EYT'de Ortalama Maaş Belli Oldu!

EYT maratonunda sona gelindi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle EYT'liler ilk maaşlarını alabilecek.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. EYT’ye ilişkin kanun teklifi 7 Şubat Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesinin ardından kanunlaştırılacak. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu yaptığı bir açıklamada EYT’lilerin ilk maaşlarını mart ayı itibari ile alacaklarını açıkladı. EYT’den yararlanmak isteyen 1 milyon 100 bin kişi SGK’nın yolunu tuttu. İlk etapta 2,2 milyon kişi emekli olması beklenirken borçlanma tutarı 44 milyar liraya ulaştı.

KİMLER HEMEN EMEKLİ OLACAK?
Teklifi göre, sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SSK’lılardan 5000–5975 prim gününü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar yasa yürürlüğe girdiğinde hemen emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR’a tabi olanlardan kadınlarda 7200, erkeklerde 9000 prim gününü tamamlayanlar da yasa çıktığında emekliliğe hak kazanacak. 

ÇALIŞANLAR İÇİN YÜZDE 5 DESTEK PRİMİ
Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek. Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 28 Aralık 2022’de EYT’de yaş sınırı olmayacağını açıklamasının ardından borçlanma için 28-29-30- 31 Aralık’ta SGK’ya 1 milyon 100 bin kişinin müracaat ederek borçlanma için tahakkukta bulunduğunu belirterek, “4 gün içinde tahakkuk 44 milyar lira ama tahsilat olmadı. Şubat ayının sonuna doğru ödemelerini gerçekleştirmiş olacaklar” dedi.

ORTALAMA MAAŞ 8 BİN 733
AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’in, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili verdiği bilgiye göre,ortalama aylık tutar; SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira, Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için 12 bin 389 lira, tüm kurumlar için ortalama ise 8 bin 733 lira olacak. Hemen emekli olabilecek 2,2 milyon sigortalının ortalama yaşı 48.5, ortalama emekliliğe kalan süre ise 6.3 yıl olarak hesaplandı.
 

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN