Küçük evlere büyük rağbet

Arsa maliyeti, demir, çimento, işçilik ve benzeri inşaat maliyetlerinin artmasıyla konut fiyatları aşırı bir şekilde yükselirken, alternatif arayanlar bu maliyetlerin hiçbirinin olmadığı mobil evlere yöneldiler.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Tüm dünyada “Tiny House” ya da “Tiny Home” adıyla bilinen bu küçük evlere üstelik fatura da gelmiyor. Özellikle pandemi döneminde mobil evler ve karavanlara olan ilgi hızla artarken küresel pazar yaklaşık 3 kat büyüdü. “Yurt iç ve dışından talepler her geçen gün artıyor, siparişlere yetişmeye çalışıyoruz.” diyen yerli üreticiler Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye de ihracat yapıyor.

İnşaat maliyetleri yükseldi, konut pahalı, yaşam alanları küçülüyor

Çeşitli mobil ev ve karavan modellerinin sergileneceği Tiny Home Show Modüler Mobil Prefabrik Ev ve Yapıları Fuarı, 19-23 Ekim 2022 tarihlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında 5 gün boyunca İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyarete açık olacak. Fuar organizatörü Birleşik Fuar Yapım Anonim Şirketi (BİFAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Çetin “İnşaat maliyetleri yükseldi, konut pahalı, yaşam alanları gün geçtikçe küçülürken insanlık buna adapte oluyor. Gelecekte ekolojik ve ekonomik mobil yaşam çok fazla yaygınlaşacak inancındayız.” dedi.

Çetin, sektörün gelişimi açısından fuarın önemini vurgulayarak “Modüler, mobil ev sektörünün en prestijli firmalarını ve üreticilerini bir araya getiriyoruz. Yurtiçi ve yurtdışından yatırımcılara, proje sahiplerine, işletmelere, mimarlara, müteahhitlere en son teknoloji ve tasarım küçük ev çözümleri sunulan Tiny Home Show fuarı, eş zamanlı olarak organize edilecek etkinlik, seminer ve eğitimlerle sektörün buluşma noktası olacak. Dünya genelinde yaklaşık 144 milyar doların üzerindeki mobil ev ve karavan pazarında artık 60’dan fazla ülkeye ihracat yapan yerli firmalarımız var. Pazarda ağırlığımız gün geçtikçe artıyor” dedi.

Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere Avrasya bölgesinden de önemli alıcılar ve yatırımcılar ağırlanacağı fuarda çelik, ahşap, konteyner, prefabrik, bungalov, mobil evler ve çadırların yanı sıra karavan çeşitleri ve kamp ürünleri de sergilenecek. 10 metrekareden başlayıp 40 metrekareye kadar farklı boyutlarda Tiny Home modellerinin fiyatları kullanılan malzeme ve büyüklüğe göre 200 bin TL’den, karavanlar ise 60 bin TL’den başlayarak özelliklerine göre milyonları bulabiliyor.

Tiny house nedir? Ne tür avantajları var?

‘Tiny House’ ya da “Tiny Home” Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre 2mt 55cm sabit genişliğe, maksimum 10mt uzunluğa, römork dahil 4mt yüksekliğe, 3 bin 500 kg ağırlığa sahip plakalı ve ruhsatlı karavan olarak tanımlanıyor. Bu evlerin en dikkat çeken özelliklerinden birisi elektrik, su, doğalgaz gibi faturaların olmaması. ‘Tiny House’ güneş enerjisi panelleriyle kendi enerjisini üretebiliyor. Su deposu veya su kuyusu açılarak karşılanan su, arıtma cihazıyla steril hale getirilebilirken fosseptik sorunu ise toprakta açılan derin kuyu aracılığıyla ya da ekolojik, kompost tuvaletlerle çözülüyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre vasıta olarak tanımlandığından dolayı emlak vergisi, motoru olmadığı için ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) yok. Depreme en dayanıklı yapılar. Arsa maliyeti, demir, çimento, işçilik gibi inşaat maliyetleri olmadan saatler içerisinde kurulabiliyor. Kısacası ekonomik, doğayla dost ve güvenli bir yaşam sağlayan küçük evler gelecekte çok daha yaygınlaşacak gibi görünüyor.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN