Türkiye'de Konut ve Malzeme Fiyatları

Elazığ İnşaat Müteahhitleri Derneği (ELMÜTDER)Yürütme Kurulu Üyesi Yavuz Selim Çak, konut fiyatları ve İnşaat Malzemelerindeki artış hakkında açıklamalarda bulundu.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Çak açıklamasında, İnşaat ve konut sektörünü canlandırmak amacıyla, 2019 ve 2020 yıllarında kamu bankaları öncülüğünde yeni kredi programları ile düşük faizli ve uzun vadeli finansman imkanları devreye sokularak sektör desteklenmeye çalışılmıştır. 2021 yılı Eylül ayından itibaren faiz indirim sürecinin başlatılması ile birlikte, konut ve inşaat sektöründe olağanüstü gelişmeler gözlenmeye başlanmıştır. Döviz kurlarındaki ani yükseliş ve bunun enflasyona yansıması, reel kredi ve mevduat faizlerinin negatife dönüşmesine neden olmuştur. Döviz kurlarındaki bu ani sıçrama aynı zamanda inşaat maliyetleri ve konut fiyatlarındaki yükselişi de beraberinde getirmiştir Faiz indirim süreci ile tetiklenen bu gelişmeler sonuçta, konut piyasasında aşırı bir dengesizliğe neden olmuş, konut kiralarında aşırı bir artış gözlenmiş ve kiracı-ev sahibi ilişkileri kopma noktasına gelmiştir.
2020 yılı son çeyreğine kadar TÜFE enflasyonunun altında artış gösteren ikamet amaçlı bina inşaat maliyetleri, son çeyrekte artış eğilimine girmiş ve bu eğilim günümüze kadar devam etmiştir. İşçilik maliyetlerindeki artış sınırlı kalırken, malzeme fiyatlarındaki yüksek artış inşaat maliyetlerini olumsuz etkilemiştir.2021 yılında ikamet amaçlı bina inşaat maliyeti endeksindeki ortalama artış yüzde 40,7 olmuştur. Bu dönemde malzeme fiyatları yüzde 50,7 artarken, işçilik maliyeti yüzde 21,3 artmıştır. İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışta döviz kurlarının önemli bir etkisi bulunmaktadır. Nitekim döviz kurlarında hızlı bir artışın gözlendiği 2022 yılında malzeme fiyatları hızla yükselmiş ve 2022 Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre, malzeme fiyatları yüzde 128,4 artmıştır.

Konut piyasasında fiyatlar başta faiz oranı kredi hacmi döviz kuru sanayi üretimi inşaat malzeme fiyatları tüketici fiyatları ve kira getirisi gibi çeşitli makro ekonomik değişkenlerden etkilenmektedir. Yüksek enflasyon paranın değer kaybına fiyatların hızlı değişmesine sebep olmakla birlikte stokculuğuda doğurmaktadır. Ayrıca global bazda oluşan enerji krizi Avrupa nın sanayisini doğrudan etkilemektedir. Bu durum ülkemizin ihracat kalemini artırırken iç piyasada ciddi daralmalara fiyatların çok hızlı artmasına sebep olmaktadır. Konut üretiminin yavaş olması fiyatların çok hızlı değişmesi asgari ücretin zamlanması üreticinin tedarikte problemler yaşaması konut fiyatlarının üretim maliyetlerini çok hızlı değiştirmektedir. Az sayıda üretilen konutun yüksek enflasyon yoğun talep stabil olmayan ekonomiden doğan etkenler sonucu hızlıca yükselmesine sebep olmaktadır.

Son olarak Elazığ’da konutlarda Lüx’den biraz kopmak lazım, müteahhitlerimiz kim daha yenilikçi yarışına girmiş oluyorlar, hepsi güzel ama maliyeti artıracak kalemleri biraz kısarsak buda Elâzığ içinde bir vizyon olur, Büyük şehirlerimizde daha sade evler yapılıyor, konutta sağlamlık ve kalite olması gerekir, daire m2’lerini küçültmemiz lazım 2+1,1+1 evler yapılmaya başlanıldı biz ELMÜTDER olarak bu tip projeleri destekliyoruz.
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN