Akıllı Teknoloji İle Verimlilik En Üst Düzeye Çıkıyor

Eaton'ın Sunduğu Akıllı Teknoloji, Avrupa'nın İkinci En Büyük Bobin Kağıt FabrikasınınÇalışma Süresini ve Verimliliğini En Üst Düzeye Çıkarıyor

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Türkiye merkezli Lila Kağıt, dördüncü bobin kağıt üretim hattının sorunsuz çalışmasını sağlamak üzere akıllı güç yönetimi şirketi Eaton'ın ürün portföyünü tercih etti.Eaton’ın önerdiği kompakt ve verimli motor kontrol çözümü, önceki üretim hattına kıyasla %90 daha az arıza ve enerji tüketiminde belirgin bir azalma dahil olmak üzere önemli gelişmeler sağladı.

2007'den bu yana faaliyette olan Lila Kağıt'ın Çorlu’daki üretim tesisi, 2012 ve 2019'da kurulan iki bobin kağıt üretim hattı ile hızla genişliyor. Artan talebe yanıt vermek için şirket, fabrikanın yıllık ihtiyacını karşılayacak dördüncü bir üretim hattı eklemeye karar verdi. 280.000 ton/yıl bobin kağıdı kapasitesi, firmayı Avrupa'nın bu alandaki en büyük ikinci tesisi yapıyor.

Mevcut alanın sınırlı olması ve projenin geniş kapsamı nedeniyle, kontrol ve güç yönetimi sisteminin kompakt özellikte olması, ilave verimlilik ve enerji tasarrufu sağlaması gerekiyordu. Eaton, üretim hattında bulunan IE4 motorlar ile eşleşecek eşit derecede verimli motor yolvericileri esas alan bir kontrol sistemi oluşturdu.

Kapsamlı, entegre bir sistem
Eaton, 48 adet dikili tip pano ve 98 adet çekmece ünitesinin yanı sıra, 19 adet güç dağıtım panosundan oluşan akıllı motor kontrol merkezi - MCC'leri sağladı. Çekmece üniteleri enerji altında çıkarılabilir olduğundan hızlı bir şekilde yeni yolverici üniteleri eklenebilir veya değiştirilebilir. Bu özellik arıza süresini minimumda tutar ve aynı zamanda operatör güvenliğini artırır.

Eaton SmartWire-DT akıllı kablolama çözümü, 200 adet motorun kontrol edilmesinin yanı sıra, Modbus TCP ve RTU, Ethernet IP, Profibus DP ve CANOpen dahil olmak üzere çeşitli iletişim protokollerinden gelen verileri bir araya getiren tek bir entegre yazılım aracılığıyla büyük hacimli verileri işleyebilir. Akıllı kablolama sistemi SmartWire-DT sayesinde motor yolvericiler ve butonlar gibi standart bileşenlere ait tüm veriler merkezi olarak işlenmekte, aynı zamanda kablolama maliyetinin azaltılması ile birlikte sorun giderme basitleştirilmektedir.
Eaton'ın çeşitli dijital cihazlarının entegrasyonuyla birlikte bu sistem otomatik e-posta bildirimleri, uzaktan izleme ve teşhis, kestirimci bakım da dahil olmak üzere çeşitli Endüstri 4.0 özelliklerinin uygulanmasına izin verdi.

Zamandan ve enerjiden önemli tasarrufu
Eaton, üretim hattının boyutunu göz önünde bulundurarak, bir master ve birkaç lokal HMI-PLC'den oluşan modüler bir kontrol sistemi kurdu. Bu, tüm teşhis bilgilerinin lokal HMI- PLC'ler üzerinden izlenebilmesini sağlamaktadır. Bu özellik hatanın yerinin belirlenme süresini çok daha hızlı hale getirir ve bu şekilde tüm üretim hattını kapatma ihtiyacını ortadan kaldırır.
Benzer şekilde, HMI-PLC'lerin kullanımı, çözüme ulaşılması için gereken eforu basitleştirdi ve böylece ek zaman tasarrufu sağlanmış oldu. Eaton Otomasyon Proje Müdürü Erkan Demir "HMI-PLC’nin kullanılması müşterimizin işini kolaylaştırmaktadır ve Lila Kağıt, DCS ile sağlanan gelişmiş haberleşme sayesinde artık daha fazla esnekliğe sahiptir." dedi. Ayrıca projenin gerçekleştirilmesinde katkı sağlayan, Eaton çözüm ortağı Telos Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Faruk Kocaman “Smartwire-DT’nin sağladığı yalın kablolama ve sektöre özel geliştirilen iletişim algoritması sayesinde tesis %80 oranında daha kısa bir sürede devreye alınmıştır.” dedi.

Lila Kağıt Fabrika Direktörü Gökben Kaya, "Eaton’ın sunduğu bu çözüm sayesinde, aynı çalışma döneminde önceki üretim hattına kıyasla duruş sayısı 20 adetten 2 adede düşerek %90 oranında azaldı." dedi.

Ayrıca, Eaton tarafından sağlanan kontrol ve güç yönetim sistemi de önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamıştır. Eaton Türkiye Ülke Müdürü Yılmaz Özcan "Genel olarak, Eaton ürünleri Lila Kağıt'ın enerji verimliliğini %9 artırdı. Önceki üretim hattındaki standart hız kontrol cihazları ile karşılaştırıldığında, yeni hız kontrol cihazlarının dahili algoritması %2 ile %10 arasında ek enerji verimliliği sağlamıştır. Lila Kağıt’tan aldığımız geri dönüşler, bize doğru mühendisliği doğru ürünlerle birleştirmeyi başardığımızı ve böylece Eaton vizyonunu bu projeye yansıttığımızı gösteriyor. Bundan aldığımız memnuniyet paha biçilemez.” şeklinde paylaştı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN