PEYGAMBERE SALAT, SALAVATA NASIL DÖNÜŞTÜ? - Prof Dr.Orhan ARSLAN

PEYGAMBERE SALAT, SALAVATA NASIL DÖNÜŞTÜ?


“ Şu kesin ki Allah ve O'nun melekleri Peygamber'i desteklerler; ey iman edenler, siz de onu destekleyin ve tam bir teslimiyetle (onun örnekliğine) teslim olun (Ahzab 33/56).” Ayetin anlamı, “Allah’ın ve Meleklerin yaptığını ey müminler siz de yapın” demektir. Üçü aynı anlamda buluşmalıdır: Yardım ve destek. Salatın 18 manası var. Kök manası destektir. Vücudun destek organı olan Omurganın ismi Arapçada Sallu’dur. Salavat salatın çoğuludur: Yardımlar ve destekler demektir.
Dünden beri pek çok mesaj alıyorum: “Allahumme Salli ala Seyyidina Muhammed in ve ala ali seyyidina Muhammed 5 kez okuyup 10 kişiye gönderir misin salavat zinciri var da Şehitlerimiz için” Allah’ın emri bu kadar kolay mı? Salavat getirmekten kolay ne var? Kur salavat zincirini, şehitlere olan görevini yapmış ol. “Sallu aleyh” sayı taşı ile salavat getirmek mi? Yeryüzünden sorumlu halife insan olmak bu kadar basit mi? Allah bize ne der? Siz aklınızı niçin kullanmıyorsunuz demez mi? Ayrıca insanın görevi şehitlere değil ki? Dirilere. Şehitler ölmedi, onlar bir başka boyutta diridirler. Şehitlerden size ne? Asıl siz, şu anda canlarını ortaya koyarak aslanlar gibi savaşan diriler için ne yapıyorsunuz? Kuran dirilere gelmiştir (Yasin 36/70). Sallu’nun manası Peygamberin yaptığına destek vermektir. Bu destek:
1. Vahiyle inşa olup onu taşıyan kul gibi yaşayarak
2. Allah Resulünün örnek hayatını hayatına sokarak,
3. Efendimiz vahyi kime ulaştırmak istiyorsa onlara ulaştırmaya bütün gücüyle çabalayarak,
4. Hz Muhammed gibi güzel örnek olmaya gayret ederek,
5. Efendimiz gibi yürüyen Kuran olup âlemlere rahmet olmaya didinerek yerine getirilebilir.
Buyurun yukarıdaki 5 maddede özetlenen şekliyle salavat getiriniz. Eğer konu sadece söz ile salavat getirmek ise, Resulullahın ümmetinin salavatına bu anlamda ihtiyacı yoktur. Çünkü ona Allah ve melekleri salavat etmektedirler. Meleklerin sayısını biliyor musunuz?
Hayırlı cumalar Doruk, 21 Ağustos 2015

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Mar

BU DA GEÇER YA HÛ

13Mar
04Eyl

Hallâk Olan Allah’a İman

23Mar

ORUÇ MAKSATTIR

14Mar

Aydınlanma ve Akıl