- Haberler
- VALİ TOPRAK, FUARLAR SADECE ÜRÜN TANITIMINA DEĞİL İLİN TANITIMINADA KATKI SAĞLAMALI
VALİ TOPRAK, FUARLAR SADECE ÜRÜN TANITIMINA DEĞİL İLİN TANITIMINADA KATKI SAĞLAMALI
Vali Mustafa Toprak Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş organizasyonuyla 11. si düzenlenecek olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı tanıtım ve istişare toplantısına katıldı.
Vali Mustafa Toprak Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş organizasyonuyla 11. si düzenlenecek olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı tanıtım ve istişare toplantısına katıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. organizasyonuyla 12-16 Nisan 2017 tarihleri arasında Mişmiş Park Fuar alanında düzenlenecek olan 11. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’nın tanıtım ve istişare toplantısı Yeni Nikâh Sarayı toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden çok sayıda katılımcının yer alacağı ve Malatya için büyük önem taşıdığı belirtilen fuarın tanıtım ve istişare toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Tahir Macit, Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, Tarım ve Hayvancılık alanları ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, il ve ilçe ziraat odaları temsilcileri, mahalle muhtarları ve çok sayıda davetli katıldı.
‘Fuarlar Şehri Malatya’ sloganıyla yola çıkan Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Sabri Akın, toplantının açılış konuşmasında çok önemli bir fuar düzenleyeceklerini kaydederek, fuarın Malatya’nın tarımına ve hayvancılığına katkı sağlayacağını söyledi.
Toplantıda konuşan Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve oda temsilcileri ile muhtarlar, fuarın önemine dikkat çekerek, böyle bir fuar düzenledikleri için Malatya Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya’da her alanın güçlenmesi ve gelişmesi için gayret ettiklerini belirterek, 11. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarının da Malatya’nın gıda, tarım ve hayvancılığına katkı sunacağını ifade etti.
Fuarın, Malatya ekonomisinin gelişmesi, Malatya’nın tanıtımının yapılması, Malatya’da yapılan tarımın daha sağlıklı yapılması ve üreticilerin yenilikler ile değişimleri öğrenmesi anlamında da çok önemli olduğunu ifade ederek, “Biz hepimiz ilimizden sorumluyuz, tarımın sağlıklı yapılmasından, kayısının değerinin artmasından da hepimiz sorumluyuz. Bu yüzden bu fuara hepimizin sahip çıkması ve destek vermesi lazım. Bizim temel amacımız Malatya’yı hızlı bir şekilde geliştirmek. İnşallah bu fuar hayırlara vesile olur.” diyerek toplantıya katılan herkese teşekkür etti.
Vali Toprak da, fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, fuarın Malatya için olan önemine değindi. Vali Toprak, “Büyükşehir Belediyemizin ve Kültür A.Ş'nin yapmaya çalıştığı 11. Tarım Fuarı bu toplantı ile birlikte daha da anlam kazandı. Fuarlar bir ilde üretenleri ve ülkemizde, bölgemizde üretilenleri, nakliyatçısından üretici ve tüketicisine, gerek ihracatçı-ithalatçı gerek, üretici ve tüketiciyi ve gerekse kullanıcı ve ara sektörler dâhil olmak üzere bir araya gelmesine katkı sağlayan karşılıklı buluşma mekânlardır. Bu mekânlar onun için anlamlıdır.
Bunun bir anlamı da şudur. Malatya'yı tanımladığımız zaman acaba Malatya bir tarım kenti midir? Hayvancılık kenti midir? Sanayi kenti midir? Yoksa bunların her birinin bileşkesinin ortak olduğu bir çalışma alanları ve üretim alanımıdır diye tahsise tabi tutulabiliriz.
Malatya Kadim yetiştiriciliği yapılan Kayısı ile birlikte bir tarım kenti olmakla beraber o kayısının daha verimli ve bilinçli ve hijyen üretilmesi, daha anlamlı ve değer bulması adına sadece kayısı yetiştiriciliği değil iddialı olduğu bu ürünün aslında gıda teknolojilerinde tarımsal mekanizasyonunun da hep birlikte anlamlı olduğu zaman hedefe varabileceğimizi gösteriyor.
Ben fuarlar silsilesini oluşturan teknolojisinin, makinesinin, hayvancılığının ve gıdasının birlikte düşünülmesi bizi bu hedefe götürebilir. Sadece kayısıyı dikmek, kayısı yetiştirmek ya da onu kurutarak satmak değil, onu daha katma değerli kılabilecek, daha iyi tüketim noktalarına, iyi bir pazarlama ve katma değer ile ulaştırabilecek alt yapıyı da kurmamız gerekiyor. Onun için burada özellikle bu fuarın hakikaten Malatya için önemli olduğunu ifade etmek istiyorum.
Fuarlar biraz da oldukları yörenin güçlü olduğu alanlardaki iddiasını ortaya koymaktadır. Buda Büyükşehir belediyemiz ve diğer tüm buradaki bileşenler ile birlikte bunu ana ortak paydaş bir hedef seçerek, daha da iyi bir noktaya götürmek ve gıda fuarını buranın en önemli fuarlarından biri haline getirmek mecburiyetinde olduğumuzu ortaya koyuyor.
Bir taraftan Organize Sanayi Bölgemize de baktığımızda kayısı üretim tesisleri, işleme tesisleri kayısıyı yurtiçinde ve yurtdışında paketlemek suretiyle satışını gerçekleştiriyorlar. Fuarların şehrimize çok katkı sağlayacak değer artışına sahip olduğunu da ayrıca ifade etmek istiyorum.
Hafta sonu burada bir Türkiye kros şampiyonası yapıldı. 53 ilden bin tane çocuğumuz geldi. Bunlarla birlikte 300 tane antrenör, yakın illerden bazılarının aileleri de gelmişti. Otellere baktım kapasite boşluğu var gibi gözüküyor ama iki üç gün hakikaten otellerde yer kalmadı, Fuarların bir katkısı da bu.
Fuar burada sadece gıdanın gelişimi açısından değil, bir taraftan fidanın dikiminden başlayarak hasadına kadar geçen sürede o sahada kullanılan tüm tarımsal mekanizasyon, tarım alet ve makinelerinin tanıtımı, üretilmesi, geliştirilmesi, pazarlanması konularına, diğer taraftan da bir şehre fuarın önemi çerçevesinde gelecek insanların her birinin yemesine, içmesine, konaklamasına, tarihi ve kadim değeri olan yerlerin gezilmesine kadar ezcümle çok ciddi katkıları vardır.
Dolayısıyla bugün kayısı üretiminde belli bir otoriteye sahipsek üretim gücünü kullanıyor isek üretimle birlikte üretimin gerçekleştirilmesi ve diğer tarımsal ürünlerin üretilmesindeki tarımsal mekanizasyonu da anlamlı kılmamız gerekiyor.
Bir taraftan fuarların düzenleneceği mekânlar anlam bulacak diğer taraftan da o fuarlarda ilimizin, yöremizin, bölgemizin ve ülkemizin tüm değerlerinin burada üretilen değerlerle birlikte Malatya gibi güzel bir kentte, anlamlı bir kentte bizim ev sahipliği yapabileceğimizi ve yaptığımızı göstereceğiz.
Benim istirhamın bu fuara katılacaklarla ilgili olarak paket programlar halinde nerelere gidebileceklerine ilişkin bir takım yöntemleri, yol haritalarını da çıkarabilirsek, insanların eline verebilirsek ilimizin tanıtımı ve turizmi açısından da fuar anlamlı kılınacaktır. Fuarın hazırlık toplantısının hayırlara vesile olmasını diliyorum”.dedi.
Kaynak:http://www.malatya.gov.tr/vali-toprak-fuarlar-sadece-urun-tanitimina-degil-ilin-tanitiminada-katki-saglamali
Bakmadan Geçme

Dil ve Konuşma Becerileri Semineri Düzenledi

Çiftçilere Büyük Destek! 250 Bin Adet Sebze Fidesi Dağıtıldı

Karanlık Dere Kanyonu’nda Ters Lale İçin Doğa Yürüyüşü

Battalgazi’nin Park e Bahçeleri Kendi Ürettiği Çiçeklerle Güzelleşiyor

Kamu Etik Kuralları Eğitimi Konulu Seminer Düzenlendi

İhracat düşüyor, uygun koşullarda finansman desteği şart!
WhatsApp İhbar Hattı
0 532 155 92 03
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!