Bir gün değil, her gün önemlisiniz

Ak Parti Elazığ Milletvekili Aday Adayı Av. İbrahim GÖK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

PAYLAŞ
Harput Sancak Haber - Harput Sancak Haber

Ak Parti Elazığ Milletvekili Aday Adayı Av. İbrahim GÖK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.          

          8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır. Bu gün/bu kapsayan hafta kadınlar tarafından ve kadınlar için konferanslar, gösteriler ve eğlenceler tertiplenmekte, farklı etkinlikler düzenlenirken, etkinliklerin odağında da kadınlar arası dayanışma ve kadınların toplumdan beklentilerinin vurgulanmasıdır...

            Kadınlara özgü bir günün var olması düşüncesi ilk kez, 26-27 Ağustos 1910’da Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansında ortaya atılmış ve kabul edilmişti.

Birçok ülkede her yıl kutlanmaya başlanırken, ilk yıllarda belli bir tarih saptanmamış ve değişen tarihlerde kutlanırken, kutlamaların her zaman ilkbahar olması dikkat çeker. 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3 Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda kutlama tarihi 8 Mart olarak tespit edilmişti...

            İki dünya savaşı yılları arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde de kutlanılmaya başlamasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977 yılında 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etmişti.

            Kadınlar günü kutlamalarının odağında; topluma verilmek istenen temel mesajın,  “Bu dünyada yalnızca erkekler yok kadınlar da var. Öyleyse kadınların değeri bilinmeli ve onlara gereken önem verilmeli.” Diyebilmektir.

            Son zamanlarda daha yoğunlaşan, belki de medyada daha fazla yer alması neticesinde dikkatleri daha çok çeken, aile içinde veya toplumda “sosyal uyma davranışı göstererek yaşadığı zulme sessiz kalan bayanların/insanların sayısal artışı, bilinçlenmelerindeki artıştır.

            Bu süreçte yaşanan olumsuzlukların son bulması, bir gün/bir hafta ayırarak yürümek, gösteriler yapmak, akademik çalışmalarla gündem yaratmakla mümkün olacak mıdır? Biz yetmeyeceğini düşünüyoruz.

            Çünkü, yaşadığımız toplum gerçeğinde; erkek egemen anlayışın getirdiği bir hakikat var ki; İnsanlar arasında erkek olarak yaratılmanın bir ayrıcalık olduğu kabul edile gelmiş, bu anlayış devam etmektedir. Tıpkı, cahiliye dönemindeki kabul gibi…

Oysaki Yaratan katında durum böyle değildir. Yaratılışta eşit olan kadın ve erkek arasındaki üstünlük yaratılış itibariyle değil, Allah’tan sakınma (Takva) alanındadır. Kuran-ı Kerim’in ifadesiyle doğrulanan bu ifade kadın ve erkek arasındaki eşitliği ortaya koyar ve her bir bireye sorumluluk yükler. Yüce Rabbimiz Hucurat, 26/13 suresinde; “Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdar olandır.”

Ayet-i kerimede de ifade edildiği üzere Allah katında en üstün varlık olarak erkek veya kadın zikredilmemiştir. İster erkek, ister kadın olunsun; her iki gruptan da takva bakımından Allah’tan sakınma, emir ve yasaklara itina ile uyma anlamında üstünlük zikredilmiştir.

Cahiliye döneminde kadınlara yapılan haksızlıklar, İslam dini gelmesiyle ortadan kaldırılmaya çalışılmış Yüce Rabbimiz tarafından ve Peygamber Efendimizin hadislerinde kadınlara karşı davranışlarımızın iyi olması bizlerden istenmiştir. Allah (c.c.) Nisa suresinde; ““Kadınlarla iyi geçinin” derken, Hz. Pegamber’imizin “Mü’minlerin îmân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır” (Tirmizî, Radâ` 11), “Bir kimse karısına kin beslemesin. Onun bir huyunu beğenmezse, bir başka huyunu beğenir.” (Müslim, Radâ` 61)  hadis-i Şerifleri mana derinliği ile doğru ve tam anlaşıldığı zaman bu gün yaşanan  olumsuzluklar son bulacak, aile içi ve toplumsal huzur temin ve tesis olabilecektir.

Yüce Rabbimiz İslam Dinimizi yanlış algılamalardan bizleri korusun. Dünya ve ahirette insana en büyük sıkıntı verecek olan kul hakkına girmekten, insanlara karşı hak ihlalleri gerçekleştirmekten bizleri sakındırsın dualarımızla bütün kadınlarımızın, analarımızın, kızlarımızın bu özel günlerini en kalbi duygularımla kutluyorum.

 

                                                                                                                                                                                      Av. İbrahim GÖK

                                                                                                                                                                             Ak Parti Milletvekili Aday Adayı

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN