Şiddet Haritası Korkutuyor

Umut Vakfı Türkiye Silahlı Şiddet Haritası' 2022 raporunu yayımladı. Rapora göre, Elazığ ülke genelinde 33. Sıra'da yer alırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise ikinci sırada bulunuyor.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Rapor, silahlı şiddette yaşanan artışı gözler önüne sererken Elazığlılar ise toplumdaki bireysel silahlanma oranının yükselmesi ve ekonomik sorunlarla ilgili olduğunu söylediler.

HABER: GÜLÇİN TURGUT

Her yıl yerel ve ulusal medyayı yansıyan şiddet olaylarını yayınlayan Umut Vakfı, 2022 yılı Silahlı Şiddet raporunu da yayınladı. Raporuna göre, Elazığ’da 50 şiddet olayı yaşandı. Yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 19 kişi öldü ve 65 kişi yaralandı.

ELAZIĞ BÖLGEDE İKİNCİ

Doğu Anadolu Bölgesinde 2022 yılında ölü ve yaralı sayılarına bakıldığı zaman Malatya’da 88 olay meydana geldi. Olaylarda 30 kişi hayatını kaybederken 95 kişi yaralandı. Malatya’dan sonra Elazığ en çok şiddet olayının yaşandığı ikinci il oldu.50 olay meydana geldi. Olaylarda 19 kişi hayatını kaybederken 65 kişi yaralandı. Elazığ’ı 28 olay ile Erzurum takip etti. Erzurum’da yaşanan olaylarda 21 kişi hayatını kaybetti ve 24 kişi yaralandı.

ÇEŞİTLİ TÜFEKLER KULLANILDI

Rapora göre, Silahlı şiddet olaylarının 616’sında (yüzde 15,46) kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 (yüzde 84,54) cinayet ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silahların türevine baktığınızda; 143’ü beylik silahı olmak üzere (asker ve polislerin kullandığı resmi silahlar) 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kalaşnikof dahil çeşitli tüfekler kullanıldı.

VATANDAŞLAR: BİREYSEL SİLAHLANMAYA ÖNLEM ALINSIN

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Elazığlı vatandaşlar, Türkiye’de silaha ulaşımın çok kolay olduğunu ifade ettiler. Polisin ve Askerin görevlerini hakkıyla yerine getirdiklerini her an her yerde olduklarını belirterek, bireysel silahlanmaya önlem alınması gerektiğini belirttiler. 

İNSANLAR PSİKOLOJİSİ BOZULDU

Ülkede bir çok ihsanın ruhsal sıkıntılar yaşadığı söyleyen Ahmet Aksu, “Şiddet olmaması gerekiyor.

Üzücü bir tablo, hem ülke genelinde hem de ilimizde. Deprem pandemi ve ekonomi sıkıntı derken insanlar psikolojisi bozuldu bence.   Şiddet olmaması gerekiyor. Üzücü bir tablo, hem ülke genelinde hem de ilimizde.

Deprem pandemi ve ekonomi sıkıntı derken insanlar psikolojisi bozuldu bence. 

Şiddete hayır dememiz lazım. Aile bağları kopmaya başladı, şiddet olayları artama başladı.

Toplum olarak psikolojisi yönden de iyiye gitmiyoruz. Buda sosyal- ekonomik yaşanan her şeyin etkisi var. Keşke hiç olmasa.” dedi.

ŞİDDETE HAYIR DEMEMİZ LAZIM

Türkiye’de silaha ulaşımın çok kolay olduğunu ifade eden Mehmet Dinç, “Şiddete hayır dememiz lazım.

Aile bağları kopmaya başladı, şiddet olayları artama başladı.

Toplum olarak psikolojik yönden de iyiye gitmiyoruz.

Buda sosyal- ekonomik yaşanan her şeyin etkisi var.

Keşke hiç olmasa.

Hiçbirimiz güvende değiliz, bir serseri kurşun her an isabet edebilir.

Türkiye’de silah edinmek çok kolay. Taşıma ruhsatını arttığında maalesef silahla ilgili suçlarda artış oluyor.

Buna önlem alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

BİZİM ŞEHRİMİZ HUZUR ŞEHRİDİR

Türkiye genelinde Elazığ’ın iyi olduğunu belirten Hüseyin Mert, “İsteriz ki ilimizin böyle tabloda ismi olmasın. Bizim şehrimiz huzur şehridir. Türkiye geneli baktığımız zaman Elazığ diğer illere göre iyi konumda olduğunu düşünüyorum. Daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Maalesef kültür olarak silaha ilgi duyan bir toplumuz. Sivillere silah ruhsatı verilmemesi gerekiyor. İnşallah düzelir.” dedi.

HERKESİN KENDİSİNİ GÖZDEN GEÇİRMESİ GEREKİR

Emniyet güçlerinin görevlerini hakkıyla yerine getirdiklerini her an her yerde olduklarını belirten İbrahim Demir, “Şiddetin artması üzücü bir durum. Her şey devletle, yasayla kontrol edilemez. Herkesin kendisini gözden geçirmesi gerekir. Denetimlerin yapıldığını her yerde görüyoruz. Bizimde güvelik güçlerimize yardımcı olmamız gerekiyor.” diye konuştular.
 

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN