Gurbette' fotoğraf sergisi Elâzığ'da

31 Ekim 2022 saat 14.00 de resmi acilisi yapilacak acilisa Hollanda Büyük Elçilisi Joep Wijnands ve Fırat Üniversitesi rektoru Prof. Dr. Fahrettin Goktas beyin katılımı ile gerçeklestirilecektir.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Hollanda’ya resmi olarak 1964 yıllardan itibaren göç eden Türklerin karşı karşıya kaldıkları sorunları ve güzellikleri konu alan ‘Gurbette’ fotograf sergisi 31 Ekim ve 7 Kasim  tarihleri arasında Elâzığ´da Fırat Üniversitesinin Atatürk Kültür Merkezin´de ziyretcilerini bekliyor. 31 Ekim 2022 saat 14.00 de resmi acilisi yapilacak acilisa Hollanda Büyük Elçilisi Joep Wijnands ve Fırat Üniversitesi rektoru Prof. Dr. Fahrettin Goktas beyin katılımı ile gerçeklestirilecektir.       

Hollanda’ya göç 
Hollanda-Türk İşgücü Anlaşması bundan tam 58 yıl önce Lahey’de imzalandı. 19 Ağustos 1964’te hayata geçirilen anlaşma ile ilk dönemde Hollanda’ya yaklaşık 5 bin kişi göç etti. O dönemde memleketlerini arkalarında bırakıp çalışmaya giden Türkler,  yıllar içinde burada yeni hayatlar kurdu. Zamanın’da “Gastarbeider” yani ‘misafir işçi’ olarak adlandırılan birinci kuşağa süre zarfında her ne kadar göçmen, etnik azınlıklar ve yabancı’lar gibi terimler kullanıldıysa’da yarım asır sonra bu terimler yerini ‘Nederlandse Turken’ yani ‘Hollandalı Türkler’ kavramina bıraktı. Kısacası zorlukları ve güzellikleri ile inişleri ve çıkışları Hollanda’da ‘kollektif’ bir tarihimiz oluştu.

Şimdi nüfusu 500 bine yakın olan Hollanda’daki Türkler ülkedeki en büyük azınlık gurubu oluşturduğu gibi siyasetten, kültüre, araştırmadan iş verenine kadar her sektörde temsil ediliyorlar .

Peki ama yarım asırda bu süreç nasıl bu aşamaya geldi? Hollandaya gelen birinci nesil Hollandalılar tarafından nasıl karşılanılıyorlardı? Birinci nesil Hollanda’da ne tür zorluklar’la karşılaştı?Hollandaya Göç fotoğraf sergisinde - fotoğraflar ve hikayeler eşliğinde bu yarım asırlık ‘kollektif’ tarihimizi görme ve okuma fırsatınız olacak.

İşçi göçü anlaşması neden yapıldı?
Birinci nesil Türkler Hollanda’da nereler’de çalıştılar?
Pansiyon hayatları nasıldı?
Birinci nesil ne tür şartla içinde yaşamlarını idare ediyorlardı?
Birinci nesilin Hollandalı komşuları ile geçimleri nasıldı?
Hollandalı’lar 1960 yıllarıinda Türkler için neler düşünüyorlardı?

Bunun yanında dil sorunları, aile birleşimi, kültür,spor, siyaset ve inanç la alakalı benzeri konular hepsi bu segide işledik. Bunun yaninda Marmara Universitesi, sanat bölumu ögrencilerinin Goc temasi altinda yaptiklari sanat eserleri sergide yer bulacak. 

GURBETTE fotoğraf sergisi için Şahin Yıldırım’ın 2014 teki ‘50 jaar, 50 verhalen’ yani 50 yılda, 50 öykü ‘ kitabından esinlerek gercekleştirildi. Bu sergi daha önce Hollanda’da farklı şehirler’de yine Hollanda genelinde düzenlenen eşya ve doküman kampanyası ile toplanan kişisel eşyalar  (İş ayakkabısı, iş elbisesi,  tahta bavullar, eskiye ait kasetler, iş veren anlaşması, siyah-beyaz resimler vesaire) eşliğinde dolaştırıldı ve Hollanda’daki kollektif tarihimiz farklı temalar eşliğinde alanında uzman kişiler ile birlikte detaylı bir şekilde işlenildi.

Sahin Yildirim: “Bu sergi ile hedefimiz Hollanda’da olusan kollektif tarihimize sahip cikmak ve yeni nesillere aktarmak, ayrica iki ülke arasında köprü vazifesi görerek ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sunmak istiyoruz. Suanda Hollanda dis ulke olarak ulkemize enc ok yatirim yapan ulke. Ayrica Hollanda’nin Lahey sehrinde 15 bin Elazigli vatandasimizin yasadigini goz onunde bulundurdugumuzda bu calismanin onemi dahada one cikmis oluyor.”

Sergi resmi açılış tarihi: 31 Ekim 2022 saat 14.00
Açılış yeri: Fırat Üniversitesi AKM (Atatürk Kültür Merkezi)
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN