Geçici Olarak Ormanlık Alana Giriş Çıkış Yasaklandı

Elazığ'da orman yangınlarını engellemek amacıyla 30 Eylül'e kadar kent merkezi ile ilçelerde belirlenen ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar geçici olarak yasaklandı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Elazığ Valiliği  tarafından artan sıcaklar ve kuvvetli rüzgar nedeniyle 1 Temmuz  -30 Eylül  2022 tarihleri arasında ormanlara girmenin, orman çevresinde ve içinde mola vermenin, orman alanlarında piknik yapmanın yasaklandığını açıkladı.

Valilik  Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan hava tahmini raporlarında sıcaklık değerlerinin artacağı yönündeki değerlendirme üzerine ormanlık alanlarda yangınlara karşı bir dizi tedbirler alarak, piknik ve mesire alanları dışında  orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yasaklandığını yazılı açıklama yaparak duyurdu.

30 EYLÜL’E KADAR YASAK

İl genelinde orman yangınlarının önlenmesi çerçevesinde Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın imzasıyla genel emir yayımlandı.  Alınan kararda, 1 Temmuz 2022 tarihinden 30 Eylül'e kadar  geçerli olmak üzere piknik ve mesire alanları haricinde ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar yasaklandı.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI

Alınan kararlarda, kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması yasaklanırken, ormanlık alanlara yakın yerlerdeki düğün organizasyonlarında yangın çıkarabilecek havai fişek ve dilek balonu organizasyonları da yapılmayacak. Orman yangınlarına büyük sebebiyet verdiği bilinen anız yakılmasının da yasaklandığı açıklamada, elektrik hatlarının yangına sebebiyet vermemesi için gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi.

GÖREVLİLER HARİÇ GİRİŞLER YASAK

Orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alınacağını  bildiren Elazığ Valiliği, " Ülkemiz genelinde orman yangınlarının arttığı gözlenmekte olup son günlerde de orman yangınları açısından oldukça yüksek risk taşıyan (yüksek sıcaklık, aşırı rüzgar, düşük nem) olumsuz hava şartları oluştuğu görülmektedir. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü hava tahmin raporlarıyla bölgemizde mevsimsel sıcaklık değerlerinin artacağı, buna dayalı olarak önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle, ilimizde orman yangınlarının artabileceği değerlendirilerek, milli servetimiz olan ormanlarımızın yangına karşı korunması amacıyla; İçişleri Bakanlığının 27.07.2020 tarih ve 12254 sayılı Genelgesi ve 1.07.2021 tarih ve E-23635644-249-10814 sayılı Orman Yangınları konulu emirleri gereği Elazığ İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından kararlar alınmıştır Ekli Listede belirtilen ormanlık alanlara görevliler hariç girişler 01/07/2022 – 30/09/2022 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır.” denildi.

ATEŞ YAKMAK YASAK

Kararda, Fethi Sekin Orman Parkı Orman Alanı, Yukarıçakmak Orman Parkı Orman Alanı, Sivrice Akpınar Orman Parkı Orman Alanlara girişlerin serbest ancak mangal, semaver ve ateş yakmanın  yasak olduğu bilindirilirken, İlçe Kaymakamlıklarının ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün  koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacakları bildirildi.

ÇOK SAYIDA BÖLGEDE GİRİŞ YASAK

Ormanların yoğun bulunduğu çok sayıda bölgeye 30 Eylül'e kadar girişlerin yasak olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; " Harput –Alayaprak-Oymaağaç Köylerindeki orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Yukarıçakmak orman alanları ve ağaçlandırma sahaları Çatalharman Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları , Salkaya Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları

Kurtdere Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları ,Meşeli Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Karataş Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları  , Hüseynik Mahallesi orman alanları ve ağaçlandırma sahaları , Küllük Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları , Yeniçubuk Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Sivrice İlçesi Kürk Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları , Sivrice İlçesi Karaçalı Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları , Maden İlçesi Gezin Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Baskil İlçesi Kuşhan ( Şahaplı, Düğüntepe, Şefkat Mahallesi) orman alanları ve ağaçlandırma sahaları Baskil İlçesi Aladikme Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Keban İlçesi Sağdıçlar Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları

Keban İlçesi Pınarlar Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları 18- Keban İlçesi Büklümlü Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Keban İlçesi Taşkesen Köyü orman alanları ve ağaçlandırma sahaları"


 

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN