Bakan Şimşek'ten Önemli Açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Önümüzdeki dönemde bütçe açığını kontrol altına alarak mali disiplini yeniden tesis etmek suretiyle kamu maliyesi göstergelerinde kalıcı bozulmalara geçit vermeyeceğiz' dedi.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Ekonomide sadeleşme amacına yönelik önemli adımlar atılmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sosyal medya hesabından yeni döneme ilişkin ipuçları verecek önemli açıklamalar yaptı.

Mehmet Şimşek şu ifadelere yer verdi;

AYLIK ÜCRETLERDE ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ YAPILDI

2023 yılında 15,9 milyon emeklimizi ve 4,9 milyon kamu çalışanımızı etkileyen önemli iyileştirmeler yaptık. Aylık ve ücretlerinde enflasyonun oldukça üzerinde artışlar yaparak refah seviyelerini yükselttik. 2022 yıl sonuna göre en düşük memur maaşını yüzde %141,8, en düşük emekli aylığını ise %114,3 oranında artırdık.

MERKEZ'DEN SADELEŞME ADIMI

Öte yandan ekonomide sadeleşme adımları devam ediyor. 2021 Aralık ayından bu yana faiz indirim döngüsü kırılarak faiz artışlarına gidildi. Ayrıca, TCMB'den bankalara gönderilen talimatta, yabancı para zorunlu karşılıklara komisyon uygulaması ve kur korumasız Türk lirası (TL) vadeli mevduat hesaplarına geçişin teşvik edilmesine yönelik değişiklikler yer aldı.

TL payına göre farklılaştırılmak üzere yüzde 8 olarak belirlenen yapancı para zorunlu karşılıklara uygulanan komisyon oranındaki yüzde 60 oranı, yüzde 57'ye indirildi. Yapılan değişiklikle TL payı yüzde 57 ve üzerinde olan bankalar için yüzde sıfır ve yüzde 50-57 arasında olan bankalar için yüzde 3 komisyon uygulanacağı belirtildi. Ayrıca, TL payı yüzde 57'nin altına düşecek bankalara hedefe tekrar ulaşabilmeleri için ilave 4 hafta süre sağlandı.
 

Kaynak:Yeni Ufuk

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN