60 tanesi Yeşilyurt ilçemizde yapılıyor. Yeşilyurt’un Konak’ta, Yakınca’da, Çarmuzu’da yapılan okullarımız bu yılsonu itibariyle bitmiş ve bir sonraki eğitim dönemine kavuşmuş olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum’un Malatya ziyaretlerinde, Yeşilyurt Belediyemizin davetiyle gitmiş olduğumuz mekânda eski SSK hastanesinin yeri milletimize döndü ve Millet Bahçesinin de yapımına 18 Mart’ta yapılacak ihalenin ardından başlanılmış olacak” bilgisini verdi. 

8 İLÇEDE İNŞAATLARINA DEVAM EDİYOR

Milletvekili Çalık, Malatya’da 7 bin 350 konutun ihale edildiğini, 6 bin 991 konutun üretildiğini kaydederek, şunları söyledi:
“3 bin 219 konutun kabul işlemleri tamamlanmış, vatandaşlarımıza teslim edildi. Aynı zamanda 3 bin 434 konutunda teslim işlemleri tamamlandı. Bunun yanında Malatya’mıza 6 cami yapıyoruz. Düzyol, Erenli, Bulutlu, Kamıştaş, Kumluyazı, Hakverdi ve Yakıncaya’da cami planlamamız var. Çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, dükkânlar, iş merkezleri ile birlikte toplamda TOKİ 8 ilçemizde inşaatlarına devam ediyor. Aynı zamanda Yazıhan ilçemizde de bin sosyal konut projesi kapsamında 79 konutu bitirmek üzereyiz.”

Depremin ilk anından itibaren devletin bütün imkânlarıyla milletin yanında olduğunu ve kısa sürede deprem yaralarının sarıldığını dile getiren Çalık, “TOKİ eliyle 550 milyon TL yatırım bedelli Gelinciktepe Mevkii’nde toplam bin 527 konut ürettik. 3,5 milyar TL yatırım bedelli 6 bin 991 konut inşası kapsamında il merkezi ve 8 ilçede çalışıyoruz. 4 bin 626 afet konutu, 2 bin 285 kentsel dönüşüm konutu, 79 sosyal konut ve 3 bin 434 konut teslim edildi. Yapımına başlanan bin 214 köy evinden 690 tanesi teslim edildi. 226 ticari birim yapıldı. Toplam 196 derslikli 9 okulun inşası devam ediyor. 6 camiden 3’ü tamamlandı. 1 Millet Bahçesi tamamlanarak hizmete girdi. Malatya İli geneli 130 adet ticarethane ihale edilmiş olup 226 adet ticarethane üretildi ve 90 adet ticarethanenin yapımı tamamlandı. Yine Malatya İli genelinde bin 555 adet köy evi, 705 adet ahır ihale edilmiş olup, bin 257 adet köy evi, 543 adet konut altı ahır ve 258 adet tek katlı ahır üretildi. Ayrıca, 690 adet köy evi, 222 adet konut altı ahır ve 236 adet tek katlı ahır teslim edildi. Battalgazi ilçemizde 2 bin 22 adet afet konutu ihale edilmiş olup bin 999 adet afet konutu üretildi ve teslim işlemleri tamamlandı. Bin 622 adet kentsel dönüşüm konutu ihale edilmiş olup bin 651 adet kentsel dönüşüm konutu üretildi. Doğanyol ilçemizde 491 adet kentsel dönüşüm konutu ihale edilmiş olup 421 adet kentsel dönüşüm konutu üretildi. 104 adet kentsel dönüşüm konutun geçici kabulü yapıldı. Kale ilçemizde 439 adet afet konutu ihale edilmiş olup 439 adet konutun teslim işlemleri tamamlandı. 296 adet köy evi üretilmiş olup 239 adet köy evinin yapımı tamamlanmıştır. 113 adet ahır üretilmiş olup 15 adet konut altı ahır, 86 adet tek katlı ahırın yapımı tamamlanmış vaziyette. Pütürge ilçemizde 304 adet afet konutu ihale edilmiş olup 306 adet afet konutu yapıldı. 306 adet konutun teslim işlemleri tamamlandı. Ayrıca, 213 adet kentsel dönüşüm konutu ihale edildi. Arguvan ilçemizde 77 adet köy evi üretilmiş olup 68 adet köy evinin yapımı tamamlandı. Bunun yanında 22 adet ahır üretilmiş olup, 22 adet tek katlı ahırın yapımı tamamlanmış vaziyette. Hekimhan ilçemizde 1 adet okul binasının yapımı ihale edildi. 109 adet köy evi üretilmiş olup, 3 adet köy evinin yapımı tamamlandı. 38 adet ahır üretilmiştir olup 17 adet konut altı ahır, 21 adet tek katlı ahırın yapımı devam ediyor” bilgilerini verdi.

Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN