MÜSİAD Eylül Ayı Sameks Verileri

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Eylül ayı SAMEKS verileri açıklandı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Eylül Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.
Gürkan ; 2023 yılı Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 1,0 puan artış kaydetmiş ve 51,2 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 7,0 puan birden artış kaydederek 53,6 seviyesine yükselmiştir. Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi ise önceki aya göre 1,6 puan hız kaybederek 50,1 seviyesinde gerçeklemiştir. Önceki ay sert bir gerileme yaşayan sanayi sektöründe Eylül ayı siparişlerinde kaydedilen hızlı artış neticesinde gözle görünür bir toparlanma gerçekleşmiştir. Hizmet sektöründe ise iş hacminin durağan görüntüsü bu dönemde de sürmüş ve böylece endeksin artış hızında düşüş gözlenmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde 51,2 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün 2023 yılı Eylül ayında da sürdüğüne işaret etmiştir.

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre 7,0 puan artarak 53,6 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 11,4 puan artarak 52,6 seviyesine yükselen yeni siparişler alt endeksi, sektör genelinde gözlenen toparlanmanın belirleyicisi olmuştur. 65,8 puan seviyesinde gerçekleşen girdi alımları güçlü seyrini bu dönemde de sürdürürken, 6,9 puanlık artışına karşın 47,3 seviyesinde gerçekleşen üretim alt endeksi durağan bir görüntü arz etmiştir. Önceki aya göre 1,0 puan artarak 50,7 seviyesine yükselen nihai mal stoku alt endeksi bu döneme ilişkin pozitif bir görüntü sunarken, 8,3 puan artarak 55,9 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de Ağustos döneminde firmaların mal ve hizmet tedarikinde yaşanan aksaklıkların ortadan kalktığına işaret etmiştir. Geçtiğimiz iki aylık süreçte referans değer altında seyrederek daralmaya işaret eden istihdam alt endeksi, önceki aya göre 11,0 puan birden artarak 55,3 seviyesine yükselmiş ve bu dönemde sektör genelinde emek talebi yeniden artış kaydetmiştir. Bu gelişmelerle birlikte 
 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN