Kas Seğirmeleri

Çoğunlukla yüz, kol ve bacaklarda görülen kas seğirmesi nedenlerini ve çözümlerini araştırmaya başlamalısınız.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Sporcuların çoğu, zaman zaman kas seğirmesini deneyimliyor. Çoğunlukla yüz, kol ve bacaklarda kas seğirmesi meydana gelir. Vücudun her bölümünde kas seğirmesine denk gelinebilir. Normal şartlar altında beyin, kaslarla sorunsuz bir şekilde iletişim kurarak kasılmalarını emreder, ancak bu sinyal dengesiz hale geldiğinde kaslar seğirmeye başlar ve bizleri rahatsız eder. Genelde bu durum pek uzun sürmez maksimum 1-2 dakika kadar yaşanır ve seğirme son bulduktan sonra unutulur gider. Eğer, uzun süreli kas seğirmesi nöbetlerinden şikayetçiyseniz, seğirmeleriniz kas kramplarına dönüşmeden önce bu sinir bozucu rahatsızlığın nedenlerini ve çözümlerini araştırmaya başlamalısınız.

Su Tüketimi
Az su tüketmek ülkemizde de sıklıkla yapılan ve çok büyük sağlık sorunlarına neden olabilen bir durumdur. Vücudumuz yaklaşık %60 sudan oluşur ve kasta su konsantrasyonu % 80 civarındadır, bu nedenle gerekli miktarda su tüketilmediği zamanlarda olumsuz durumların oluşması oldukça olasıdır. Bunun çözümü ise oldukça basittir. İnternet çağında bilgiye ulaşmak artık çok kolay, gencinden yaşlısına herkesin elinde telefon ve tablet varken günlük su ihtiyacımızın ne kadar olduğunu boy, kg, ve yaş indekslerimizi girerek buradan rahatça öğrenebilir, uygulamaya geçebiliriz.

Yetersiz Elektrolit Seviyesi
Vücudunuza gerekli su miktarını sağlamış olsanız bile hala kaslarınızda seğirmeye neden olabilecek bir eksik bulunmaktadır. Bu eksik ise elektrolitler yani vücudunuz için önemli olan minerallerdir. Yapılan araştırmalar özellikle sporcuların yapacağı egzersiz ve terlemenin ağır elektrolit kaybına neden olabileceği ve bazı ilaçların da aynı etkiye sahip olabileceği yönündedir. Çözümü ise oldukça basittir. Potasyum ve magnezyum içeren içecekler veya yiyecekler mineral seviyenizi yenileyecektir. Ayrıca, ilacın elektrolitlerinizin azalmasına neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Tabii ki doktorunuzla danışmanız gereken bir diğer konu ise gerekli testler ile birlikte mineral eksikliğiniz var olup olmadığıdır. Sonuçları öğrendikten sonra mineral konusunda bir eksikliğiniz varsa doktorunuza tekrar danışarak bu içecekleri veya gerekliyse ilaç ile takviyesine başlayabilirsiniz.

Çok Fazla Kafein Tüketimi
Sporcuların genelenin yaptığı bir hata olan aşırı kafein tüketiminin sebep olabileceği birçok sağlık problemi bulunmaktadır. Çoğumuz da bu sağlık sorunlarının oluşabileceğini biliyoruz ancak sabahları kahve ile güne başlamadan uyanamayıp performansımızın düşük olacağı düşüncesinden de kurtulamıyoruz. Aslında bu düşünce yanlış bir düşünce olmasa da bunu kontrolsüz olarak yapmak en büyük yanlışlardan biridir. Hem sabah işe veya okula giderken kahve tüketmek hem öğleden sonra kahve tüketmek hem de spor salonuna giderken kahve veya bir antrenman öncesi içeceği içmek vücudunuza alacağınız kafeini çok yüksek miktarlara çıkaracak ve çeşitli sağlık sorunlarında neden olacaktır. Sporcular için günlük 300-400mg kafein sınır olarak görülmektedir. Bunun üzerine geçmemenizi ve vücudunuza aldığınız kafein miktarını bilmenizi öneriyoruz.

ANTRENÖR : MEHMET ALİ LÜLE

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN