Savunma Sanayii Elazığ İl Buluşması Gerçekleşti

Savunma Sanayii Elazığ İl Buluşması Programı Elazığ TSO'da Gerçekleşti

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Savunma Sanayii Başkanı Prof.Dr.İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Av.Şuay Alpay, Elazığ Valisi Dr.Ömer Toraman, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fahrettin Koca, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, Akademisyenler ve Sanayicilerin katılımıyla, “Savunma Sanayii İl Buluşması Programı Elazığ TSO Murat Zorluoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

ASELSAN’dan, TAİ’den, TUSAŞ’dan, HAVELSAN’dan ilimize yatırım bekliyoruz.
Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İdris Alan, “Ülkemiz için büyük öneme sahip seçimler vesilesiyle ilimizde ve odamızda çok kıymetli bürokratlarımızı ağırlamaktan büyük kıvanç duyduğumuzu ifade etmek istiyorum.
6 Şubat tarihinde yaşanan ve Ülkemizi yasa boğan felakette 11 ilde büyük yıkımlar ve can kayıpları yaşandı. Depremlerde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet, ülkemize sabır ve başsağlığı diliyorum.  Sayın Başkanım; Depremin etkilerinden biri de ekonomik hayatı ciddi anlamda olumsuz etkilemesiydi. Elazığ bu süreçte ticari anlamda büyük yara aldı. Alacaklarını tahsil edemeyen Üyelerimiz bankalara muhtaç kaldı. Kredi notu yüksek olanlar finansa erişebilme noktasında problem yaşamazken, ciddi sayıda üyemiz mağduriyet yaşadı. Ancak olumlu taraflarından bakacak olursak, Elazığ yenilenen yapı stokuyla, depremleri çok hafif sayılabilecek yıkımla atlattı. 

Yaşadığımız bütün zorluklara rağmen bir seçim sürecine girildi. Bizler de üzerimize düşeni yapmak, Elazığ’ımızı yukarı doğru ivmelendirmek adına bütün siyasi partilere bir manifesto ilettik. Bu manifestoda Elazığ’ın ekonomisini doğrudan ilgilendiren, sonuca kavuşturulması halinde yakın tarihlerde şehrimizi bambaşka seviyede göreceğimiz maddeler yer alıyor. 

Sayın başkanım; az önce bahsettiğim gibi, Elazığ’ımız sağlam binalarıyla gelecekte yaşanacak depremleri de kapsayacak şekilde hepimize güven vermiştir. Sizlerden Elazığ iş dünyası olarak ricamız Manifestomuzun maddelerinin üzerine düşülmesidir. Yine Teknokentiyle, OSB’siyle ve Ülkesine hayırlı hizmetler sunmak isteyen Üye profilimizin tedarik noktasında Savunma Sanayimizle daha yakın olmasını umut ediyoruz ki, bugün burada girişimcilerimizle bir arada olmanız bu noktada büyük önem arz ediyor. Elazığ; Üniversitesiyle, Teknokentiyle ve hevesli Sanayicisiyle Doğu Anadolu bölgesinde Teknolojik Üs olmaya en yakın il olarak öne çıkıyor. Dün, Sayın Savunma Sanayi Başkanımız’ın kardeş şehrimiz Malatya’da vermiş olduğu müjde bizleri ziyadesiyle mutlu etmiş ve heyecanlandırmıştır. Hemşehrimiz, çok kıymetli Savunma Sanayi Başkanımız Sayın Prof.Dr.İsmail Demir nezdinde ASELSAN’dan, TAİ’den, TUSAŞ’dan, HAVELSAN’dan ilimize yatırım beklediğimizi de ifade etmek istiyorum.

Elazığ Kamuoyu; Buraya gelip Sanayicilerimiz ile bir arada olan, Ülkemiz için çok önemli hizmetler yapmış ve önemli konumlarda bulunan Başta Savunma Sanayi Başkanımız  Prof.Dr. Sayın İsmail Demir’e, Milli Savunma Bakan Yardımcımız Sayın Av.Şuay Alpay’a ve beraberindeki heyete huzurlarınıza en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyor. Buluşmamızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”  dedi

Elazığ’a Spesifik Bir Proje İle Geldik
Baba ocağı Elazığ’da olduklarını aktaran Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Depremin hemen sonrasında, bölgeye yönelik destek ve yardım faaliyetleri geniş ve uzun vadeli program çerçevesinde yapılması diye düşündüğümüz iskan ve istihdam projeleri ortaya koyduk. Büyük savunma sanayi şirketlerimizin bölgeye kalıcı yatırımlar ve konutların beraberinde inşa edecek bir sürece girmekti. Şirketlerimizle kafa kafaya verip hangi ilde hangi bölgede ne tür bir yatırım yapılabilir, bölgeye ne destek sağlar diye bir çalışma yaptık. Bu çalışma çerçevesinde, illerimizi teker teker gezip ziyaret ediyoruz. Kahramanmaraş’a gittik oradan Gaziantep İslahiye’ye oradan da Hatay’ın Kırıkhan ilçesine gittik. Hepsinde bir yatırım kararı verdik ve her bir yatırımı da şirketlerimizin de bir tanesine adresledik. Devamında dün Malatya ve Adıyaman illerimize gittik orada yapılacak yatırımları gündeme getirdik. Bugün de Elazığ’dayız. Elazığ’a daha önceden de gelmiştik. Sanayicilerimiz ve ticaret adamlarımızla savunma sanayi için neler yapabiliriz konusunu birkaç başlık arasında konuşmuştuk. Çok küçük adımlar atılabildi ama Elazığ’da çok küçük adımların dışında özel somut bir adım ortaya çıkmadı. Bu bakımdan diğer illerde yaptığımız gibi, Elazığ’a geldiğimizde de spesifik bir proje ile gelelim dedik. İleride önü çok açık olabilecek teknolojik bir alan olsun diye düşündük. Malum son zamanlarda çip kriziyle beraber dünyada çip meselesinin ne kadar önemli olduğu görüldü ve Türkiye’de çip üretimi şimdiye kadar laboratuvar ölçeği dışında yok. Çip ile ilgili biz bir şirket kurduk. Bu şirketin ana sorumluluğu büyük çip politikasını öncelemek ve onunla ilgili çeşitli iş birlikleri yatırımlarını tarihe geçirmek, teknolojiye göre belirtmek ve çip kılıflama diye ilk adımı TÜYAR şirketimizle beraber inşallah burada atacağız” cümlelerini kullandı.

Konuşmalarına devam eden Savunma Sanayi Başkanı Demir, “Akabinde benimde yönetim kurulu başkanlığını yaptığım Savunma Teknolojileri Şirketlerimizin çeşitli ürünleri var. Bunlardan biri duvar arkası dediğimiz bir ürün. Uzun zaman önce bu meskun mahal alanlarda teröre karşı yapılan mücadelelerde kullanılan duvar arkasını görüntüleyen, oradaki canlının varlığını tespit eden bir sistemdi. Bir zaman sonra çok ihtiyaç olmadığı için kenara bırakılmıştı. Depremin ardından bölgeye gönderdiğimiz ürünün ne kadar etkili olduğunu gördük. 30’a yakın vatandaşımızın enkazdan çıkartılmasında etkili oldu. Şuan da Savunma Sanayi Teknolojilerinde afet ile ilgili teknolojilerde kullanılmasının önemini etkisini gösterdi. Onlarca yeni ürünün hem Türkiye’de hem de dünyada kullanılmasının önünü açtı. Teknolojisi geliştirilerek çalışmalar devam ediyor. Bu ürünümüzün Elazığ’da üretilmesi ile ilgili Savunma Sanayi Teknoloji Şirketimizi harekete geçirmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

3’üncü adımlarının ise bir yazılım evi oluşturmak olduğunu belirten Başkan Demir, “Fırat Üniversitesi'nin ne kadar köklü ve yetkin özellikleri olduğunu biliyoruz. Türkiye genelinde de üniversitemizi yakından tanıyanlar bunu çok iyi biliyor. Genelde bir farkındalık eksikliği var ve üniversitemizin bu kabiliyetlerini hayata geçirmek, ürünleştirmek konusunda da biraz eksiğiz gibi geldi. Bir yazılım evi kurarak HAVELSAN ve STM’nin önderliğini yaptığı siber güvenlik ve çeşitli simülasyon yazılımları var. Çok geniş bir alan. Bu alanda da kuracağımız yazılım evinde bu şirketlerimizin harekete geçireceğiz ve faaliyet göstereceği ürünlerle ilgili bir yazılım kampüsü oluşturup orada da gençlerimizi yazılımı bire bir alerji etmek istiyoruz” sözlerini kullandı.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN