MÜSİAD'da Gündem DSİ Faaliyetleri

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen, Dost Meclisi Toplantısı'nda bu hafta küresel anlamda etkisini göstermekte olan su sıkıntılarının yaşanması ve su kullanımının önemi ile alakalı üyelere bilgilendirmelerde bulunuldu.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Toplantı Teiaş 13.Bölge Müdürü Ahmet Saraç’ın ev sahipliğinde, DSİ 9.Bölge Müdürü Mahmut Dündar ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kenan Peker’in katılımı ile gerçekleşti. 

MÜSİAD üyelerine, öncelikle kurumu hakkında bilgilendirmelerde bulunan, DSİ 9.Bölge Müdürü Mahmut Dündar, kurumunun yapısı, çalışma alanları, yapılan faaliyetler, il için planlanan projeler ve ilin sulama stratejisi ile alakalı gerekli bilgilendirmelerde bulundu.
Bölge Müdürlüğü  38 534,6 km2’lik alan içerisinde, Türkiye’nin alan olarak %5’ini, nüfus olarak %2,20’sini oluşturan ve 2014 yılı Türkiye İstatistik Kurumu adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre  % 27’si kırsal kesimde olmak üzere toplam 1 696 081 kişinin yaşadığı Elazığ İli merkez olmak üzere Malatya, Tunceli, Bingöl İlleri ile Erzincan İlinin Kemaliye İlçesinde su ve toprak kaynaklarını geliştirme, projelerinin ön etüt ve ana done toplama aşamalarından itibaren her safhasında faaliyet göstermektedir.

SULAMA PROJELERİ
999 146 hektarlık tarım arazisi potansiyeli içinde DSİ tarafından etüd edilen sulamaya elverişli arazi miktarı 473 960 hektar ve bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 340 589 hektar civarındadır. 17 293 hektarı yeraltı sulamaları olmak üzere halen bu miktarın yaklaşık 248 331 hektarlık bölümü ( %73 )  sulanmaktadır. 55 881 hektarlık bölümü ( %16 ) ise yatırım programlarına girmiş ve 36 377 hektarlık bölüm ( %11 ) planlama ve projelendirilme aşamasında olduğunu belirtti.

Ülke genelinde 2022 yılı içerisinde istenilen düzeyde alınan kar yağışı verilere de yansıdığını belirten Dündar, 2022 su yılı verileri dikkate alındığında geçen yıla göre Türkiye genelinde yüzde 45, 4, Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 31,6 ve Elazığ’da yüzde 42, 8’lik bir artış oldu. Yağışlarla beraber Elazığ’da bulunan barajların doluluk oranı artarken bazı barajlar ise yüzde 100 seviyesine ulaştığını belirtti.

Geçen sene yaşanan kuraklık herkesi etkilemiş, içme suyunda sıkıntılar yaşanırken çiftçiler zor günler geçirmişti. Fakat 2022 yılında ülke genelinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesinde de istenilen kar yağışı alındı. Verilere göre ülke genelinde geçen seneye göre yüzde 45,4’lik, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 31,6’lık ve Elazığ’da yüzde 42, 8’lik bir artış meydana geldi. Bu yağışlar barajların debisine de yansıdı. Kalecik Barajı yüzde 100, Kanatlı Barajı yüzde 50, Cip Barajı da yüzde 30 aktif doluluğa ulaştı. Ayrıca enerji üretiminde aktif olarak kullanılan Keban Barajının doluluk oranının yüzde 16,8 ve geçen sene adeta kuruyan ve içme suyu kullanımında büyük rol oynayan Hamza Bey Barajının ise yüzde 10 olduğu öğrenildi. Herhangi bir kullanımı bulunmayan Hazar Gölü’nün ise seviyesini koruduğu bildirildi. 2021 yılına göre daha sevindirici bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu dile getiren DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, yağışların çiftçiler için verimli bir tarım yılı geçirmeleri açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Sulama yapılırken aşırı su tüketiminden kaçınmaları ve verimli bir şekilde kullanmaları konusunda çiftçileri uyaran Dündar, kendilerinin de bir takım önemler aldıklarını ifade etti.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan MÜSİAD Elazığ Başkanı Tekin Gürkan; "Elazığ’ımızın gelişimine katkı sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Dost Meclisi toplantılarımızın bu haftaki konuğu değerli DSİ 9. Bölge Müdürü sayın Mahmut Dündar Bey oldu. Kendisine davetimize icabet edip, vermiş olduğu bilgiler için ve Teiaş 13.Bölge Müdürü Sayın Ahmet Saraç Beyefendi’yede  ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini iletti.
Toplantı soru cevap kısmı ile devam etti.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN