DOĞALGAZ ALGISI ???

Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Cezmi Orkun gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Değerli vatandaşlar, AKP yönetimi Karadeniz’de doğalgaz bulduk 2023 ilk çeyreğinde evlere taşıyacakları bilgisini kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyorlar. Seçimlere kadar enerji da bu konuda algı gösterisi yapacaklarından eminim. Ancak; gerçekte bu konuda enerji uzmanlarının teknik detaylar içeren açıklamalarına bakıldığında  AKP yönetiminin ilan ettiği her yıl artış olan doğalgaz miktarlarının doğru olmadığı ortaya çıkıyor. 
Bu konuda fazla teknik detaya girmeden AKP yönetiminin Doğu Akdeniz ve Karadeniz doğalgaz söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını, olası seçime malzeme yapılarak yine milletimizi aldatmaya yönelik bir algı olduğunu özetlemeye çalışacağım. 
DOĞU AKDENİZ; Doğu Akdeniz’de “deniz yetki alanı” olarak kabul ettiğimiz kıta sahanlığı ve MEB(Münhasır Ekonomik Bölge) alanında sondaj ve sismik araştırma hizmetleri kiralık gemilerle yapıldığında, AB ülkeleri ve ABD bu gemi sahipleri üzerinde baskı kurdukları gerekçesiyle Türkiye, sözde sağlıklı bir araştırma yapmak adına, ihalesi Danıştay denetiminden muaf olarak milyar doların üzerinde para ödemek suretiyle dört gemi satın aldı. Bunlardan üçü Karadeniz’e çekildi, adı Abdulhamid Han olan gemi ise yine kıta sahanlığı alanında değil, AB ve ABD’ye yaranmak adına sadece kendi karasularımızda sondaj yapıyor. Yakında bu geminin de Karadeniz’e çekileceği görülecektir.
Biz karasularımızda oyalanırken, İtilaflı alanlarda arama yapılması mümkün olmamasına rağmen GKRY(Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) sırasıyla Libya, Mısır ve İsrail ile kıta sahanlığı antlaşmalarını yaptı. Bu anlaşmalar çerçevesinde yabancı şirketlere sondaj çalışmalarını ihale etmiştir. GKRY adına gemiler doğu Akdeniz’de cirit atarken, milyar doların üzerinde bir bedel ödenerek satın aldığımız ve  bir o kadar da bakım-onarım ve işletme masrafı yaptığımız gemilerimiz karasularımıza çekilmiştir.
Sonuç; Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama faaliyetleri  tamamen durmuştur. Herhangi bir rezerv tespiti söz konusu değildir. Gemimiz sondaj çalışmalarını yapıyor derken yine yalan söyleniyor. Çünkü; söz konusu  sismik arama gemileri kendi karasularımızda konumlanmıştır.
KARADENİZ; AKP yönetimi Karadeniz’de 500 milyar m3 üzerinde doğalgaz bulduklarını ve 2023 yılı ilk çeyreğinde evlere ulaştıracaklarını ifade etmektedir. Peki bu ifadenin bilimsel bir dayanağı var mıdır? Yoksa bir propaganda malzemesi midir? birlikte bakalım;
Söylenen alanlarda bir rezerv tespiti söz konusu değildir. Keşif çalışmaları yapılmış ancak test işlemleri dahi yapılmadan gaz bulduk açıklaması yapılmıştır. Bir kuyunun test işlemleri minimum 6 ay sürüyor(örn: Türkali-2 kuyusu). Yani tespit kuyusu açılmadan sadece beyan var. Bizde gaz bulunmasını elbette isteriz. Ancak; itirazımız yapılan açıklamalarım bilimsel bir dayanağının olmamasınadır. Bu alandaki bulguları sanki rezervmiş gibi ifade etmeleri doğru değildir. 
Buna rağmen, AKP iktidarı rezervi dahi bilinmeyen bu gazın üretimini yabancı firmalara anahtar teslimi vermiştir. Filyos ile 170 km mesafedeki kuyu arası doğalgaz boru döşeme işini anahtar teslimi yabancı firmaya 700 milyon dolar karşılığı, filyos tesislerinin yapım işini de anahtar teslimi yabancı firmalara 300-400 milyon dolar karşılığı veriyor. Sonuçta borular döşeniyor, filyos da işleme tesisi yapılıyor ancak net rezerv bilinmiyor. Üretilmesi planlanan doğalgaz net rezerv tespit edilmeden milyar dolar üzerinde yatırım yapılmasını oldukça manidar buluyorum. Ayrıca milli ve yerliyiz teranesini söyleyen iktidara sormak lazım, “milli ve yerli” olmak bu işleri yabancı firmalara vermek midir? 
Değerli vatandaşlar, Karadeniz’de ilk kuyu da ki bulgular üzerinden bulunduğu söylenen gaz için Cumhurbaşkanı hiçbir bilimsel dayanağı olmadığı halde bu bulguları rezerv olarak açıkladı. Bu sadece siyasi propaganda amaçlıdır. Hatta enerji bakanı Dönmez 2026 yılında doğalgaz ihtiyacımızın üçte birini kendi kuyularımızdan karşılanacağını açıkladı. Peki söyledikleri doğru mu?
Cumhurbaşkanı Karadeniz’de 10 kuyu açıldığını ve her birinden günde 1 milyon m3 doğalgazı milli iletim sistemimize aktarılacağını ifade etti. Bu ifade esas alınırsa 10 kuyudan bir günde 10 milyon m3 , ayda 300 milyon m3, yılda 3 milyar 600 milyon m3 doğalgaz üretilecek demektir. Ülkemizin yıllık doğalgaz tüketimi 60 milyar m3 tür. Oranlarsak ihtiyacın sadece %6 sına karşılık gelir. AKP yönetimi aldatılmanın yanında aldatma konusunda da uzman galiba. Çünkü üçte biri 20 milyar m3 tür. Yani her şeyleri yalan. Tek amaçları seçim kazanmak olan bu iktidar daha ne yalanlarla milletimizi aldatacak göreceğiz. Doğalgaz konusundaki algı bunlardan biridir.
Sonuç; Karadeniz’de bilimsel tespitlere dayalı net Doğalgaz rezerv tespiti yapılmadan, bulgulara dayalı yatırımlar son hızla devam ediyor. Bu yapılar gösterilerek Doğalgaz üretildiği algısını milletimize empoze edeceklerdir.
Biz doğruları söyleyeceğimiz konusunda milletimize söz verdik. Sözümüzü tutuyor  ve siz vatandaşlarımızı uyarıyoruz. İnanmayın bu iktidara. Bunların dini ve milli duygularımızı istismar etmelerine izin vermeyin, yalanlarına aldanmayın. DOĞRU PARTİ iktidarında bizler milletimize her zaman ve her şart da sadece doğruları söyleyecek, asla ve asla aldatan, aldanan olmayacağız. Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları başkanı olarak muhtemelen Ocak ayı içerisinde enerji konusunda dalında uzmanların da yer alacağı bir basın toplantısı ile enerji de “yerli ve milli” nasıl olunur anlatacağız.
Selam ve saygılarımla                                

15.Aralık.2022

Cezmi Orkun
Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı
(Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilik Politikaları Başkanı)

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN