Türk Dünyası Kültür Başkenti Kazan Projesi - Kazan Gezisi

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı tarafından desteklenen ve Türk Ocakları Genel Merkezi tarafından düzenlenen 'Türk Dünyası Kültür Başkenti: Kazan' projesi kapsamında yirmi Türk Ocaklı genç incelemelerde bulunmak üzere Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'a gitti

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

10-16 Mayıs 2015 tarihileri arasında gerçekleşen Kazan gezisinde Türk Ocaklı gençler Kazan ve çevresindeki bölgelerin tarihi, kültürel, sosyal ve ekonomik durumunu inceledi.

 

Akademik Danışmanlığını Gazi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Alp’in yaptığı ve proje koordinatörlüğünde Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Arş. Gör. Rüştü Kaya’nın bulunduğu  heyette Türk Ocakları Genel Merkez Gençlik Kolları, Şube Gençlik Kolları yöneticileri ve Türk Ocaklı gençler vardı.

 

Gençler gezi boyunca Kazan’ın tarihi ve turistik bölgelerinin yanı sıra Bulgar şehrine, Sviyajsk adası, Raifski Manastırı gibi yerlere de giderek incelemelerde bulundu.

 

Kazan’da Mercani Camii, Kul Şerif Camii, Kremlin, Süyümbike minaresi, Aziz Peter ve Paul Kilisesi gibi pek çok tarihi yeri ve müzeyi gezen heyet, ayrıca T.C. Kazan Başkonsolosluğu’na da bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkonsolos Turhan Dilmaç’ın sıcak misafirperverliğinde sohbet eden gençler, Başkonsolos Dilmaç’a Türk Yurdu Dergisi ve Türk Yurdu yayınlarından oluşan bir set hediye etti.

 

Kazan şehri dışında Bulgar şehrine de giden heyet burada İlk Müslüman Türk devleti olan İdil Bulgarlarının tarihi ve kültürü hakkında bilgiler aldı ve Guiness Rekorlar Kitabı’na giren en büyük baskı Kur’an-ı Kerim’i inceledi.

 

Korkunç İvan’ın Kazan’ı işgal etmeden önce üs olarak kullandığı ve pek çok kilise ve manastırın bulunduğu Sviyajsk adasına giden heyet burada Rus Ortodoks insancına dair pek çok bilgi aldı ve yapıları inceledi. Ayrıca tarihi okçuluk ve savaş malzemelerini de inceleyerek dönemin şartlarına bir bakış yaptılar.

 

Programın sonunda ise Tatar kitapçılarını gezen ve yayınları inceleyip satın alan heyet, Raifski manastırına gitti. Son olarak da Kazan şehrinde bulunan Tatar tiyatrosunda tiyatro izleyen heyet 16 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’ya döndü.

Kaynak: Türk Ocakları Genel Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 1

BUNLARA DA BAKIN